Home Díszkert Legyen többgenerációs kertünk!

Tetszett a cikk?

Régen nem volt ritka az, hogy több generáció lakott egy fedél alatt, együtt nőtt fel a gyermek a szülőkkel és nagyszülőkkel, így a kert sok szép emléket megőrzött. Sajnos az elmúlt évtizedek gondoskodtak arról, hogy a családok elkülönüljenek, vagy minél távolabb legyenek egymástól. Az utóbbi időben egyre többen felismerik a lehetőségét a többgenerációs együttélésnek, melyben az idősek és fiatalok egy fedél alatt laknak és sokat tanulnak egymástól. Ha ehhez még társul egy többgenerációs kert is, megmaradnak a hagyományok, bővülnek a lehetőségek, hiszen a gyerekeknek különleges élményt nyújt, ha együtt dolgozhatnak a kertben szüleikkel, nagyszüleikkel.

Idősek és fiatalok a kertben

A generációk együtt lakása rengeteg lehetőséget nyújt arra, hogy az idősebbek átadják a fiataloknak az értékes tudásukat, a kertészkedés hagyományait. A nagyszülők rengeteg tapasztalatot adhatnak át, hogy mit hogyan kell csinálni a kertben. Sajnos napjainkban a virtuális világ melyben születnek és nőnek fel a gyermekek, nem rendelkezik sem tapasztalattal, sem élménnyel a gyermekek számára, hiszen a számítógépen nem érezzük sem a frissen szedett zöldség vagy gyümölcs ízét, de nem érezzük a virágok illatát sem. Pedig ha nem ismerik meg a gyermekek a természet, azon belül kert által kínált lehetőségeket, mikorra felnőnek, teljesen elidegenednek a természettől, élmény és tapasztalat hiány alakul ki bennük.

A kertben kialakíthatunk egy árnyékot adó fa alá homokozót a kicsiknek, ülőhelyeket az idősebbeknek. A magas ágyások kialakításával megkönnyítjük a növények termesztését, hiszen nem kell nagyon mélyre hajolni, nem fog megfájdulni a hátunk. Természetesen figyelembe kell venni mindenkinek az igényét, elnézőnek kell lenni egymással. Célszerű a gyerekek részére saját ágyást készíteni, amelyben tetszése szerint kertészkedhet, és büszke lehet a saját maga által ültetett és termesztett növényekre.

A kerti munka és a tanítás, a tudás átadása életörömöt biztosít az idős emberek számára, kreativitást és önértékelést jelent. A kerti munka tevékenységein keresztül, tartósan javul a mozgékonyság, ügyesség. Az évszakok váltakozása a kertben, a természet megélése, a kert látványa mind pozitívan hatnak az érzékekre.

Hozzuk vissza a régi fajtákat, az elfelejtett gyümölcsöket!

A több generációs kertben a többi régi fajjal és fajtával együtt helyet kaphat az ínyencségnek számító Somogyi kifli burgonya. A rendkívül finom ízű történelmi babfajták sem hiányozhatnak a több generációs kertből, mint például Gyöngybab vagy az Aranyeső fajta. Ültessünk régi almafajtákat, mint a Nyári fontos alma, (kiváló rétes töltelék), a Húsvéti rozmaring, mely tél végén a legfinomabb. A régi legfinomabb körtefajták közül az Árpával érő, a Vérbélű körtét is hozzuk vissza a kertünkbe.

Talán a legjobb útravaló, amit egy nagyszülő adhat az unokáknak, ha megismerteti a Teremtő által felkínált lehetőségekkel, ha megtanítja a természet, a föld szeretetére, arra, hogy teremtsen, hozzon létre valamit Isten gyönyörűségére, saját maga és mások örömére.

Válasz

HÍRES KERTEK

Fried Kastélyszálló kertje

Csak kevesen tudják, hogy Magyarországon több száz park és kert látogatható, közöttük gyönyörű botanikus kertek és csodálatos kastélykertek. Ezek között találhatunk számtalan növényfajt megismertető...