Home Díszkert A sétányrózsa (Lantana camara) jellemzése és gondozása

Tetszett a cikk?

Hála a kertészeknek, hazánkban is egyre jobban terjed, és egyre többen ültetnek sétányrózsát vagy másik nevén színváltó virágot, az örökzöld díszcserjét.

A brazíliai trópusi-szubtrópusi területeken gyomnövényként terjedt el, Európa területeire gyógyhatásának köszönhetően került be a spanyolok által. Sok területen gyomnövényként szaporodik, a madarak a magvakat gyorsan szétszórják. A növény Dél-Amerikában őshonos, de látványos virágainak köszönhetően meghódította egész Európát.

Milyen jellemzői vannak a sétányrózsának?

Ismert fás és bokros változata is, mindkettőnek kialakítható, többnyire egy-két méter magasra növő díszcserje. Erőteljes gyökérzete gyorsan fejlődik, metszéssel formára alakítható, karcsú ágrendszerének köszönhetően. Jól társítható a muskátlival, petúniával és más vasfűfélékkel, jól mutat erkélyen, kertben egyaránt.

A növény sötétzöld levelei közvetlenül a sudár ágak mentén nőnek, melyeken átellenes, egyesével álló redőzött, hosszúkás alakúak. A hajtások és a levelek is szőrösek. A verbénához hasonló domború virágzatok a hajtáscsúcsokon fejlődnek és tavasztól késő őszig nyílnak, mindegyik virág aprócsöves és központi szemes. A virágokat a méhek és a pillangók nagyon kedvelik, mivel a levelek és a virágok is citrom illatot árasztanak. A virágok színe között megtalálható a sárga, a narancssárga, a vörös, a fehér és a rózsaszín változat is. Ezek a színek színváltásra képesek, látványuk lenyűgöző.

A sétányrózsa termése bogyótermés, a bogyók színe lilás-bordó, majdnem fekete. Éretlenül, zölden mérgező. Amikor a magok érettek, a színük bordó színű. A növény minden része mérgező, lehetőleg kisgyermekek ne férjenek hozzá.

A sétányrózsa ültetése és gondozása

A sétányrózsa egy aránylag könnyen nevelhető dísznövény, még kezdő kertészkedők is bátran próbálkozhatnak ültetésével. A növény nevelhető edényben, cserépben, szabadban tartva. A növény teleltetéséről gondoskodni kell, mivel érzékeny a fagyra, télen is szüksége van tíz-tizenöt fokos melegre. Télen is biztosítsunk számára világos, lehetőleg napfényes helyet, mivel leveleit ekkor sem hullajtja le. Szárait visszavágva teleltetjük a sötét helyen is, tavasszal újra hajt. Öntözni télen csak nagyon ritkán kell.

Talajban nem válogat, fejlődik a talaj szerkezetétől függetlenül, de a tápanyagban gazdag dús környezetben szebben, gazdagabban virágzik. A talaj jó vízáteresztő legyen és pangó víz ne álljon a növény alatt.

A közvetlen tűző naptól védeni kell, félárnyékos helyen kevésbé virágzik. Öntözése rendszeres legyen mivel nagy a vízigénye, de földjét két öntözés között hagyjuk kiszáradni. Jól tűri a szárazságot, de olyankor a virágok száma kevesebb lesz. Az elszáradt virágokat nyáron folyamatosan távolítsuk el a növényről, serkentve ezzel a folyamatos virágzásra.

Átültetését tavasszal végezzük, ha szükségesnek találjuk, ilyenkor vágjuk vissza, ebben az esetben szebben bokrososodik és a virágok is szebbek lesznek.

A sétányrózsa szaporítása

A sétányrózsa különösen jól szaporítható dugványhajtásról, melyhez a tavaszi metszéskor levágott hajtásokról a leveleket távolítsuk el, majd laza földkeverékbe ültessük be. Ilyenkor a hajtás gyorsan meggyökeresedik és a megfelelő méret elérése után új virágokat fejleszt.  Magról történő szaporítás lassúbb folyamat, a magokat tavasszal egy éjszakai áztatás után kell elültetni. A csírázás folyamatos húsz fok feletti hőmérsékleten is eltarthat három hónapig is. A magról ültetett növény az első évben még nem virágzik.

1 reply to this post
  1. Jónak és hasznosnak találom a cikkeiket.
    Nyomtatott anyag nehezen olvasható, mivel egymásra ir a program, a programozóval ki kellene javitani.
    Tiszt.

    Kiss Zoltán

Válasz