Home Biokert Növénydoktorok a kertben

sarkantyú
Tetszett a cikk?

Növényállományunk egészségben tartása és egészségben történő neveléséhez elengedhetetlen, hogy ültetés előtt megfelelően és körültekintően kialakítsuk a vetésforgót.
Mivel a növényfajok többsége nem közömbös egymás iránt, az egyik növény kiválóan előkészíti, míg a másik kárt okoz azzal, hogy a talaj összetétele megváltozik, egyáltalán nem vagy silány terméseket hoz.
Nem is gondolnánk, hogy a növények védelmét kémiai beavatkozás nélkül egyszerűen, egy kis odafigyeléssel elvégzik maguk az ültetett növényeink. Ugyan annyi kárt is okozhat azonban, ha nem megfelelően történik kertünkben a növények társítása.

növénytársítás

Sarkantyúka (Tropaeolum majus)

Magához csalogatja a levéltetveket zsenge lédús hajtásaival, mely által megvédi a kultúrnövényt a kártevőktől. Nem elriasztja, hanem összegyűjti a kártevőket, így gyümölcsfák alá, a fa töve köré ültetve távol tartja a vértetveket is, és segít a csigák, hernyók, hangyák távol tartásában. Mustárolaj tartalma miatt a kerti bolhák is igen kedvelik.

Bazsalikom (Ocimum basilicum)

A bazsalikom cukkini vagy uborka közé ültetve elősegíti a zárt kelést, így a levelek sokáig zöldek maradnak, javítja a termés minőségét. A paradicsom íze finomabb lesz, ha bazsalikom közelébe ültetjük.

Büdöske vagy bársonyvirág (Tagetes sp)

Amellett, hogy egy hasznos gyógynövény, csodálatosan virít a kertben nagyon jó kártevő pusztító is. Erős illóolaj illatával tartja távol a férgeket, gombákat, káros baktériumokat és egyéb talajlakó kártevőket. A fonálféreg fajokra tiofén tartalma miatt hat. A gyümölcsfák alját tányérozzuk ki és ültessünk bátran büdöskét,védelmet nyújt a levéltetű inváziótól.
Ültessük bátran kertünkbe, akár a sorok közé, főleg uborka vagy paradicsom szomszédjába.

Körömvirág (Calendula officinalis)

Főleg málna mellé ültessük, véd a gyökérmolyok ellen és a levéltetveket is távol tartja. Borsó közé ültetve megakadályozza, hogy a borsó eldőljön, karóként alkalmazkodik a növény mellett. A körömvirág kiváló gyógynövény is, számos területen alkalmazzák.

Mustármag (Sinapis alba)

A mustár a kertben kiváló zöldtrágya és talajtakaró, mindamellett, hogy kiváló vitaminforrás is. A mustár, ha kikel a gyomokat elfojtja és levelei beárnyékolják a talajt, védve a kiszáradás ellen.

Kapor (Anethum graveorens)

A kaprot sok kertben nem szükséges még vetni sem, hiszen magjait elszórja és magától kikel. Erős illatával tartja távol kertünkből a kártevő rovarokat.

Borágó (Borago officinalis)

Ezt a növényt nem csak gyógynövényként használjuk, hiszen kertünkből kiűzi a csigákat szőrös levelei segítségével. Annyit kell tennünk, hogy azokat a növényeket, amelyeket a csigák kedvelnek ültessük körbe ezzel a növénnyel, és elkerülhető a kár.

Fokhagyma (Alliun sativum)

Növénytársításban a többi növényfajjal együtt használható szürkepenész ellen. Erős illatának köszönhetően riasztja az egereket és a fonálférgeket is.

Ricinus (Ricinus communis)

A mérgező magvú ricinus a komposzttároló környékén lehet segítségül a házi legyek távol tartásában.

Amikor a kertek doktorairól ejtünk szót, nem csak a veteményesben található növényekre gondolunk, hanem a gyümölcsfák doktorairól is szót kell ejtenünk.

A fák doktoraként elsősorban a harkályokat ismerjük, melyeknek hazánkban kilenc fajtáját tartják számon.
A harkályok speciális nyelvükkel nyársalják fel a lárvákat, melyekhez vésőhöz hasonló csőrüknek köszönhetően jutnak hozzá.
Elkerülhető a vegyszeres lárva és féreg irtása, ha a kertünket a harkályok látogatják.

Válasz

HÍRES KERTEK

Fried Kastélyszálló kertje

Csak kevesen tudják, hogy Magyarországon több száz park és kert látogatható, közöttük gyönyörű botanikus kertek és csodálatos kastélykertek. Ezek között találhatunk számtalan növényfajt megismertető...