Home Konyhakert Ősszel érő gyümölcsök és zöldségek

Ősszel érő gyümölcsök
Tetszett a cikk?

Az ősz a termékenység tekintetében az év egyik legaktívabb időszaka, hiszen a tavasszal virágzott, vagy elültetett, de egész nyáron őrzött, védett és pátyolgatott növények jelentős többsége általában ilyenkor hozza meg a maga „gyümölcsét”. Nem véletlen tehát, hogy az őszi időszak tartogatja számunkra a legtöbb, legfinomabb és legegészségesebb ízletes finomságokat a zöldségek és a gyümölcsök tekintetében. Hogy mégis mik azok, amik ilyenkor érnek?

Alma

Az almát bizonyára mindenki ismeri és szereti, hiszen ismerjük a mondást: napi egy alma, az orvost távol tartja. Mindennek kutatások igazolják a valóságalapját, így valóban érdemes sokat enni belőle, hiszen kiváló immunerősítő, ezen felül nagyszerű daganatmegelőző hatással is rendelkezik azáltal, hogy megköti a bélben a rákkeltő anyagokat, így csökkenti többek között a vastagbéldaganatok kialakulásának lehetőségét is. Mindezen túlmenően gyulladáscsökkentő és májvédő hatása is ismert.

Körte

Talán nincs is olyan ember ezen a világon, aki ne szeretné a körtét, az ősz egyik slágergyümölcsét, ami az almához hasonlóan nem csak rendkívül finom, hanem a kérdéses évszakban érik, ezen felül pedig rengeteg nyavalyára jelent természetes gyógyírt. Különösen hatásos gyomor- és vesebajokra, de a csontok és az izmok állapotára is jótékony hatást gyakorol, sőt mi több, kiválóan gyógyítja a bélhurutot, miközben gyorsítja az emésztést, egyszóval tisztítókúrák során is alkalmas a fogyasztása.

Sütőtök

A sütőtök az egyik legjobb dolog az őszben, azonban mégis csak nagyon kevesen használják ki a benne rejlő lehetőségeket, az ízletes zöldségből ugyanis mennyei ételek készíthetők. Süssük meg szimplán, tálaljuk köretként vagy krémlevesként, a tök nagyon jó méregtelenítő, ezen felül elképesztően sok vitamint-, illetve ásványi anyagot tartalmaz, méghozzá az antioxidánsok és az omega-3 zsírsavak mellett. A sütőtök kiemelkedő hatást gyakorol az elhangzottakon túl a bőrre és a szemre, de csökkenti a vérnyomást, és a rákkeltő folyamatokat is hatásosan gátolja.

Burgonya

Noha a friss burgonyát sokszor már augusztus végén kiszedjük, szezonját mégis inkább szeptember közepére és végére helyezzük. A zöldség rengeteg béta-karotint, C-, B- és E-vitaminokat tartalmaz, ezen felül pedig olyan sok fehérjét, mint amennyi a tojásban található. Rendkívül értékes ásványi anyagforrás, hiszen a vas, a magnézium és a kálium mellett olyan ritkaságokat is tartalmaz, mint a cink, a réz vagy a szelén. Kevesen tudják, de egyetlen szem burgonya – még ősszel, frissen fogyasztva – képes biztosítani számunkra a szükséges napi A- és C-vitamin mennyiségét.

Cékla

A cékla az őszi szezon egyik kincse, ami elképesztő vitaminbomba, ezen felül pedig olyan nagyszerű zsírégető- és emésztéssegítő hatással is bír, aminek köszönhetően kevés jobb méregtelenítőt találhatunk nála ebben az időszakban. Segít ezen felül a vérszegénység gyógyításában, de elősegíti a szervezet oxigénfelvevő képességét is. Egy kis sárgarépával kevert turmixból kiemelkedő májtisztítót készíthetünk!

Brokkoli

Noha a fogyasztói társadalom igényei miatt ma már egész évben kapható brokkoli az üzletek polcain, a növény szezonja valójában ősszel van. Fogyasztása azért különösen alkalmas, mert szinte egyedüli zöldségként tartalmaz egy olyan különleges összetevőt – a kemopreventint –, amiről kutatások bizonyítják, hogy képes megelőzni a daganatok kialakulását, mert hozzásegíti szervezetünket a rákos sejtek elpusztításához. Mindeközben kiváló méregtelenítő hatása is van!

Válasz