Home Gyümölcs A fekete gyümölcsű berkenye (Aronia melanocarpa) bemutatása

berkenye
Tetszett a cikk?

A berkenyét a botanikusok már több mint száz éve ismerik. A rigai és pétervári faiskolák kisebb mennyiségben már a század elején szaporították. Üzemi termesztése leningrádi területen kezdődött. A berkenye a háború utáni időszak egyik legelterjedtebb kultúrnövénye lett. Gyors előretörése nagy táplálkozási és technológiai értékének, valamint annak a sajátosságának tulajdonítható, hogy terméshozama az évek folyamán alig ingadozik.
A fekete gyümölcsű berkenyét a tőlünk északra fekvő államokban termesztik, de termőterülete egyre délebbre terjed, népszerű a skandináv államokban is.

A fekete gyümölcsű berkenye Észak-Amerika keleti részén őshonos. Mint egyéb berkenyefajok is, rendszertanilag a Rosales sorozathoz tartozik. Jellemző sajátossága a nagyarányú hajtásképzési hajlama. A kifejlett bokor húsz-harminc különböző korú vesszőt nevelhet. Az új hajtások általában a vesszők tövénél képződnek.

A fekete gyümölcsű berkenye leírása

berkenyeA fekete gyümölcsű berkenye vázrendszere és lombozata különbözik a közönséges berkenyétől. Az erős vegetatív hajtások levelei nagyobbak, mint a termővesszőké. Levele egyszerű, a levél széle kétszeresen csipkés, hirtelen átmenettel a rövid, hegyes végződésbe. A levelek húsosak, felületük fényes, központi erük és levélnyelük lila.
Virágai sátorvirágzatot alkotnak, a csúcsrügyből fejlődő virágban lehetséges húsz virág is, az oldalrügyekből fejlődő virágzat pedig mintegy tizennégy virágot tartalmaz. A magház öt magrekeszből áll (almás-termésű).
Virága illatos, ez megkönnyíti a méhbeporzást. Az almától eltérően nagyon sok mag termékenyül meg.
A berkenye termése gömbölyű, néha megnyúlt, hamvas viaszbevonattal fedett. Megtörölve fényes fekete, mintha lakkozott lenne. A bogyó átmérője fajtától függ, de hét-tizenöt milliméter között változik.
A berkenye kiválóan alkalmazkodik a környezeti feltételekhez, hazájában és Szibériában a mínusz harmincöt fokos fagyokat is károsodás nélkül átvészeli. Kedveli a párás, csapadékos helyeket.

A termesztés környezeti feltételei

A fekete gyümölcsű berkenye a legfényigényesebb növények közé tartozik. Tenyészterület igényének kielégítése és rendszeres ritkító metszés mellett a növény fényigénye biztosított.
A berkenye nem hőigényes. A késő tavaszi fagyok nem veszélyeztetik virágait és terméskötődést. Ez a tulajdonsága adja a termésbiztonságát. Magyarországon a téli fagyoktól sem károsodik.
Termesztésére alkalmas minden olyan talaj, amely neutrális vagy enyhén savanyú. Talajtípusra és mechanikai összetételre nem érzékeny. Általában jól termeszthető a klasszikus málnatalajokon. A berkenye jól felújul, nagyfokú tősérülés esetén is újra hajt.

 

berkenyeA fekete gyümölcsű berkenye termése jelentős mennyiségben tartalmaz P-aktív ketehinokat, vitaminokat, mikroelemeket, cukrot, savakat, cseranyagokat és pektint. Gyümölcs kiváló élelmiszerfesték, a feldolgozott termékeknek szép rubinszínt kölcsönöz.
Színanyag tartalma a termesztett gyümölcsök között a legnagyobb, háromszor több antocianint tartalmaz, mint a fekete ribiszke. A berkenyéből kiváló dzsem és ivólét készíthetünk. A természetes, nyers gyümölcslé kiváló diabetikus ital. Nagyon jó likőrt és bort is nyerhetünk belőle. Dísznövényként termesztett változatai gazdagon, hosszan virágoznak, élénk őszi lombszínük, és termésük is dísze lehet kertünknek.

Hasonló cikkek

Válasz