Home Szobanövény Így virágoztasd az amarylliseidet!

amarillisz virágkezdemény
Tetszett a cikk?

Itt a január, ebben a hónapban véget ér az amarylliszek nyugalmi időszaka, és megkezdődhetnek a virágzásának előkészítési munkálatai. Ha helyesen járunk el, akkor ebben az évben is gyönyörű és változatos virágpompában gyönyörködhetünk!

Fontos a nyugalom!

amarillisz stripedAhhoz, hogy az amarylliszek tavasszal virágot hozzanak, elengedhetetlen a téli nyugalmi periódus! Nyáron kiültethetjük a hagymákat a szabadba, vagy kitehetjük őket cserépben, esetleg virágládában a terszra vagy az erkélyre, de augusztus végétől készítsük fel a hagymákat a nyugalmi időszakra. Ehhez augusztus közepén hagyjuk abba a locsolását, és hagymáit ássuk ki a kertből. A levelei pár hét alatt maguktól is leszáradnak, nem kötelező őket levágni zölden, elég akkor, amikor megszáradnak. A pihenési időben több lehetőség közül is választhatunk, érdemes kikísérletezni, kinek, mi válik be a legjobban:

  • a hagymákat beültethetjük cserépbe (ha már eleve abban nyaraltak, akkor ez a kézenfekvő megoldás), és pihentethetjük őket ebben, a lényeg, hogy egyáltalán ne kapjanak a hagymák vizet.
  • tárolhatjuk a hagymákat nejlonzacskóban vagy kartondobozban a téli pihenőidő alatt, a zacskós megoldásnál fokozottan ügyeljünk arra, hogy a hagymák nehogy befülledjenek, és elrothadjanak, ha a hagymák nagyon nedvesen kerültek bele, nejlonzacskó helyett válasszunk inkább papírzacskót, vagy csavarjuk a hagymákat újságpapírba!
  • bármelyik módszert is válasszuk, tegyük a hagymákat sötét és hűvös helyre: a legjobb egy kamrapolc, de nagyon fontos, hogy a hely fagymentes legyen, hiszen a hagymák érzékenyek a fagyra, ez a teljes pusztulásukhoz vezethet! A legideálisabb hőmérséklet a hagymák számára ebben a periódusban 5-10° Akinek nincs hagymák téli tárolására, a hűtőszekrény alsó fiókját is „kibérelheti” erre a célra.

virágkezdeményA nyugalmi periódus után, körülbelül január közepén kezdhetjük virágzásra bírni az amarylliszeket. A nagyobb hagymák esetében gyakran előfordul, hogy már a sötétben megindul a virágszár, nem árt időnként ellenőrizni a hagymákat, amelyiknél megjelenik a virágkezdemény, azokat célszerű hamarabb cserépbe ültetni, kihozni a sötétből, meleg és világos helyre, és bőségesen megöntözni.

Azoknál a hagymáknál, amelyeknél nem jelenik meg a virágszár, a következő eljárást kövessük: a cserépben teleltetett hagymákat hozzuk ki a sötétről, tegyük meleg helyre, és a hagymákra készítsünk kartonpapírból ún. süveget. Ha dobozban vagy zacskóban teleltetünk, akkor először ültessük el a hagymákat jó minőségű virágföldbe (a hagyma fele-harmada legyen kint a földből, különben a hagyma könnyen rothadásnak indulhat), egyszer locsoljuk meg őket bőségesen, innentől az eljárás ugyanaz. A süveget mindaddig hagyjuk a hagymákon, amíg a virágkezdemény meg nem jelenik, és eddig ne öntözzük a hagymákat. Ha a virágkezdeményt meglátjuk, akkor vegyük le róluk a süveget, állítsuk a cserepet világos, meleg helyre, és rendszeresen öntözzük a hagymát mérsékelten.

amarillisz

amarillisz2

Ha a virág elnyílik, akkor vágjuk vissza a virágszárat, mert mint minden hagymás növény esetében a virágszár sok tápanyagot elszív a hagymától! Éppen ezért virágzás után tápoldatozzuk a hagymákat intenzívebben, hogy pótoljuk az elveszett tápanyagokat, és elősegítsük a hagymák növekedését!

Ha így járunk el, minden évben ragyogó virágpompában gyönyörködhetünk, és a hagymák meghálálják a velük való egész éves bíbelődést!

Az amaryllisek további gondozási tudnivalóiról ebben a cikkben olvashatsz!

 

 

 

Válasz