Home Szobanövény A flamingóvirág (Anthurium) jellemzése, ültetése, gondozása és szaporítása

flamingovirag
Tetszett a cikk?

Egy méltán népszerű szobanövény a flamingóvirág, melynek népszerűségét a csodálatosan szép virágain kívül talán az adja, hogy könnyen gondozható. A flamingóvirág elterjedési területe Dél-Amerika, és egész Közép-Amerika területei. A növény a kontyvirágfélék családjához tartozó nemzetségcsoportjának egyetlen nemzetsége. A növény a tizenkilencedik század közepéig csak a Brazíliában a sűrű erdők fáin élt. A trópusi éghajlatú területek, őserdők voltak az előfordulási területei.  Napjainkban már szinte nincs olyan terület, ahol ne találkozhatnánk ezzel a különlegesen szép szobanövénnyel.

A flamingóvirág (Anthurium) jellemzése

Első ránézésre a növény hasonlít a vitorlavirágra, azonban ha jobban megnézzük a flamingóvirág levelei viaszosak, fényesek és nagyobbak. Vannak közöttük bársonytapintású levelekkel rendelkező egyedek is. Levelei sötétzöldek, körülbelül húsz centiméter hosszúak, nyelv alakúak, ívelten kihajló bőrszerűek. A levelekből fejlődnek ki a virágai melyek többnyire pirosak vagy rózsaszínűek, de mára már több színben is előfordulnak. Nem nagy a fényigénye a flamingóvirágnak, ezért a lakás területén bárhol jól elhelyezhető. Nevelhető cserépben, virágedényben, jó kiegészítője lehet a lakás bármely szegletének. Nevelésekor legyünk elővigyázatosak, mert a növény enyhén mérgező.

A flamingóvirág (Anthurium) ültetése és gondozása

A flamingóvirág szereti a meleget, ezért olyan helyet keressünk számára, ahol télen is eléri a hőmérséklet a tizennyolc fokot. Képes egész évben virágokat nevelni, ha biztosítjuk számára a megfelelő páratartalmat, a meleget és lehetőség szerint a félárnyékot. A tűző naptól védjük a növényt, de arra ügyelni kell, hogy télen is érje elegendő fény. A páratartalmat gyakori esővíz permetezéssel tudjuk biztosítani. A pangó vizet nem szereti, soha ne álljon víz alatta, nehogy elpusztuljon, inkább két öntözés között hagyjuk részlegesen a talaját kiszáradni. A növény jelzi, ha túlöntöztük, abban az esetben a leveleken vízcseppek jelennek meg, ilyenkor csökkenteni kell az öntözővíz mennyiségét.

A flamingóvirágról az elszáradt virágokat el kell távolítani, és az esetlegesen elszáradt leveleket is vágjuk le, így szép egészséges marad a növényünk. Talaját időközben szaporíthatjuk, ahhoz, hogy a szárból kifejlődött gyökerek megfelelően fejlődhessenek.

A növénynek az átültetése kétévenként célszerű, ilyenkor nagyobb cserépbe, laza tőzeges talajba ültessük. Az átültetésnél figyeljünk arra, hogy  gyökerei épek maradjanak, mivel a  gyökere könnyen törik. Az idősebb flamingóvirágok több virágot nevelnek, a növény éveinek számával szaporodik a virágok mennyisége is. A virágzás elmaradása általában akkor következik be, amikor nem megfelelő a tápanyag pótlása, ilyenkor a növénynek elfogy az ereje és nem hoz virágokat. A tápanyagot tavasztól őszig hetente egy alkalommal pótoljuk. A növényt egyaránt megviseli az is, ha túlöntözzük és az is,  ha nem kap elég csapadékot. Mindkét esetben a levelek csúcsai kezdenek elsárgulni. Túlöntözés, mint általában minden növénynél a gyökerek rothadását eredményezi. Amikor a  növény környezetében a levegő száraz, könnyen megtámadják a takácsatkák és a levéltetvek, melyeket a megfelelő  párásítással tudunk elkerülni.

A flamingóvirág (Anthurium) szaporítása

A flamingóvirágot könnyű szaporítani, mivel gyakran hoz új hajtásokat. A szaporítást elvégezhetjük, hajtásdugványozással és tőosztással is. A magról szaporításhoz sok időre van szükség, de magról is szaporítható.

1 reply to this post
  1. jók a leírások, ismertetők. A tápanyag utánpótlásnál hiányzik a szükséges tápanyagok leírása. Nitrogén, kálium Foszfor arány.Mikor melyiket kellene adagolni.

Válasz

HÍRES KERTEK

Fried Kastélyszálló kertje

Csak kevesen tudják, hogy Magyarországon több száz park és kert látogatható, közöttük gyönyörű botanikus kertek és csodálatos kastélykertek. Ezek között találhatunk számtalan növényfajt megismertető...