Home Gyümölcs A kora tavasz gyümölcse: a földi eper

eper
Tetszett a cikk?

Tél után, amikor az emberi szervezetben elfogynak az energia tartalékok, alig várjuk, hogy friss gyümölcs kerüljön asztalunkra. Kertünkben gyermekeinkkel, unokáinkkal türelmetlenül nézegetjük, a szépen virágzó földi eper ágyásainkat, hogy hol pillantjuk meg az tavasz első pirosan mosolygó földi eprét. A saját magunk által termelt zöldségeknek, gyümölcsöknek, így a földi epernek is különösen jó íze van, érezzük benne a növények tiszteletét a Földanya szeretetét.

A földi eper eredete

eper3Szinte a világ minden országában megtalálható gyümölcs, Ázsiából származik, de már az őskorban is fogyasztották a vadon termő fajtáját. Nagyon jó az alkalmazkodó képességű növény. Hazánkban is bárhol termeszthető, azonban az ország déli részén sokkal hamarabb terem és érik meg. Az eltérés akár három-négy hét is lehet. Eltérő a virágzásának ideje is, és mivel elhúzódó a virágzása a termés folytonossága is elhúzódik. Gyönyörű látvány, amikor a földi eper virágba borul.

A magyar termesztett gyümölcsöt epernek, a vadon termő gyümölcsnek szamóca a neve. Az eper vagy szamóca nagyon meleg tűrő, elviseli a harmincfokos meleget is.

Fajtái

Három fajtáját ismerjük: egyszer termő, a hónapos eper és a folyton termő eperfajta. Az egyszer termő fajták hozzák a legnagyobb epertermést, szedhetjük két- három héten keresztül a legnagyobbra nőtt eperszemeket.

A hónapos eper balkonládában is megterem, így erkélyen is kitűnően meg tudjuk termelni.

A folyton termő eper nyár elejétől terem pár hétig nagy szemeket terem, majd később még többször megérlelik gyümölcsszemeiket.

Az eper termesztése

eperAz eper, nagyon meleg tűrő növény, ezért nagyon bőséges a víz és a tápanyag igénye is. Nagyon fontos elvégezni ültetés előtt a talajfertőtlenítését, hogy egészséges szemeket szüretelhessünk. Mikor megtörtént a talaj megfelelő előkészítése, használjunk fekete fóliát a földterület eltakarására, mely nagyon sok az előnyt jelent a termesztés során. Nem gyomosodik el a növény, megmarad a víztartalék, mivel nem szárad ki a föld, kisebb a romlás veszélye, és előnye még, hogy kevésbé szennyeződnek el a szemek.

Általában az eper ültetvényeket három évnél hosszabb ideig nem szoktuk megtartani, érdemes az ültetvényt időközönként megújítani. A sikeres termés alapja, a jó palánta, mely palántákat az indákról szedjük, így nem jelent nehézséget szaporításuk.

eper4

Betakarítás és felhasználási mód

Az epret két-három naponta szedhetjük, a napfényes napoktól függően és termesztésük során körülbelül tíz-tizenöt alkalommal.

Hűtőszekrényben pár napig eltarthatjuk, de sokáig nem tárolható. Rengeteg jótékony hatása van az emberi szervezetre, mivel egyik legegészségesebb gyümölcsünk. Fogyókúrázóknak, cukorbetegeknek is ajánlott a fogyasztása, mert kalóriában szegény, nem hizlal. Nagyon jó gyulladáscsökkentő és szomjoltó. Fogyasztása nagyon ajánlott a szív és érrendszeri betegségek ellen.

Felhasználása nagyon sokrétű, készíthetünk belőle különféle lekvárokat, dzsemeket, használhatjuk joghurtok ízesítésére. Kiváló sütemények, torták ízesítésére, de fagylalt és gyümölcslének is nagyszerűen alkalmas.

2 replies to this post

Válasz