Home Gyümölcs Egy érdekes burgonyaféle: a goji bogyó

goji bogyó
Tetszett a cikk?

Az ördögcérna, más nevén goji bogyó (Lycium) a burgonyafélék családjába tartozik, és több mint száz faja ismert. Magyarországon a huszadik század elejétől ismert, és mára már elvadult növényként él. A nálunk ismert ördögcérna erősen tövises és egytől három méter magasságig terjed. Szürkészöld levelei három–tíz méter hosszúak és lándzsa alakot képeznek.

Neve arra utal, hogy földalatti szárai lehajló hajtású cserjéket hoznak létre, melyek a legyökerező ágaikkal gyorsan szaporodnak és foglalnak el nagy területeket.

Nálunk a kereskedelemben a közönséges ördögcérna (Lycium barbarum) fajtái kaphatók.

goji

Vigyázzunk, ne keveredjen a vad líciummal, mert annak bogyói mérgezőek!

Az ördögcérna szaporítása

A növényt dugványozással és magvetéssel is szaporíthatjuk. Könnyen gyökeret eresztenek a földre érő és ott futó hajtásai. Ősszel a beérett vesszőket cserepekben nevelhetjük, fagymentes, világos, hűvös helyen. Ezek a vesszők tavaszra gyökeret eresztenek, melyeket nyár elején kertünkbe kiültethetünk.

Igényli a napos helyet, ezért olyan helyre ültessük ahol sok napfény éri, mivel árnyékos helyen elmaradhat a virágzás és terméskötés. Fagyra nem érzékeny növény.

A bokor igen gyorsan növekszik, ezért időben gondoskodnunk kell a növény tám rendszerének kialakításáról. Ez megoldható úgyis, hogy karókat helyezünk mellé, de praktikus lehet a kerítés mellé ültetés is. A főszárakat kell évenként kétszer a karókhoz kötözni. Tavasszal mielőtt kihajt a sűrűsödést okozó vesszőkből vágjuk ki legalább kétharmadát.

A goji bogyó betegségei

Lisztharmatfertőzés a töveket támadhatja meg, mely ellen speciális szerekkel védekezhetünk. Ha árnyékos helyre ültettük találkozhatunk az amerikai lepkekabóca kártevővel és előfordulhat a bokrokon vándorpoloska is.

Virágzása és érése

lyciumAz ördögcérna egészen nyár végéig folyamatosan virágzik és folyamatosan hozza terméseit. Július elejétől kezd érni a gyümölcse, melyek csillogóan élénkpirosak. Termését két héten belül le kell szedni, mert fonnyadni és rothadni kezd. A kissé savanykás ízével szeder és cseresznye ízéhez hasonló ízt érezhetünk, nyersen is fogyaszthatjuk, de leggyakrabban aszalva fogyasztják.

A goji bogyó vitamintartama-és ásványi anyag tartalma rendkívül magas, a bogyói bő levet tartalmaznak és pektinben gazdag a húsuk.

Némely vélemény szerint egyik leggazdagabb C-vitamin forrás az egész világon, az immunrendszert többszörösen támogatja.

Fogyaszthatjuk nyersen, szárítva, gyógyteának, illetve főzve levesnek, kompótnak.

Hasonló cikkek

Válasz