Home Szobanövény A sárma vagy madártej (Omithogalum umbellatum) jellemzése, ültetése és gondozása

Tetszett a cikk?

Egy nagyon ritkán hallott, hazánkban elsősorban szobanövényként tartott növény a sárma. A legtöbb faj Európában, Nyugat-Ázsiában és Afrikában él, egyébként a növény Dél-Afrikában őshonos, onnan származik. A növény neve (madártej) a virágok és a hártyás porzószálak  tejfehér színére utal, németül csillagtejnek hívják. A spárgafélék családjának csillagformák alcsaládjába tartozó növénynemzetség körülbelül kétszáz fajt tart számon, legismertebb a fajok közül az ernyős sárma.

A sárma vagy madártej (Omithogalum umbellatum) jellemzése

A sárma vagy madártej lágyszárú, hagymás évelő növény mely jellemzően nem télálló, ezért nálunk inkább szobanövényként tartható. Fűszerű levelei tőállásúak, magasságuk körülbelül harminc centiméter. A virágok színe között megtaláljuk a fehér, a narancssárga, a sárgászöld vagy zölden csíkozott színeket. A hímnős virágok csillagformát alkotnak, a növény termése toktermés. A növény minden része mérgező, különösen a hagymák jelenthetnek veszélyt szervezetbe jutva. A növény virágzása tél végén kezdődik, és tavasz közepéig tart, így alkalmas az év eleji ünnepi alkalmakhoz ajándéknak is.

A sárma vagy madártej (Omithogalum umbellatum) gondozása

A sárma gondozását tekintve nem igényel sok munkát, virágainak szépsége nincs arányban a növény gondozási igényeivel. A növény hagymái minden évben újra hajtanak, minden évben megújul. Ültetéséhez a virágföld, vagy a talaj jó vízáteresztő képességű legyen, mivel a hagymáknak nem tesz jót az átázott vízzel telített ültető közeg. Túlöntözés vagy pangó víz esetén a hagymák és a gyökerek rothadásnak indulhatnak. A melegebb éghajlatú területeken a hagymák szabadban is átteleltethetők, nálunk azonban a kerti kiültetés és tartás után ősszel szedjük ki a földből és védett helyen teleltessük át, hogy tavasszal újra ki tudjuk ültetni őket. A sárma nem szereti a közvetlen tűző napfényt, az erős napsugárzás árt a virágoknak, ezért lakásban olyan helyre tegyük, ahol nem éri közvetlen napsugárzás. Szabadon a kertbe ültetve is inkább a félárnyékos hely kedvez a növénynek. Az öntözést alkalmanként és mérsékelten végezzük.

Amikor a növényen a virágok elvirágoznak, szedjük le az elnyílt virágokat, nem ártunk vele és a fürt teljes elvirágzása után is távolítsuk el az egész virágszárat. Ekkor már csak annyira szabad öntözni a növényt, hogy épphogy csak ne száradjon ki alatta a talaj, és hagyjuk a leveleket teljesen fokozatosan visszaszáradni a növényen. Ezzel segítjük abban, hogy a vegetációs időszakra a tápanyag raktározás megtörténjen a virágnak.

Ernyős madártej (Ornithogalum umbellatum) jellemzése, gondozása

Évelő, alacsony növésű hagymás növény az ernyős madártej, ami hazánkban gyakran fordul elő a természetben.

Kígyóvirágként is szokták nevezni, melynek levélzetét hosszú, viaszos, fehércsíkos tőlevelek alkotják. Sátorozó fürtben nyílnak csillag alakú, fehér színű, igen kellemes illatú virágai a tavasz második szakaszában. A virágok egyediségéhez tartozik, hogy napfénymentes időben, valamint késő délután a növény a szirmokat összecsukja.

Félárnyékos helyre ültetve érvényesül legszebben, és a tápanyagban gazdag jó vízáteresztő talajt kedveli. A virágzás idején a földjét tartsuk kissé nyirkosabban a szebb virágok fejlődéséhez. Általában betegségekkel szemben ellen álló, a szaporítása egyszerű, a fiók hagymák leszedésével és elültetésével szaporíthatjuk legkönnyebben.

 

 

1 reply to this post
  1. Ezt írja:
    “A sárma vagy madártej lágyszárú, hagymás évelő növény mely jellemzően nem télálló” – hát hogy a fenébe nem!
    Vadon él hazánkban!

Válasz

HÍRES KERTEK

Fried Kastélyszálló kertje

Csak kevesen tudják, hogy Magyarországon több száz park és kert látogatható, közöttük gyönyörű botanikus kertek és csodálatos kastélykertek. Ezek között találhatunk számtalan növényfajt megismertető...