Home Gyümölcs A szilvalekvár főzése hagyományosan

Tetszett a cikk?

Kislánykoromban a nagyanyóék padlásán, nyáron, amikor felmásztunk keresgélve a régi lomok között, találtunk olyan „köcsögöket”, amik dróttal voltak körbe szőve, és elég nagy- méretűek voltak. Mivel nem tudtuk mi az és milyen célt szolgált, megkérdeztük az Édesanyánkat, aki szívesen elmondta nekünk, hogy az egy szilke, egy olyan edény, amelyben az ő nagyszülei a szilvalekvárt tartották. Elcsodálkoztunk, hiszen nálunk akkor már a hatvanas években nem voltak divatosak a régi égetett cserépedények, hiszen haladtunk a „modern” jövő felé. Igaz, még otthon a Szüleim által készített katlanon főztük a lekvárt, mely egy sárral készült főző alkalmatosság volt, amire az üstöt helyeztük, és alatta égett a tűz.

A szilvalekvár főzése

A szilvát, mint gyümölcsöt nagyon sokrétűen sokféleképpen fel lehet használni, egyik ilyen felhasználási módja a szilvalekvár főzése. Napjainkra már nagyon sokféle recept áll rendelkezésre melyből válogathatunk. A reklámok kínálnak olyan lehetőségeket, melyekre már szinte időráfordítás sem szükséges, gyorsan, munka nélkül elkészül. Én mivel híve vagyok a hagyományos dolgok ápolásának, ragaszkodom a régi jól bevált nagyanyáinktól őrzött elkészítési módokhoz, így szeretem megadni a szilvalekvárfőzésnek is, ami jár, nem számítva, hogy mennyi az idő és munkaráfordítás, fontos, hogy a régi jól bevált ízek jelenjenek meg a konyhámba, ezzel tisztelegve őseimnek és átadva unokáimnak, a jövőnek a hagyományokat. Igyekszem úgy szervezni, hogy ők is jelen legyenek, amikor készül a szilvalekvár, jó program a gyerekek számára.

A jó szilvalekvár alapja a jó szilva.  Ha saját termésünket használjuk, akkor adott a szilva, ha vásároljuk, akkor válogathatunk a fajták között. Lekvárnak és pálinkának legjobb fajta a Besztercei, de van, aki az édesebb fajtát szereti. Lényeg, hogy egészséges friss legyen a gyümölcs, amit főzünk. A frissen szedett vagy lerázott szilvát válogassuk át, csak az egészséges gyümölcsöt használjuk erre a célra. A megmosott válogatott szemeket vágjuk ketté és magozzuk ki. Ha nem áll rendelkezésünkre üst vagy kevesebb mennyiséget szeretnénk főzni, elég a nagyobb edény is. Én igyekszem az üstöt használni és többet főzni, összefogva a nagyobb családdal, hiszen minél többet és többen főzzük annál finomabb lesz. Attól kezdve aztán amikortól felrakjuk a tűzhelyre lassú tűznél nincs más dolgunk, mint kavargatni. Addig főzzük, ameddig elfő az összes lé róla, ez több órába bele telik. Amikor már jó sötét a színe és egyre nehezebb a kavargatás akkor elkészültünk. Én nem rakok bele sem cukrot, sem tartósítószert. Legjobb cserépedénybe rakni és hólyagpapírral lekötni, de mivel ilyen már nem áll rendelkezésre, befőttes üvegbe rakom és lezárom.

A szilvalekvár felhasználása

A szilvalekvár ma már nagyon sokféle módon és formában felhasználható. Valamikor a téli édességet és vitaminforrást jelentette, elég volt egy darab lekváros kenyér. Ma már használjuk süteményekbe, húsok mellé kiegészítőnek, különböző desszertekhez. Na, és ki ne maradjon a szilvás gombóc, ami, ha nincs szilva, a szilvalekvárral készítve is hagyományos kiváló étel.

Válasz

HÍRES KERTEK

Fried Kastélyszálló kertje

Csak kevesen tudják, hogy Magyarországon több száz park és kert látogatható, közöttük gyönyörű botanikus kertek és csodálatos kastélykertek. Ezek között találhatunk számtalan növényfajt megismertető...