Home Konyhakert, zöldségek A gyerekek és a Borsószem királykisasszonyok kedvence: a zöldborsó és a csicseriborsó

zöldborsó
Tetszett a cikk?

Amikor már elolvadt a hó, a kertek alatt kopogtat a tavasz, a nyitnikék vígan zengi tavaszi énekét, megkezdődnek kertjeinkben a tavaszi előkészületek.

A zöldségfélék közül az apró magvú zöldségek elvetése után, mivel a zöldborsó hidegtűrő és nem kényes növény, hóolvadás után aktuálissá válik a zöldborsó vetése is.

A zöldborsó talajban nem válogat, szinte a kert bármely szegletében megterem, de akár egy negyven centiméter átmérőjű cserépben az erkélyen, balkonon is termeszthető. Nem muszáj sorban ültetni, puha fészkekbe is szórhatjuk a magokat, öt-hat centiméteres földpaplannal betakarva is számíthatunk termésre.

Ha ősszel akarunk zöldborsót szüretelni, akkor elég lesz majd júliusban elvetni a magokat, de olyankor nagy figyelmet kell fordítani a rendszeres öntözésre. Ahhoz, hogy bőséges termést érjünk el, bőséges legyen a borsó szüret, fontos a napfény biztosítása, ne ültessük árnyékos helyre, lehetőleg a nap minden szakában érje napfény.

Ha nagyra növő fajtát választunk, sátort is készíthetünk belőle, a borsó nem tekeredik fel mint a bab, hanem kacsokkal kapaszkodik, ezért a sátorkészítéshez kötözzünk a karókra zsinórt, hogy arra tudjon támaszkodni.

Hogyan lesz a zöldborsóból sárgaborsó?

A sárgaborsó is a borsóbokrokon terem, ugyanis a  zöldborsót megszárítják, hántolják és felezik. A növényt megszabadítják a hüvelyétől és a magot borító vékony zöld héjától. A tisztítás és hámozás során a magok szétválnak két lencse alakú részre és így válik a zöldborsóból felezett sárgaborsó. Kevés zsírt és sok proteint tartalmaz a sárgaborsó, a belőle nyert fehérje csökkentheti a vérnyomást és segíthet a krónikus vesebetegség megelőzésében is.

Egy távoli rokon: a csicseriborsó 

csicseriborsóMár az ókorban is ismert volt a csicseriborsó (cicer arietinum) a rómaiak, a görögök már akkor előszeretettel fogyasztották. Az arabok és az egyiptomiak  a kereszténység elterjedésével kezdték megismerni és termelni.

Mélyre hatoló gyökérzetű, melynek kifejlett formában a magassága egy méter is lehet, tenyészideje nyolcvantól százhúsz napig terjed. Pillangósvirágúak családjába tartozó, egynyári növény, étkezésre használt fajtáinak virágai fehér színűek.

A csicseriborsó sem érzékeny a késő tavaszi fagyokra, lehetőleg áprilisban kezdjük meg a vetését. Talajigénye a könnyen felmelegedő, középkötött és lazább szerkezetű talaj, öntözést a kelés és kezdeti fejlődés szakaszában  biztosítsunk számára.

Mivel hőigényes növény, nagyüzemi formában hazánkban  leginkább az ország keleti és déli területe felel meg a termesztésre. Mi a csicseriborsó vajszínű fajtáját ismerjük, de Afrikában és Indiában kapható a piros, fekete és zöld csicseriborsó is.

A csicseriborsó felhasználása

csicseriborsóÉretlen zöld formában magjait a borsóéhoz hasonlóan, főzelékek, levesek készítésére, éretten főzelékek, köretek kedvenc alapanyaga. Pörkölve csemegének is elkészíthető, dióhoz hasonlító ízével kedvenc csemegévé vált. Valamikor régebben használták kávé pótlására is.

A csicseriborsó ásványi anyagokban gazdag, sok magnéziumot, cinket, vasat tartalmaz. A biotermékek piacán az egyik legelfogadottabb hüvelyes növény.

Válasz

HÍRES KERTEK

Fried Kastélyszálló kertje

Csak kevesen tudják, hogy Magyarországon több száz park és kert látogatható, közöttük gyönyörű botanikus kertek és csodálatos kastélykertek. Ezek között találhatunk számtalan növényfajt megismertető...