Home Zöldség A cikória (Cichorium intybus var.sativus) jellemzése, termesztése és gondozása

cikória
Tetszett a cikk?

Amikor cikóriáról beszélünk, valljuk be, a pótkávé jut eszünkbe, amit gyerekkorunkban tejeskávéként ismertünk és szerettünk. Mint növény keveset foglalkoztunk és foglalkozunk vele, pedig a cikória egy nagyon értékes zöldségnövény.

Az ókorban már a görögök és rómaiak is ismerték vadon élő és termesztett változatát. Jól ismert növény egész Európában, hazánkban főleg takarmányozásra és pótkávénak termesztik.

A cikória vadon előforduló őse a mezei katáng, mely hazánkban is gyakran előfordul az egész ország területén, utak szélén, szántóföldek mellett, legelőkön, nyár közepétől egészen ősz végéig gyönyörű kék virágaival.

Egy angol népmese szerint a virágok azért olyan szép kékek, mert egy síró lány szeme színét őrzik, akinek kedvese hajóra szállt és soha nem tért vissza többé. A katángkóró virágórába ültetve nagyon érdekes látvány, mert a szirmokat meghatározott órában nyitja és öt óra elteltével zárja.

A cikória jellemzése

A termesztett cikória egy nemesített változat, mely a mezei katáng nemesített változata, amit gyökeréért pótkávénak és a leveléért salátának fejlesztettek ki. A növény vastag kéreggel körülvett gyökérzetéből készítik a pótkávét. A másik változata a leveléért termesztett saláta változat.

A cikória nagyon sokáig a mellőzött növények közé tartozott, pedig nagyon értékes zöldségnövény. Sok ásványi sót tartalmaz, jelentős az A vitamin tartalma és gazdag emészthető rostokban.

A cikória termesztése

A cikória kétéves növény, melynek első évben a rendkívül erős vastag (egy méternél is hosszabb) karógyökere fejlődik ki. A gyökér nagyon sok tápanyagot és energiát tartalékol. Második évben fejlődnek ki az egy méter hosszúságú magszárak, melyeken a világoskék színű virágok képződnek.

Nem igényes növény, szinte mindenütt termeszthető, hideget és a nagy meleget is jól viseli. A magok már fagypont felett néhány fokkal csírázni kezdenek. Sok fényt igényel a gyökérnevelés idején, hajtatásnál azonban kisebb a fényigénye, mivel a hajtások keserűvé válhatnak a megvilágítás hatására.

Talaját tekintve, inkább a lazább, középkötött, homokos talajok kedvezőbbek termesztéséhez a szabályosabb gyökérfejlődés szempontjából.

Vízigényét nézve mivel vízkészletét jól hasznosítja, nem sok vizet igényel, még a közepesen esős esztendőkben is megtermeszthető öntözés nélkül. Tápanyag igénye alacsony, szinte nincs.

A növény termesztése két részből tevődik össze, először helyrevetéssel szabadföldben a gyökereket neveljük meg, majd a felszedett és tárolt gyökereket fénytől mentes zárt térben hajtatjuk, melyből nyerjük a hajtást.

A tárolt gyökereket gondosan válogassuk át, mielőtt hajtatni kezdjük.  A gyökerek hajtatását legkorábban októberben kezdhetjük. A cikória hajtatása három módon történhet: vízkultúrában, talajban takarófölddel és talajban takaróföld nélkül fólia alatt.

Tíz-tizenkét fok szükséges a hajtatáshoz, melyhez három hét szükséges. Fényre nincs szükség, és csak a hajtatás kezdetén öntözzük meg abban az esetben, ha túlszáraz a föld. Fény hatására a cikória hajtásai megsárgulnak ezért az edény fölé fekete fóliát húzzunk, úgy, hogy a fejlődő hajtásokat a növekedésben ne akadályozzuk.

A cikória szedése

A termés húsz fok körüli hőmérséklet mellett három-négy hét után szedhető. Az érés biztos jele talajtakarásos hajtatásnál, a takaróföld felső rétegének púposodása. Ekkor szedhető a növény, de ne várjuk meg, hogy a hajtásvégek kibújjanak, így megakadályozhatjuk a növény keserűvé válását és megzöldülését.

A cikória felhasználása hazánkban még kezdetleges, kereskedelmi forgalomba is ritkán kerül.

 

2 replies to this post
 1. Jó volt itt, örülök, hogy megtaláltam Anna kertjét. Volna kérdésem, kérésem, igényem is. Több növénnyel foglalkoztam az itt találtak közül. De kivesztem belőle, pl. a cikóriából, szívesen pótolnám. Keresek továbbá fiú és lány Diospirost vagy magokat. Mézbogyót is szeretnék. Kérdezem, lehet-e kérni, elóre fizetéssel.
  Üdvözlettel. Pető Imre kertbarát

  • Kedves Imre!

   Mi sajnos nem foglalkozunk növények árusításával, próbálja meg egy kertészetnél.
   Üdvözlettel:
   Anna

Válasz

HÍRES KERTEK

Fried Kastélyszálló kertje

Csak kevesen tudják, hogy Magyarországon több száz park és kert látogatható, közöttük gyönyörű botanikus kertek és csodálatos kastélykertek. Ezek között találhatunk számtalan növényfajt megismertető...