Home Díszkert A rózsa gondozása, ültetése, kártevői és betegségei

rózsa
Tetszett a cikk?

„Rózsák illatozzatok! Letépni vétek, virágotok…”

Talán nincs olyan díszkert,  ahol ne találnánk néhány tő rózsát. A rózsa (Rosa) nagyon régi és mindenki által ismert  dísznövényt. Nem véletlenül nevezték el a kertek királynőjének, hiszen meghatározó szerepet kapott költészetben, festészetben, vallásban és még hosszan sorolhatnánk sokrétű megjelenését.

rózsaAmikor rózsát ültetünk, nem rövid időre tervezzük kertünk díszítését, hiszen a rózsák évtizedekig  jelen vannak kertünkben és pompáznak vágott vagy eredeti formájukban. Éppen ezért is fontos, hogy olyan helyet keressünk a rózsa ültetéséhez, amely később nem okoz nehézséget kertünk elrendezésében.

A rózsa fényigényes növény, de vannak olyan fajták, melyek elviselik a félárnyékos helyet is. Jól fejlődnek akkor is, ha csak a kora délelőtti vagy késő délutáni órákban éri őket napfény. Öt- hat órányi napfény elég számukra fajtától függően.

A rózsatő kiválasztása, vásárlása

A rózsaültetés előtt el kell döntenünk, milyen fajtájú és milyen színű rózsatövet szeretnénk. Ha van határozott elképzelésünk könnyebben megy a választás. Ettől függetlenül még elcsábulhatunk a kertészetben, hiszen nagyon gazdag és bőséges a kínálat. Ha előre nem tájékozódtunk a fajta jellemzőiről a vásárlás helyén is kaphatunk felvilágosítást.

A vásárláskor ügyelni kell arra, hogy jó minőségű növényt válasszunk. Az a rózsa egészséges általánosan, amelynek gyökere, hajtása és levele mentes az állati kártevőktől, gombás, vírusos, baktériumos betegségektől.

Amikor  szabadgyökerű és csomagolt rózsák közül választunk, nézzük meg, hogy a vessző a fajtára jellemzően egészséges, erőteljes, dúsan elágazó gyökerekkel rendelkezzen.

Konténeres rózsa esetében a levelek és hajtások épségre figyeljünk. A levelek színén és fonákján megfigyelhetjük, hogy gomba vagy rovarkárosítás nyomai láthatóak e rajta. Ha óvatosan kiemeljük a cserépből és a világos gyökerek egységesen behálózzák a földlabdát, bátran megvásárolhatjuk a növényt.

A törzses rózsáknál az egyenes, erős, oldalhajtásoktól mentes, ép hajtású rózsa a legjobb választás.

Hogyan ültessük a rózsát?

rózsaA rózsát ültethetjük, sövényként, használhatjuk talajtakarásra, futtathatjuk őket, vagy egyszerűen csak illatforrásként, díszként.

Konténeres rózsákat az év bármelyik szakaszában ültethetünk, amikor a föld ásásra alkalmas. A csomagolt és szabadgyökerű rózsák csak tavasszal és ősszel telepíthetők biztonságosan.

A rózsatöveket ültetés előtt két-három órával tegyük egy vödör vízbe. A konténeres rózsákat is be kell áztatni.

A szabadgyökerű rózsák esetében a rózsák gyökerét metsszük meg, majd a sérült részeket távolítsuk el.

A konténeres rózsák gyökerét lazítsuk meg óvatosan. Vágjuk vissza a vesszőket, tavasszal három,  ősszel öt külső szemre.

Az ültető gödör negyvenszer negyven centiméter legyen, melybe terítsünk humusztrágyát. A szabadgyökerű rózsatöveket úgy helyezzük el, hogy a szemzés helye három centiméterrel a talaj szintje alá kerüljön. Tápdús földdel a töveket takarjuk be és tömörítsük a talajt. Öntözzük a talajt alaposan, hogy a víz bemossa a földet a gyökerek közé is.

Utolsó lépésként kupacoljuk fel a töveket annyira, hogy legföljebb egy centiméter maradjon szabadon a vesszők végéből.

A tavasszal ültetett rózsákat a kiszáradástól védjük, amit ősszel ültetünk, a fagyok ellen védekezzünk.

Természetesen a rózsának legjobb helye a kertben van, azonban aki nem rendelkezik kerttel, de szereti a rózsát, bátran próbálkozhat balkonban vagy teraszon is, hiszen néhány rózsafaj ott is nevelhető.

A rózsa kártevői

A rózsákat is – mint minden más növényt – akkor támadják meg kártevők és betegségek, ha a növény ellenállóképessége csökken. A rózsa ellenálló képességét több tényező is csökkentheti, ilyenek például a tápanyaghiány, a túl kevés vagy épp a túl sok csapadék, a talaj minőségének romlása vagy a számára kedvezőtlen időjárási viszonyok (kora tavaszi fagyok, nyári meleg, a párás, meleg időjárás).

Leggyakoribb kártevője a rózsa levéltetű, mely a hajtásvégeket és a fiatal leveleket támadja meg. A tetű a növényi nedveket szívogatja, melynek következtében levélsárgulás majd levélhullás következhet be. A levéltetvek ürüléke a mézharmat, mely egy ragacsos, fényes anyag. Ha a fertőzés tömegessé válik, akkor a mézharmat nagyobb felületű lesz, ezen pedig könnyen megtelepszik a korompenész.

A levéltetvek pete formában telelnek át kéregrepedésekben, egy nyáron keresztül több generáció támadásával is találkozhatunk. Védekezés ellenük a kora tavaszi lemosópermetezéssel történik, majd később, amikor újra felütik a fejüket, rovarölős permetezéssel.

Léteznek a rózsáknak más kártevői is, mint a levélsodró rózsadarázs, a varródarázs, a rózsakabóca, a rózsa szabóméh, és a nyugati virágtripsz. Ezek ellen felszívódó rovarölő szerekkel érdemes védekezni.

A rózsa betegségei

A rózsa leggyakoribb megbetegedései gombás megbetegedések, így leggyakrabban csillagrozsda, rózsarozsda, botrítiszes megbetegedés és lisztharmat támadja meg. Ezek a gombás megbetegedések mindegyikét a levelek foltossága jelzi, és leggyakrabban a párás környezet kedvez a szaporodásuknak. A legjobb, ha gombaölővel való permetezés előtt eltávolítjuk és megsemmisítjük a fertőzött részeket és csak ezt követően permetezzük a növényt.

Van még egy fajta betegsége a rózsának, melyet nem gomba, hanem vírus okoz, ez a rózsa mozaikvírus. Tünetei a levelek foltosodása, elszíneződése, sárgulása, mely szabálytalanul, mozaikosan jelenik meg. A növény fejlődése is lelassul, majd el kezdenek száradni a levelek, a vékonyabb ágak, később pedig az egész növény elszárad. A vírus ellen leghatékonyabban megelőzéssel védekezhetünk, ezt a vírust a levéltetvek terjesztik, de később terjedhet metszéssel, a virágzó növény levágásával. Ezért metszés után mindig fertőtlenítsük a metszőollót! Sajnos ez ellen a betegség ellen nincs vegyszer, csupán megelőzni tudjuk!

 

Válasz

HÍRES KERTEK

Fried Kastélyszálló kertje

Csak kevesen tudják, hogy Magyarországon több száz park és kert látogatható, közöttük gyönyörű botanikus kertek és csodálatos kastélykertek. Ezek között találhatunk számtalan növényfajt megismertető...