Home Díszkert A fehér fagyöngy (Viscum album) jellemzése és termesztése

Tetszett a cikk?

Több mint ezer fajt számláló, Egész Európában és Magyarországon is ismert és elterjedt fél-élősködő, örökzöld növény a fagyöngy. Nagyon régi gyógynövény, melyet már alkalmaztak az ókorban is. Leggyakrabban az alma, a fűzfa és az akácfa ágain találkozhatunk gömbölyű bokraival. A fagyöngy bárhol megél, ahol talál gazdanövényt, melyen megtelepedhet, gyökerei bekúsznak a fakéreg alá, ahol elszívják a fából a vizet és a tápanyagokat.

Az Angolszász országok gyakori karácsonyfa és asztali dísze, karácsonykor szívesen használják, mivel tartósan megmarad. A gyógyászatban is gyakran használt növény a fagyöngy, mint feldolgozott termék, a gyógyászat egyes területein már felismerték és alkalmazzák feldolgozott jótékony hatásait.

Sajnos a fagyöngy nem csak hasznos, mivel megjelenése az erdőgazdaságokban számottevő károkat okoz, mely ellen mechanikai védekezést szoktak alkalmazni (eltávolítják a fáról). Népszokások is kötődnek a fagyöngyhöz, miszerint jótékony hatást tulajdonítanak a termékenységre. Állítólag a fagyöngy alatt adott és kapott csók szeretetet és jólétet hoz. A kelták a fagyöngyöt, démonokat elűző növénynek tartották és alkalmazták. A fagyöngy a kereszténységben a béke jele lett. Asztaldíszként hazánkban is gyakori az alkalmazása.

A fagyöngy (Viscum album) jellemzése

A fagyöngy egy gömbölyű, kétlaki bokor, melynek villásan elágazó levelei keresztbe átellenesek, hosszúkásak és bőrszerűek. Jelentéktelen virágai a levélhónaljakban csoportosan helyezkednek el. A fagyöngytermések fehéres nyálkatartalmú bogyók. A bogyók enyhén mérgezőek, allergiás tüneteket okozhatnak, ezért használatukkor legyünk óvatosak. A virágok télen nyílnak és február-márciusban termékenyül meg a növény.

A fagyöngy magvai nem csíráznak sem a földbe kerülve, sem vízben. Csak azok a megtapadt magvak csíráznak, amelyek a fák kérgén tapadnak meg.

Mire jó a fagyöngy, a fagyöngy alkalmazása és gyógyhatásai

A fagyöngynek rendkívül széleskörű a felhasználása kitűnő élettani hatásának köszönhetően. Leggyakrabban teáját alkalmazzuk, mely a magas vérnyomás kiváló ellenszere, szabályozza a szívritmust és gátolja az érelmeszesedést. Javítja az erek áteresztőképességét, jó görcsoldásra, köhögéscsillapításra, nyugtat, és erősíti az immunrendszert. Ajánlott a cukorbetegeknek is fogyasztásra, mert csökkenti a vér cukorszintjét.

Külsőleg is alkalmazható az összezúzott fagyöngy, meleg borogatásként visszérre, érszűkületre és ízületi fájdalmakra.

Válasz

HÍRES KERTEK

Fried Kastélyszálló kertje

Csak kevesen tudják, hogy Magyarországon több száz park és kert látogatható, közöttük gyönyörű botanikus kertek és csodálatos kastélykertek. Ezek között találhatunk számtalan növényfajt megismertető...