Home Szobanövény A szobai futóka (Epipremnum aureum) jellemzői, gondozása, szaporítása és betegségei

szobai futóka
Tetszett a cikk?

A legtöbb háztartásban megtalálható a szobai futókai valamely változata, mely egyszerűségével, szerény igényeivel évtizedek óta hálás lakótársa az embereknek.

A szobai futóka jellemzői

szobai futókaA szobai futóka a kontyvirágfélék családjába tartozó kúszó szobanövény. Levelei szív alakúak, bőrszerűek, változattól függően sötétzöldek vagy márványos sárga-zöldek. Délkelet-Ázsiából származik, léggyökeres liánnövény, mely a falon futtatva, kaspóból lógatva vagy moharúdra futtatva érvényesül leginkább.

A szobai futóka gondozása

A szobai futóka fényigényes növény, ezért cserepét úgy állítsuk, hogy egész nap érje a fény, de ne közvetlenül, vagyis óvjuk a tűző naptól. Ha nem éri elég fény a leveleit, akkor levelei bezöldülnek, és nem lesznek tarkák.

Nyáron a 18-20 C fokos hőmérsékletben, télen 12-14 C fokon érzi legjobban magát, a téli hónapokban csak ritkán öntözzük. Nyáron meghálálja, ha vízpermettel párásítunk körülötte.

Átültetése évente, tavasszal esedékes, ültessük a növényt laza, jó vízáteresztő képességű talajba, általános virágföldbe. Tavasztól őszig hetente egyszer tápoldatozzuk, télen elegendő havonta egyszer.szobai futóka

A szobai futóka szaporítása

Legegyszerűbben hajtásdugványról szaporíthatjuk, vagyis törjük/vágjuk le egy hajtásvégét, állítsuk vízbe, és néhány hét múlva, amikor a gyökerei már jól látszanak, ültessük el tápanyagban gazdag virágföldbe. Melegkedvelő növény, mérsékelt öntözést és időnkénti tápoldatozást kíván.

A szobai futóka betegségei, kártevői

Télen nem igényel sok vizet, a túlöntözésre levélhullással válaszol. Ugyanígy a huzat is árt neki, melynek következtében szintén lehullanak a levelei. Ha a leveleit közvetlen napsütés éri, levelei elsárgulnak majd lehullanak.

Tudnunk kell ugyanakkor, hogy a szobai futóka leveleinek sárgulása és lehullása egy természetes folyamat, az elöregedett levelektől megválik a növény, nem kell emiatt aggódnunk. Ha egy szár már nagyon felkopaszodott, akkor a felkopaszodott szárakat nyugodtan daraboljuk fel, és gyökereztessük ki.

A szobai futókát leggyakrabban a levéltetvek, pajzstetvek és a takácsatkák támadják meg.

JÓ TUDNI! A szobai futóka az egyik legkönnyebben nevelhető szobanövény, és remek légtisztító, viszont mérgező növény!

szobai futóka

A szobai futóka fajtái

A szobai futókának számos változata ismert, melyek a leginkább a levelek alakjában és mintázatában térnek el egymástól.

’Marble Queen’: sima, viaszos levelek, fehér alapon zöld és szürkészöld foltokkal

’Jade Pothos’: zöld, minta nélküli levelek

’Golden Pothos’: zöld, viaszos levelek, márványmintás sárga és krémfehér foltokkal

’Neon’: kisméretű, sárgászöld levelek, minta nélkül

’Tricolor’: zöld levelek, melyek sárga, krémszínű és halványzöld mintákkal rendelkeznek.

Válasz

HÍRES KERTEK

Fried Kastélyszálló kertje

Csak kevesen tudják, hogy Magyarországon több száz park és kert látogatható, közöttük gyönyörű botanikus kertek és csodálatos kastélykertek. Ezek között találhatunk számtalan növényfajt megismertető...