Home Biokert Gyógynövényekből bio- és natúrkozmetikumok

biokozmetikum
Tetszett a cikk?

A legtöbb ember hajlandó azért többet áldozni, hogy egészséges termékeket vásároljon, nincs ez másként a bio- és natúrkozmetikumok esetében sem. A kertünkben nevelt gyógynövények erejét már évszázadokkal, sőt évezredekkel ezelőtt is ismerték az emberek és gyógyításukhoz alkalmazták is őket. Tudatosan alkalmazva őket, mi is megismerhetjük gyógyhatásaikat!

Gyógynövények a kertben – termeszd őket bio-módon!

Nagyon sokan vagyunk úgy a kerttel kapcsolatban, hogy – ha megoldható másképp – nem szeretünk vegyi anyagokat, permetszereket alkalmazni benne, ám ez a tudatosságunk mégsem olyan erős, hogy kizárjunk mindenféle kemikáliát a kertből (persze tisztelet a kivételnek). Így ha komolyabb probléma adódik, például elszaporodnak a gyomok egy nehezen hozzáférhető helyen, már nyúlunk is a gyomirtóért, vagy a cseresznye kukacosságának elkerülésére is használunk vegyszereket. Tudatosságunkat és elveinket a kertünkben alkalmazott vegyszerek terén azonban csak saját magunk fejleszthetjük! Némi utánaolvasással, tanulással megtanulhatjuk, hogy hogyan működik egy biokert a gyakorlatban, és a tudásunk gyakorlatba való átültetésével előbb-utóbb az eleinte nehezen alkalmazott praktikák bejáratottakká válnak, és már gondolkodás nélkül ezeket tudjuk alkalmazni.

A legkevésbé indokolt például a kertünkben termesztett gyógynövények vegyi úton történő védelme és ápolása, hiszen ezek a növények a természetben is megélnek, szükségtelen a védelem számukra. Növénytársításokkal vagy védőnövényekkel természetesen növelhetjük ellenállóképességüket, ám vegyi védelemre nincs szükségük. Hazánk szerepe különösen kiemelkedő a gyógynövénytermesztés szempontjából, hiszen idehaza több mint 300 féle gyógynövénnyel találkozhatunk, amivel világviszonylatban is élen járunk. Hogy ezen adottságainkat hogyan tudjuk kamatoztatni az természetesen egy más kérdés, de a lehetőségeink mindenképpen megvannak e téren.

Bio- és natúrkozmetikumok – házilag is előállíthatók?

biokozmetikumEgyre népszerűbbek a tudatos vásárlók körében a bio- és natúrtermékek, azon belül is a bio- és natúrkozmetikumok. Nem mindegy azonban, hogy valójában milyen alapanyagokat tartalmaznak-e készítmények, mint ahogy az sem, milyen magas hatóanyaggal rendelkeznek. A natúr előtag például csupán azt jelenti, hogy az adott termék tartalmaz növényi összetevőt is, de sem az nincs előírva, hogy milyen százalékban, sem az nem garantált, hogy ezek a növények nem voltak előzőleg vegyi anyaggal kezelve. A bio-minősítés ezzel szemben egy jóval szigorúbb szabályozást jelent: a növényi alapanyagok előállítása biogazdaságokban történt, tehát a termesztésük során nem alkalmaztak vegyi anyagokat, műtrágyát. Az így előállított kozmetikumokat sok esetben kézzel állítják elő, és előírás, hogy semmilyen szennyeződés nem kerülhet a kozmetikumba. Mivel e kozmetikumok tartósítószereket sem tartalmaznak, ezért sötét üvegben (fénytől védve) és csak rövid ideig tárolhatók. A biokozmetikum címen forgalmazott termékek ezen túl nem tartalmazhatnak szintetikusan előállított illatanyagot, festékanyagot, génmódosított vagy radioaktív sugárzással érintett összetevőket.

A legjobban természetesen akkor járunk, ha a saját használatra szánt kozmetikumainkat a saját magunk által termesztett gyógynövényekből állítjuk elő, mert ez biztosan ellenőrzött minőség lesz! Ma már számos tanfolyamon elsajátíthatjuk a krémek készítésének mikéntjét, ezen túl érdemes saját magunknak is kísérletezni. Az alapanyagok beszerzése jelentheti talán a legnagyobb problémát, ám ha ezek megvannak, onnan már egyszerű a folyamat, nem nehezebb, mint a legegyszerűbb sütemény elkészítése!

Válasz

HÍRES KERTEK

Fried Kastélyszálló kertje

Csak kevesen tudják, hogy Magyarországon több száz park és kert látogatható, közöttük gyönyörű botanikus kertek és csodálatos kastélykertek. Ezek között találhatunk számtalan növényfajt megismertető...