Home Konyhakert A beltéri kertészkedés legfontosabb tudnivalói

növénytermesztés otthonunkban
Tetszett a cikk?

Ahogy közeleg a rossz idő, lassan jönnek a téli hónapok, egyre több kertész hagyja abba munkáját, vagy hobbiját és teszi félre a kertészkedést a hideg idő miatt. Nekik azonban van egy jó hírünk! Semmi olyan ok nincs, amiért ne lehetne télen belső térben folytatni kedvenc hobbinkat és növényeket termeszteni! A beltéri kertészkedés során szinte bármilyen növény tartható napfény és kert nélkül, csak a fontos szükséges feltételek kell megteremtenünk nekik. Így télen is lehet friss zöldségünk, fűszernövényünk, vagy akár gyógynövényünk is!

A legtöbb növény gond nélkül eléldegél lakásban is!

Egyelőre hazánkban nem túl ismert a beltéri növénytermesztás, nincs különösebb hagyománya. Ennek ellenére Amerikában és Európában is évek óta hatalmas népszerűségnek örvend ez a kertészeti forma. Egyre több ember kezd el tudatosan étkezni, számukra különösen fontos az, hogy saját maguk által növesztett zöldségeket fogyasszák. Számukra is nagy segítség lehet a beltéri kertészkedés, hiszen sokan városban élnek és ők nem engedhetik meg maguknak a hagyományos kertészkedést. A városban élők nagy részének nem, hogy földjük vagy kertjük, de soknak még erkélye vagy terasza sincsen, ám szeretnek és szeretnének kertészkedni.

A tapasztalatok azt mutatják, hogy minden gond nélkül, szép eredménnyel nevelhetők fel bent a lakásban a dísz, illetve a haszonnövények is. Sok mindenre nincs is szükségünk, csak megfelelő felszerelésre, ültetés és gondozás során, különféle tápoldatokra, illetve természetesen a növény számára alkalmas körülmény kialakítása is nagyon fontos! Bent például az orchidea kedvelők olyan fajtákat is nevelhetnek, melyeknek olyan adottságok kellenek, amelyeket lakásban tudunk megadni nekik csak. De a virágok mellett egyszerű dolgunk van még a kis helyigényű gyógynövényekkel, illetve fűszernövényekkel is, de akár paradicsomot, paprikát is termeszthetünk otthoni kiskertünkben.
A belső térben való kertészkedés nem csak izgalmas élményt nyújt számunkra és esztétikailag feldobják a lakás kinézetét, de tökéletesen megtisztítják a levegőt, így a lakást mindig friss levegővel fogják ellátni! Kis kreatívkodással még egy aprócska panellakás egyik sarkába is hangulat kiskertet varázsolhatunk kis időn belül. Az ilyen kertészkedés hatalmas előnye, hogy a növények sokkal ritkábban betegednek meg, illetve kisebb a kártevőkkel való fertőzések esélye is. Növényeink nincsenek kitéve az időjárás változásának, így sokkal tovább fognak élni! A beltéri kertészkedéshez szükséges eszközök az un. grow-shop-okban szerezhető be. Ezekből ma már van vidéken is több, ilyen például a pécsi grow shop, de természetesen online is rendelhetünk.

Mikre van szükségünk, hogy kertünk legyen lakásunkba?

A beltéri kertészkedés egyáltalán nem olyan bonyolult, mint amilyennek elsőre hangzik. Csak alapvető kellékeket kell beszereznünk, ilyen például a magok, esetleg palánták, a virágcserepek. Ahhoz, hogy eldöntsük, azt, hogy hol alakítsuk ki a lakásunkba ezt a kiskertet, egy alap növényismeret mindenképp szükséges, hiszen tudunk kell az adott növény fényigényét is! A kert tervezése során mindenképp gondoljuk át, hogy miket szeretnénk ültetni, mekkora helyigényük van, illetve ki kell találni egy megoldást a vízelvezetésre is. Célszerű kis tálakat a cserepek alá helyezni, így a vízelvezetési gond hamar megoldódik, ami a fényigényt illeti, az a legjobb, ha olyan helyre tesszük a növényeket, ahol legtovább éri őket a részleges napfény.

A cserepek és virágtartók fajtája is attól függ, hogy milyen növényt szeretnénk elültetni, hiszen a cserép méretének és alakjának is megfelelő kell, legyen egy kifejlett növény számára. Legjobb, ha nagy és mély cserepeket keresünk, hiszen ezek mindenfajta növénynek megszoktak felelni! A kertészkedés egy kellemes és különleges hobbi sokunk számára! Ezentúl azoknak se kell búsulniuk, akiknek nincs nagy kertjük, hiszen egy kis alapismerettel csodaszép beltéri keretet hozhatunk létre saját otthonunkban!

Hasonló cikkek

Válasz