Home Díszkert A nőszirom jellemzése, ültetése és gondozása

nőszirom
Tetszett a cikk?

Valamikor gyermekkoromban még nem ismertük ezt a növényt, úgy emlékszem talán egy lila színű változata volt a kertünkben. Erős illata miatt nem lehetett bevinnünk a szobába, mert azt mondták, aki elalszik mellette, nem ébred fel az illatától. Mára már a nősziromfélék családjába tartozó fajból két-háromszáz fajtát tartanak számon,  sokféle színváltozatban. Talán egyetlen virág sem fordul elő olyan sok színváltozatban, mint ez a növény.

nősziromA nőszirom vagy írisz neve a latin szivárvány szóból ered, magyar nevét Diószegi Sámuelnek köszönheti. A virágzás kezdete, a tavasz kezdetét követi, a korai tavasz korai virágzást eredményez.

Az íriszek megállják helyüket vágott virágként is, melyet bimbós állapotában tegyünk a tartósság miatt. Vázában is sokáig tart a virágzása, mivel nem egyszerre nyílnak a bimbók.

Egyik legkönnyebben nevelhető és viszonylag igénytelen dísznövény, melynek színgazdagsága vetekszik az orchideákéval. Elterjedését tekintve, megtalálható a Föld minden táján, hazánkban néhány vadon élő fajtája is ismert.

A recés alsó szirmai miatt szakállas fajtáknak nevezett íriszek a legszínesebbek, melyeknek hegyes lándzsa alakú levelei, recés szirmai nyújtanak különös látványt, és szinte van közöttük minden színárnyalat az egészen sötéttől a csillogó fehérig.  Odafigyeléssel, megfelelő gondozás mellett egyes íriszek képesek akár nyolc héten keresztül is teljes szépségükben pompázni.

A nőszirom igényei

Hazánkban az éghajlati tényezők lehetővé teszik a szakállas nőszirom termesztését. Általában,  a késő tavaszi fagyok sem károsítják és elviseli a növény a keményebb teleket is.

Ha tehetjük, olyan helyet válasszunk számára, ahol közvetlenül éri a napfény, mivel árnyékban kisebbek, szabálytalanabbak lesznek a virágok. Bőséges virágzást akkor várhatunk, ha jól készítjük el számára a talajt, mely legyen laza és jó vízáteresztő képességű. Trágyázása ugyanúgy történik, mint más egyéb növényeknél, a tápanyag utánpótlást virágzáskor sűrűbben, egyéb esetben ritkábban végezzük el.

A nőszirom ültetése, szaporítása

íriszA növény ültetési ideje legjobb, ha július végén vagy  augusztusban történik. Vigyázzunk arra, hogy ne ültessük mélyre, csak közvetlenül a talajfelszín alá helyezzük. Még az sem baj, ha kicsit kilátszik a földből, majd ülepszik a talaj.

A nőszirom évelő növény, melynek földalatti szára a gyöktörzs, vízszintesen helyezkedik el, közvetlenül a földfelszín alatt. Minden évben abból hajt újra. A kifejlett utódokkal tetszés szerint szaporíthatjuk a növényt, mivel az évek során a földben szétterjed, újabb virágzati szárakat és növénycsoportokat létrehozva. Ha lehetőségünk van cserére kertész barátainkkal, vagy ismerőseinkkel, komoly fajtagyűjteményt hozhatunk létre pár esztendő alatt, és megszerezhetjük az írisz minden színváltozatát.

A nőszirom gondozása

A növénynek különösebb igényei nincsenek, gondozása egyszerű. Öntözést csak nagyon száraz nyarakon és ültetés után szükséges, mivel gyökerei mélyre hatolnak nem szárad ki könnyen. Ha megfelelő a tápanyag utánpótlása, akár másodszor is képes virágot  hozni. Átültetést nem kell sűrűn végezni, elég ha négy-öt évenként ültetjük át.  Július-augusztusban amikor már a szárak teljesen elszáradtak szedjük ki a földből és ültessük újra.

A nőszirom konténerben is termeszthető merev műanyag edényekben. Költségesebb, mint a szabadföldi termesztés és nagyobb technológiai figyelmet kíván.

 

Válasz