Home Díszkert A tavasz hírnökei

Tetszett a cikk?

Az ünnepek véget értek, sokan nehezen állnak át a dolgos hétköznapokra, hiszen olyan jó volt az ünnepek alatt a családtagokkal töltekezni, pihenni, kikapcsolódni, feltöltődni! A legtöbben már elbontották a karácsonyfákat, hamarosan lekerülnek a karácsonyi-téli díszek is a lakásban és a kertben, helyüket pedig lassan átveszik a tavaszi hírnökök…

Egyre több a fény

Januárban, ahogy lépegetünk előre az időben, egyre több a napfény, ami igencsak jólesik a sok sötétség után minden élő szervezetnek. A kert ugyan még téli álmát alussza, ám ha elég figyelmesek vagyunk, akkor már látszanak az első jelei annak, hogy idén is lesz tavasz! Elsőként talán a hóvirág bújik ki, őket követik a krókuszok, jácintok, nárciszok, majd a tulipánok, miközben meglepő módon januárban már a hunyorok is bontogatják szirmaikat!

A nézelődés és a várakozás mellett ez az időszak még a tervezésé is, hiszen ilyenkor tudjuk átgondolni, hogy a kerti szezon beköszöntével hová és milyen növényeket fogunk ültetni, ilyenkor tervezhetők meg az új ágyások, a növények és magok új beszerzési forrásai. Ideje rendbe tenni a kerti szerszámokat is: tisztítani, élezni, új nyelet húzni, ha szükséges.

Ültessünk minél több kora tavaszi hagymást!

Ahhoz, hogy már januárban örömünket lelhessük a kertben, és várakozón kémlelhessük a virágok megjelenését, jó, ha minél több korai hagymással készülünk erre a borús, havas, fagyos időszakra. A tavasz hírnökei igazán hősiesen viselik a tél viszontagságait, alkalmazkodtak a tél végi szeszélyes időjáráshoz. A hóvirágok, téltemetők, hunyorok mellett a krókuszok, a törpe hagymás íriszek, a ciklámenek, az erikák és többféle párnás kőtörőfű is töri ilyenkor a szürke hétköznapokat. Ezek az apró termetű növények jól érzik magukat a sziklakertben is, de az évelőágyásokban is ott a helyük.

A fenti növények általános jellemzője, hogy a lazább kerti talajokat részesítik előnyben, ezért ha nehéz, agyagos a talaj a kertünkben, akkor azt ültetés előtt lazítsuk szerves trágyával, tőzeggel vagy lombfölddel.

Ilyenkor tél végén a legtöbb nagy áruházban kaphatók előhajtatott hagymások, melyek elvirágzás után nyugodtan kiültethetők a kertbe. Arra vigyázzunk, hogy kiültetéskor ne sérüljenek a gyökereik, hiszen csak így vészelik át a telet, hogy jövőre újra virágozzanak.

Hogyan ültessük a hagymásokat?

Általános szabály, hogy a hagymás növények hagymáit úgy kell a földbe elültetni, hogy a hagyma fölött ugyanannyi hely legyen, mint a hagyma mérete. Vannak azonban ez alól a szabály alól kivételek:

  • a hóvirágok és a téltemetők jobban szeretik, ha 10-15 cm mélyre ültetjük őket, mert ott hagymáik számára stabilabb a hőmérséklet és a nedvesség (nemcsak télen, hanem nyáron is)
  • a kereklevelű ciklámen nem szereti, ha gumóját mélyre ültetjük, ám gumója fölött legyen kb. 2 cm talaj, gumója semmi esetre se lógjon ki a földből, mert csak így vészeli át a telet
  • a hunyorok és a májvirágok esetében a levelek tövénél elhelyezkedő rügyek nem szabad, hogy a föld alá kerüljenek, mert megfulladnak.

Élvezzük a telet!

Egészségünk szempontjából fontos, hogy ha tehetjük, ilyenkor is töltsünk minél több időt a szabadban! Menjünk sokat kirándulni erdőbe, friss levegőre, vagy egyszerűen sétáljunk sokat a kertünkben. Főleg akkor kedvező a kinti a séta hatása, ha süt a nap, hiszen ilyenkor elkezdhetjük feltölteni a lemerült D-vitamin raktárainkat is!

 

Válasz

HÍRES KERTEK

Fried Kastélyszálló kertje

Csak kevesen tudják, hogy Magyarországon több száz park és kert látogatható, közöttük gyönyörű botanikus kertek és csodálatos kastélykertek. Ezek között találhatunk számtalan növényfajt megismertető...