Home Gyümölcs A datolyaszilva (Diospyros kaki) jellemzése, gondozása és felhasználása

datolyaszilva
Tetszett a cikk?

A datolyaszilva Kína és India, valamint Délkelet-Ázsia ősi kultúrnövénye mely megtalálható a Távol-Kelet kertjeitől a szubtrópusi és a szubmediterrán területeken egészen Amerikáig. Az európai országokban elsősorban megjelenése miatt díszfaként kedvelik, termesztése a tizennyolcadik század végén a tizenkilencedik század elején lendült fel.  Mivel az enyhe teleket védekezés nélkül is átvészeli, Magyarországon is termeszthető növény. A hazai zöldségek piacain az utóbbi években jelent meg a Kínából származó gyümölcs és hamar elterjedt fogyasztása gyógyító tulajdonságinak köszönhetően.

A datolyaszilva jellemzése

A datolyaszilva egy lassan növő, különösebb ápolást és védelmet nem igénylő, három-tizenöt méter magasságra növő fa. Gúla alakú szabálytalan, bőségesen elágazó koronát nevel, levelei rövid nyelűek váltakozó állásúak, sötétzöld színben. A fa virágai sárgás vagy zöldes fehér színűek, általában egyivarúak, ritkán jelennek meg a hímnős típusok. A növény általában későn május környékén virágzik, így a tavaszi fagyok nem károsítják a virágokat. Termése bogyótermés, éretlenül zöldek, érett korukban sárga, narancs vagy piros színűvé válnak. A megtermékenyülés nélküli gyümölcsök rendszerint magnélküliek, termékenyülés esetén a gyümölcsökben hat-nyolc mag fejlődik.

A datolyaszilva szaporítása és ültetése

A növény szaporítható magról, szemzéssel és gyökérsarjakról. A magról szaporított növényeknek lassú a fejlődésük és termésük is gyengébb apróbb minőségű. Magról szaporításhoz az összegyűjtött magokat tavasszal vessük el cserépbe vagy szaporító ládába. A csírázáshoz körülbelül húsz fokos melegre van szükség, csírázás után már gyorsabban fejlődik a növény. Sikerrel szemezhetők a legegyszerűbb szemzési módszerrel, az így oltott növényeknek rövidebb időre van szükség a virágzáshoz és a korona fejlődéséhez.

Jó termésű növényekhez kiváló minőségű magról nőtt fák sarjaira van szükség, melyek termései lesznek a legjobb minőségűek. Az ősszel megszedett sarjakat át kell teleltetni hűvös helyen és csak tavasszal szabad kiültetni végleges helyükre. A datolya szilva nevelhető edényben is, de kerti nevelése eredményesebb. A hazánkban nevelt datolyaszilvák a teleket jól átvészelik, alkalmazkodva a hazai körülményekhez. A fiatal növényeket kell csak a szaporítás utáni években betakarni télen. Öntözésre csak az ültetés utáni években van szükség, de a későbbi öntözést meghálálja nagyobb gyümölcsökkel.

A fiatal növények alakíthatók, kialakíthatunk belőle alacsonytörzsű vagy bokor alakú formákat. Metszés csak akkor végezzünk rajta,  ha feltétlenül szükséges ( csak rügyfakadás után) koronaalakítás célból. A fa ágazata nagyon törékeny. A szemzett és oltott növények először harmadik-negyedik évben hoznak termést, a termések ősszel, októbertől decemberig érnek és átvészelik a kezdeti őszi fagyokat. A datolyaszilvának hazánkban nem ismertek kártevői, betegségei, így védekezés sem szükséges ellenük. Gombabetegségekre, vírusra nem érzékeny, egy igazi biogyümölcs a datolyaszilva.

A datolyaszilva szedése és felhasználása

A datolyaszilva gyümölcse októbertől szüretelhető, az egyes gyümölcsök súlya húsz-negyven dekagramm. Fajtától függően a színük a sárgától a pirosig terjed. Szükséges a gyümölcs utóérlelése, csak akkor fogyasztható, ha teljesen puhatapintású. Különleges ízű gyümölcs, gazdag vitaminokban és cukorban. Fogyasztható frissen, aszalva, készíthető belőle lekvár. Sokáig eltartható és felhasználható.

Válasz