Home Díszkert Virágos erkélyek és balkonok – legyél Te is balkonkertész!

Tetszett a cikk?

A mai feszített tempójú, munkacentrikus világban egyre többen szeretnének kikapcsolódásként saját birodalmukba visszahúzódni. Otthoni környezetünk a minket körbevevő világ azon színtere, melyet önállóan alakíthatunk ki és jól érezhetjük magunkat benne. Szerencsére már napjainkban – a legkisebb virágüzletektől a legnagyobb bevásárlóközpontokig – rengeteg virágot kaphatunk, lakásunk klimatikus viszonyaitól függetlenül a legkülönbözőbb darabok közül válogathatunk. Részint ezzel magyarázható, hogy városi közegben is egyre több olyan virágos erkéllyel találkozunk, ahol a balkonládákban és erkélyeken már nem kizárólag a jól megszokott muskátli és petúnia kap helyet. Az urbanizált közeg embere is felismerte: a növények nemcsak hangulatot teremtenek, idilli helyet nyújtanak a kikapcsolódáshoz, az erkélyen való ücsörgéshez, de megszépítik a tájképet és kellemessé varázsolják a lakáson kívül eső szűkebb környezetünket is.

Kis helyen sok szépség…

 Az ingatlanértékesítők tapasztalatai szerint a városi lakások megválasztásánál különösen fontos szerep jut az erkélyeknek és balkonoknak. Nem véletlen, hogy például egy balkonnal vagy erkéllyel rendelkező győri eladó lakás – ahol az életminőség javításához az ott kialakítható apró tér döntően hozzájárulhat – nagyságrendekkel nagyobb összegekért értékesíthető. Az erkélyeken megvalósítható kis zöld oázisok kialakításának lehetősége nem csak a lakástulajdonosoknak, de az igényesebb albérlőknek is fontosak lehetnek a kikapcsolódáshoz, a kívánt minőségi tér kialakításához.

Az erkélyen tartható növények gondozásáról általában…

Még a legparányibb erkélyre is lehet olyan növényt találni, amely jól érzi magát. Ráadásul a dézsás és egyéb erkélynövények gondozása egyáltalán nem nehéz. Mivel a legkülönbözőbb kialakítású edényekben fejlődnek – és a növények nem tudják a mélyebb talajrétegekbe leereszteni gyökereiket – ezért rendszeres locsolást igényelnek. Ugyanez áll természetesen a tápanyagellátásra is. Szerencsére mára már készen kapható műtrágyák gondoskodnak arról, hogy ne hibázzunk el semmit. A megfelelő elhelyezés az erkélyen éppoly fontos, mint a kertben. A fény- és levegőviszonyokat, valamint a hőmérsékletet mindig körültekintően figyelembe kell venni, a teleltetést időben meg kell tervezni.

balcony

Dézsába és balkonládába ültethető növények a lakás erkélyén…

Dézsába és balkonládába többnyire olyan növényfajok- és fajták kerülnek, amelyekre a nyár folyamán folyamatos növekedés és virágzás jellemző. A klasszikus dézsás növények a világ melegebb tájairól származnak, ezért télen nálunk sem maradhatnak kint a szabadban. Fagymentes közegben – sötétben és világosban egyaránt – a lombhullatók könnyen áttelelnek, ám a leveleiket megőrző fajok mindenképpen világos helyet igényelnek. Az erkélynövények egy részét – mint például a kékes tölcsérvirágokat hozó virágok az erkélyenészak-afrikai szulát, a hegyi csucsort –hosszan lecsüngő hajtásaik alkalmassá teszik ámpolnanövényként való beültetésre is, azaz kifejezetten jól mutatnak egy önállóan csüngő cserépben. A kúszónövények kiválasztásakor már legalább három szempontot – magasság, kúszási típus, fény- és meleg igény – kell figyelembe vennünk. Utóbbiaktól függ, hogy a növény déli, keleti, nyugati vagy északi fekvésű erkélyekre alkalmas leginkább. Mind az egynyári futónövények (szagosbükköny, tűzbab, serleglonc, hajnalka, sarkantyúka…) mind a fás szárú kúszónövények (lilaakác, borostyán, iszalag, japánhortenzia, kúszórózsák…) esetében szinte kimeríthetetlen variációk közül válogathatunk.

Ezeket a szempontokat mindenképpen vedd figyelembe, ha szép balkont szeretnél!

  1. Ahhoz, hogy üde és egészséges növényekben gyönyörködhess a balkonodon, olyan növényeket válassz, melyek nem terjeszkednek agresszíven, ugyanakkor azonos igényeik vannak (talajra, fényre, vízre).
  2. Árnyékos helyekre árnyéktűrőket válassz, míg tűző napfénynek kitett erkélyekre olyanokat, melyek ezt jól bírják!
  3. A cserepek és virágládák alján mindig legyen vízelvezető nyílás, hogy a felesleges víz kifolyhasson, és nem árt egy vékony kavicsréteget sem a ládák aljára önteni, így elkerülhetjük a pangó vizet, ami sok növénynek nem tesz jót.
  4. Olyan fajtájú növényeket válassz, amiben szívesen gyönyörködsz, hiszen tavasztól őszig ebben a látványban lesz részed. Ahhoz, hogy még inkább kihangsúlyozd a növények szépségét, válassz egyszerű forma- és színvilágú kaspót, hogy a növényen legyen a hangsúly.
  5. Ha több érzékszervednek is kedveznél, akkor válassz olyan növényeket, amelyek nem csupán a szépségükkel, hanem az illatukkal is elvarázsolnak. Ilyenek például a levendula, a kerti viola, a pillangóvirág, a zsályafélék.
  6. Ugyancsak kellemes összhatást érhetsz el, ha fűszernövényeket ültetsz össze egy ládában. Különösen kedvelik a napos helyeket, és még hasznodra is lehetnek a konyhában.
  7. Jó hír, hogy már egy kis méretű balkonon is belevághatsz a zöldségfélék termesztésébe, és rövid idő alatt komoly eredményeket érhetsz el. Erkélyen, balkonon is termeszthetők a koktélparadicsom, a petrezselyem, a hónapos retek, a levélsaláták, kisebb paprikafélék (pl. csilipaprika).

Amennyiben egyáltalán nincs kertünk, akkor sem kell kihagynunk teljesen életünkből a friss, saját termesztésű növényeket. Akár dézsában, akár balkonládában is megtermelhetjük erkélyünkön a szükséges mennyiségű fűszernövényt és zöldséget is.

Válasz

HÍRES KERTEK

Fried Kastélyszálló kertje

Csak kevesen tudják, hogy Magyarországon több száz park és kert látogatható, közöttük gyönyörű botanikus kertek és csodálatos kastélykertek. Ezek között találhatunk számtalan növényfajt megismertető...