Home Díszkert A bazsarózsa (Poeonia) jellemzése, ültetése, gondozása és fajtái

bazsarózsa
Tetszett a cikk?

Egy közkedvelt növény, melyet mindenki szeret, kellemes illatával és színes virágaival meghódít minden virágot kedvelő embert. A bazsarózsa szinte minden kertben megtalálható, nem véletlenül, hiszen tavasz elejétől egész nyáron át, őszig virágzik. Bazsarózsának hívjuk a kerti bazsarózsa leggyakrabban termesztett fajtáját, a pünkösdi rózsát is. A bazsarózsa őshonos hazája Eurázsia és Észak-Amerika.

A rózsáknak nem közeli rokonai a bazsarózsák, a nevükben található rózsa szót a virágok hasonlóságai miatt kapták.

A bazsarózsa (Poeonia) jellemzése

A bazsarózsák általában lombhullató lágyszárúak, ám vannak közöttük cserje termetűek is, amit Kínában találhatunk. A növény levelei szórt állásúak, a virágok magányosan állnak és nagyon sok színben pompáznak. A fehér, a piros, a rózsaszín, vagy lilás szín megtalálható a virágok között, melyeknek mérete nagy. Termése tüszőtermés, a magok színe fekete vagy piros. A bazsarózsa aránylag hosszú életű növény, ha megfelelő az ültetése és további gondozása, akár tíz évig is élhet.

A bazsarózsa (Poeonia) ültetése és gondozása

A bazsarózsák jellemzően nagyon ellenálló és hosszú életű növények. Ahhoz, hogy mindezek a tulajdonságai érvényesüljenek, fontos, hogy az ültetés olyan helyre történjen, ahol a növény jól érzi magát, mert a bazsarózsák napfénykedvelő növények és legalább napi nyolc óra napsütésre van szükség a szép virágzáshoz. A félfás bazsarózsa fajtáknak elég a napi négy-hat órás napsütés is. A növény gyökerei távolra terjeszkedők, ezért úgy ültessük, hogy a más növényekkel való távolság legalább egy méter legyen, hogy a hosszú évek alatt tudjon a gyökér terjeszkedni.

Szabadgyökerű bazsarózsa tövek ültetéséhez az legideálisabb időpont ősszel van, október és november tájékán, azonban vannak olyan tövek is, amelyeket az év bármelyik, fagytól mentes időszakában elültethetünk, ugyanazon a módon, mintha ősszel ültetnénk. A növény jól alkalmazkodik a természethez, azonban a talaj legyen tápanyagban gazdag és laza.

A megfelelő hely kiválasztása után,  egy körülbelül húsz centiméteres mély gödör aljára szórjunk követ, homokot, szerves trágyát majd az előkészített virágföld keverékével töltsük meg, melybe belehelyezzük a bazsarózsa tövet. Fontos, hogy nagyon mélyre nem szabad ültetni a bazsarózsát. Elültetés után nagyon fontos a növény locsolása, tavasszal azonban már nem sok vizet igényel, a túlöntözést pedig egyáltalán nem kedveli.

A bazsarózsa ültetése után egy évvel hozza az első virágot, több virágot csak három év elteltével várhatunk. A növény első virágát nem szabad levágni, mert azzal meggátoljuk a további virágzást, a virágokat majd csak harmadik év eltelte után szedjük.

A bazsarózsa (Poeonia) szaporítása

Egyik legjobb és leghatásosabb módszer a bazsarózsa szaporítására,  a bazsarózsa bokrok szétültetése, melynek  legideálisabb időpontja ősszel van. A jól fejlett körülbelül öt éves bazsarózsatövet válasszunk szét több részre úgy, hogy a gyökér legalább két fejlett rüggyel rendelkezzen. Ültessük el a megfelelő módon öt-tíz centiméter mélyen, és következő évben már megmutatja virágait.

Dugványozással is szaporíthatjuk a növényt, májusban a fiatal hajtásokat levágjuk, homokos talajba ültetve, napos helyen őszre gyökeret eresztenek. Ezután a megerősödött gyökereket elültethetjük a végleges helyükre. Dugványozással általában nagy mennyiségű babarózsa szaporítását érjük el.

A bazsarózsát ősszel vágjuk vissza egészen a föld felszínéig és úgy teleltessük.

 

Válasz