Home Szobanövény A cserepes bromélia jellemzése, gondozása, szaporítása

bromélia
Tetszett a cikk?

broméliaA különféle broméliák igazán szép látványt nyújtanak, bárhol járunk a világban,  és találkozunk ezekkel a különleges növényekkel.  Megtalálhatóak a trópusi területeken, hiszen a trópusok legváltozatosabb és legszínesebb növényei. A broméliák őshazája a dél-amerikai esőerdők, de megállják helyüket bárhol, alkalmazkodva az adott körülményekhez, mivel felépítésük ezt biztosítja számukra.

Lakásunk díszeként igazi trópusi hangulatot varázsolhatunk lakásunkban, hiszen napjainkban már hazánkban is kedvelt növényekké váltak, változatos külsejükkel és sokféle élénk virágzatukkal.

Hogyan gondozzuk a broméliát?

A broméliák (Bromeliaceae) származásukból kifolyólag, a trópusi klímát szeretik, a párás, meleg, nedves levegőn érzik jól magukat és fejlődnek legjobban. Próbáljuk meg, hogy lakásunkban is olyan helyre tegyük, vagy olyan helyiséget keressünk számára, ahol a fejlődéséhez és virágzásához megfelelőek a feltételek. Sajnos a legtöbb lakás levegője inkább száraznak mondható, illetve fűtési időszakban a párásítás lehet a páratartalom növelésére a megfelelő módszer. Ha szabadban helyezzük el, ne tegyük ki a tűző napra, inkább keressünk neki félárnyékos, de  világos helyet.

broméliaA broméliák talajigényét nézve, a tőzeges, lazább szerkezetű talaj a legmegfelelőbb az ültetéshez, és legyen a föld vízáteresztő képessége jó. Szükség esetén át lehet ültetni, a tavaszi időszakban.

A broméliák vízigénye átlagos, öntözni elég hetente, öntözéskor ne csak a talajt öntözzük, hanem a kehely alakú, levelek alkotta tőlevélrózsába is öntsünk vizet, melyet időközönként cseréljünk ki.

Mint, minden növénynél, a broméliánál is a túlöntözés a gyökerek rothadásához, végül pedig a növény pusztulásához vezethet.

Tápanyag utánpótlásnál ugyanúgy kell eljárni, mint más átlagos növénynél, nyári időszakban és virágzáskor rendszeresen tápoldatozzuk, télen a passzív időben nincs szükség tápanyag utánpótlásra.

A bromélia szaporítása

Az anyanövény, mely virágokat hoz, virágzást követően száradni kezd, később  elpusztul. Azonban mielőtt elpusztulna, sarjakat nevel, melyeket leválasztva cserépbe ültetünk és már kész is az új növényünk. Néhány év múlva virágokkal ajándékoz meg bennünket.

3 replies to this post
 1. Broméliák ápolásával, szaporításával kapcsolatban hiányolom, hogy a gyakorlatban nem mutatják be képekkel az átültetést. Pillanatnyilag ez a gondom, hogy már csúnya a virága az egyik kis méretű cserepesemnek és nem tudom, hogy várjak gyökér képződésre is a sarjnál vagy nem?
  Válaszukat előre is köszönöm.
  Üdv. Mészáros Anikó

  • Kedves Anikó! Az Ön broméliája esetében is természetes jelenség játszódott le, vagyis, hogy virágzás után a növény szép lassan elpusztul. Általában előtte gondoskodnak az utánpótlásról, azzal, hogy sarjakat hoznak, melyeket, ha elültetünk és tovább nevelünk, néhány év múlva virágoznak majd.
   Azt javaslom, ne dobja ki semmiképpen a növényt, valószínűleg hozni fog sarjakat, ha pedig már van sarj, érdemes minél tovább várni a gyökérképződésre, hiszen így nagyobb eséllyel fog megmaradni az új növényke, mint ha túl pici korában ülteti őket külön.
   Üdvözlettel:
   Anna

 2. Jónapot kívánok azt szeretném tudni , hogy már vannak új kis növények ezek mikor fognak újra virágozni.? Várom a válaszukat Tóthné Erzsi
  Én még nem olvastam róla semmit.

Válasz