Home Díszkert A petúnia jellemzése, gondozása, szaporítása

petúnia
Tetszett a cikk?

petúniaNem tudom ki, hogy van vele: nekem a petúnia mindig a kedvenc virágaim közé tartozott. Amikor én még gyerek voltam, nem ismertünk sok fajtáját, színük a fehér, a rózsaszín és a lila, ezeknek különböző árnyalatai fordultak elő. Mivel falun élek és éltem, szinte nem volt olyan virágoskert a házak előtt, ahol ez a kedves kis növény elő ne fordult volna. Erős illata elvarázsolt bennünket, és ha játszottunk vele,  szánkba véve éreztük édes ízét, virága hajunkba rakva ékesített bennünket.

Napjainkban már számos változatával találkozhatunk, szinte minden színben és formában.

 

A petúnia (Petunia) története és származása

A növény Dél-Amerikai eredetű, őshazája Argentína és Brazília. Növénynemzetségét tekintve a petúnia a burgonyafélék családját gazdagítja, körülbelül huszonöt egynyári faj tartozik ide, melyek trombitaforma virágú fajok, amiket dísznövényként termesztenek az egész világon.

A petúnia nemesítését az ezernyolcszázharmincas években kezdték. Európába a tizenkilencedik században került, először a franciák és az angolok, majd a századforduló idejétől Németországban foglalkoztak a nemesítésével.

Hazánkban a magtermesztését ezerkilencszázharminctól kezdték. A petúnia termesztett fajtái a legszebb és legnépszerűbb a kerti virágok között. A virágok színe és formái nagyon változatosak, és a növény gondozása sem igényel nagy feladatot.

A petúnia jellemzése

A növénynemesítőknek köszönhetően, a petúnia nemzetség számos változata ismert, és a hibrid fajták száma napról napra szaporodik. A petúnia egynyári növény, sok hajtásának csüngő változataival.  Ezek a hajtások elérhetik az egy méter hosszúságot is. Rendkívül vékonyak a virágok szirmai, melyek lágyak és puhák, tapintásuk kellemes. Az apró levelű virágszárakon növő tölcsér alakú virágok színe a fehér, a kék, a lila, és a piros minden árnyalatában tündököl. Hibridjei között találunk telt virágú, rojtos szirmú példányokat is, melyek sokkal érzékenyebbek és  könnyen kárt szenvedhetnek erősebb széltől, esőtől, vihartól.

A növény leveleinek széle sima, puha és szőrözött. Alakjuk ovális, kissé hegyesedő csúccsal.

A petúnia ültetése

Mivel a növény nagyon sokrétű és sokszínű, kiválóan mutat kertbe ültetve a többi növény közé, balkonládában elhelyezve, tehetjük teraszra felakasztva, ahol hosszan lecsüngenek szép virágai, de ablakpárkányon is jól érvényesül. Talajigénye nincs, minden talajban virágzik, de a jobb minőségű földet természetesen meghálálja.

Legegyszerűbben a petúnia magról szaporítható, melynek időpontja virágvasárnapjára tehető, akkor szórjuk el az apró magokat.  Nem szabad mélyre ültetni, éppen csak takarja el a felső földrétege. Gondoskodjunk az öntözéséről, mivel a tavaszi szelek gyorsan szárítják a földet, könnyen kiszáradhat. A petúnia napfény és melegkedvelő növény ezért olyan helyre ültessük ahol a napfény biztosított. Ha nem kertbe ültetjük, akkor is napfényes helyen helyezzük el, és legyen a hely széltől védett,  mert a nyári viharok károsíthatják.

Amikor sűrűnek találjuk a növényt, bátran ritkíthatjuk és ültethetjük másik helyre, nem viseli meg a palánták átültetése sem. Számos lehetőséget alkalmazhatunk a színek összeállításában, mert akár az egyszínű, akár vegyesen ültetve a petúnia örök dísze lehet kertünknek.

Időnként az elszáradt növényi részeket célszerű eltávolítanunk, ezzel serkentjük az intenzívebb virágzásra.

A növénynek rendszeres öntözésre van szüksége, különösen azoknak, amelyek nem kertben ültetve virágoznak. Lehetőleg esővízzel, időnként tápoldattal öntözzük, vagy a reggeli vagy az esteli órákban.

A petúnia nehezen viseli a hideget, már a gyenge fagyban is elpusztul, de bízva a jövőben tavasszal újra kezdhetjük ültetését.

 

Válasz