Home Konyhakert Talajelőkészítés zöldségpalántákhoz

gereblye
Tetszett a cikk?

A talajelőkészítés kulcsfontosságú művelet az ültetés előtt. Ez a folyamat alapozza meg, hogy egész szezon folyamán szépen fejlődjenek a zöldségeink, terméseik egészségesek és nagyok legyenek. Azért is fontos odaadással elvégezni, mert amikor már a palánták a kertben vannak, nem tudunk tőlük változtatni a talaj szerkezetén, porhanyósságán.

Miért fontos a tavaszi talajelőkészítés?

A talajelőkészítés legfontosabb célja a kedvező talajszerkezet kialakítása, és a talajban lévő víz megőrzése. Ilyenkor eltávolítjuk a gyomnövényeket is és az esetlegesen télen le nem bomlott növénymaradványokat.

Nagyon sok tápanyagot merítenek a növények a lebomló maradványokból. Amennyiben lehetőségünk van, ősszel érdemes megtrágyázni a földet, és forgatással belekeverni a talajba azt. A tél folyamán a mikroorganizmusok dolgoznak, és tavaszra egy lazább, humuszban és tápanyagban gazdag talaj áll a rendelkezésünkre. Tökéletesek erre a célra a ló és szarvasmarha trágyák. Ha nincs lehetőségünk trágyázni, de komposztunk van, akkor ezt az anyagot is használhatjuk tápanyagpótlásra.

Kevés komposzt esetén elégséges csupán tavasszal a palánták ültetőgödrébe tenni a tápanyagforrást. Ennek a menete az, hogy az ültetőgödör legaljára kerül a komposzt, rá néhány centiméter föld, majd bele a palánta. Azáltal, hogy a tápanyag lejjebb van, késztetve van a növényünk, hogy gyökereit mélyebbre növessze, és ott nem csak több tápanyag, de több víz is van a talajban, tehát jobban elviseli a nyári szárazságot.

Tavasszal, amikor kienged a föld, és kiszárad annyira, hogy rámehessünk, már készíthetjük is elő az ültetésre. Ekkorra már a trágya lebomlott, a téli fagy elaprózta az ásáskor keletkezett nagy rögöket, hantokat. Nagyon jó szolgálatot tud tenni nekünk a rotációs kapa. Vele jelentősen lerövidül a tavaszi talajlazítás, keverés, porhanyítás. A rotációs kapa nem egységes mélységben lazítja a talajt. Ott, ahol a kések forognak, jóval mélyebben, ahol a hajtás lejut a késekhez, kevésbé végez mély munkát, ezért érdemes többször átjárni a területet keresztben és hosszában is, hogy egyenletesen mély ültetőágyat készítsünk – olvashatjuk a jó tanácsot Megyeri Szabolcsnál.

Ásás és pihentetés

A rotációs kapa kézi megfelelője az ásó és a kapa. Ha nincs rotációs kapánk, ássuk fel a területet tavasszal, majd kapával vágjuk szét a hantokat, rögöket. Sokkal lassabb és verejtékesebb munka, de régen sem csinálták máshogy.

Amikor ezzel megvagyunk, hagyjuk egy kicsit pihenni a talajt. Hadd száradjon meg a felszíne, hogy rá tudjunk menni a lehető legkevesebb taposással. Ezalatt az idő alatt kicsit ülepszik is. A következő munkafolyamat a felszín elgereblyézése. A cél, hogy sima, egyenletes, rögöktől mentes felületet alakítsunk ki. Oda-vissza simogató mozdulatot kell tennünk a gereblyével. Nem kell a fogait belenyomni a talajba, elég csak a felszínen mozgatni. A mélyebb részeket fel kell tölteni, a durvább rögöket le kell húzni a tábla szélére.

Gereblyével távolítjuk el a le nem bomlott növénymaradványokat is, ilyen például a kukoricaszár, vagy a kukorica torzsája. Ezeknek gyakran több időre van szüksége a lebomláshoz.

Amennyiben köves a talajunk, érdemes a felszínről összegyűjtenünk őket, mert nehezítik a talajmunkákat. Ha minden évben összeszedjük a felszínre bukkanó köveket, kavicsokat, idővel szép tiszta kertünk lesz.

Jöhet a tervezés!

Amikor mindezen munkákkal megvagyunk, jöhet a tervezés, hogy mit, hova ültessük. A tökfélék igénylik a legnagyobb területet, négyzetméterenként csupán egy palántát ültessünk. Az uborkából létezik fekvő és kordonos is. Ez a tulajdonság fajtafüggő, ezért a lehetőségeinkhez képest válasszuk meg azt. Paprikát, paradicsomot a legnaposabb, legmelegebb kertrészbe ültessünk, figyeljünk rá, hogy más növények, például a magasra növő kukorica ne tartson árnyékot nekik. A brokkoli, karalábé, karfiol és káposztafélék nem kimondottan igényesek, rájuk nem kell olyan nagy figyelmet szentelni. Vízigényes kultúrák, a szezon folyamán bőségesen öntözzük őket.

Most még tél van, de hamarosan itt az ideje a kerti munkáknak, addig is rendbe lehet hozni a szerszámokat, fel lehet őket készíteni a következő szezonra, valamint a tervezgetést is el lehet kezdeni a meleg szobában.

Válasz

HÍRES KERTEK

Fried Kastélyszálló kertje

Csak kevesen tudják, hogy Magyarországon több száz park és kert látogatható, közöttük gyönyörű botanikus kertek és csodálatos kastélykertek. Ezek között találhatunk számtalan növényfajt megismertető...