Home Díszkert Augusztusi teendők kertjeinkben

Tetszett a cikk?

Lassan véget ér a nyár, a gyerekek lázasan készülődnek az óvoda, iskolakezdésre, a szülők tervezgetik a beruházások költségeit, a kertészek pedig végzik a nyárutó-őszelő teendőit a kertekben. Ugyanis annak, akinek kertje van, szinte az év minden szakaszában van valamilyen kerti teendője. Ahhoz, hogy meg tudjuk tervezni a sorrendet, szét kell választani a gyümölcsös, zöldséges és virágoskert elvégzendő feladatait. A nyári üdülés, nyaralás után kipihenten és megújult erővel folytatjuk a munkát, hiszen egy kert ad elfoglaltságot, akár hobbi szinten végezzük, akár életvitelszerűen dolgozunk benne.

Augusztusi munkák a virágos kertben

Az augusztus szárazság esetén még megkívánja, hogy öntözzük virágainkat, hiszen ilyenkor kezd nyílni az őszirózsa és a többi későn virágzó növény. Ilyenkor kell kiültetni a kétnyári virágok előnevelt példányait ahhoz, hogy meg tudjon a gyökérzetük erősödni őszre, mikorra beköszöntenek a hűvösebb éjszakák. Ha magról szaporítunk évelőket, akkor már azt megtettük a korábbi hónapokban. Ebben a hónapban is, és folyamatosan meg kell szedni az elvirágzott fejekről a továbbszaporításra szánt magokat, mielőtt még eltávolítanánk a kertből. Augusztusban van az ideje a muskátlik leoltásának is, ekkorra már erős fás szárral rendelkeznek, így könnyen gyökeret eresztenek és megerősödnek az átteleltetésre.

A virághagymákat, évelőket melyek megkívánják az átültetést és virágzás után felszedtük őket, most kell elültetni, és várni, hogy tavasszal az új élet reményében kihajtsanak. Az évelő virágokat, melyeket a földfelszín felett visszavágtunk, locsoljuk folyamatosan ugyanúgy, mint a gyepet, ha van a kertünkben. A locsolástól esetleg megkeményedett talajt, nem árt néha kicsit megkapálni, fellazítani a növények közt. A rózsatövekről az elszáradt virágokat távolítsuk el, serkentve ezzel a késő őszig tartó virágzásra. Ugyanúgy a sövényeket is vizsgáljuk át, a száraz beteg szárakat távolítsuk el. A pótlásról őszre gondoskodjunk, ha szükséges.

Augusztus a gyümölcsös kertekben

Szükség esetén, a gyümölcsfákon végezzük el zöldmetszést, nem elfeledve a sebek lekezelését. Ilyenkor szoktuk átültetni a földieper töveket, amit ajánlott háromévente, vagy ha nagyon begyomosodott. Szebb termést kapunk a jövő tavasszal. Ha vannak ősszel szüretelendő gyümölcsfáink, nem szabad elfeledni és figyelemmel kísérni az egyre nehezedő, gyümölcsökkel rakott ágakat és alátámasztani, nehogy leszakadjanak a tehertől. Száraz nyár idején a gyümölcsfáknak pótoljuk a vizet, öntözzük folyamatosan. A málna és szederféléket vágjuk vissza, a ribiszke, egres bokrokat ritkítsuk meg.

A zöldséges kerti munkái augusztusban

A nyári zöldségek betakarítása és szedése folyamatos, ahogy a különböző zöldségfélék igénylik. A gyomtalanítást is végezni kell folyamatosan és egyben a növényekről a fertőzött beteg részeket is távolítsuk el. Általában az augusztus második felére szoktuk felszedni a krumplit, levegős, száraz, árnyékos helyen tárolva addig, míg végleges helyére nem kerül.

A káposztaféléket, a céklát még öntözzük igény szerint, nagyobbak, szebbek lesznek. A tökféléket csak fagyveszély esetén kell leszedni, addig maradhatnak a tövön, hogy minél nagyobbakra tudjanak nőni. A megüresedett zöldségek helyére legjobb, ha a tyúkokat ráengedjük, akik elvégzik a kártevő mentesítését, jobban, mint bármelyik egészségre ártalmas vegyszer.

Válasz

HÍRES KERTEK

Fried Kastélyszálló kertje

Csak kevesen tudják, hogy Magyarországon több száz park és kert látogatható, közöttük gyönyörű botanikus kertek és csodálatos kastélykertek. Ezek között találhatunk számtalan növényfajt megismertető...