Home Díszkert Virágos erkélyek és balkonok

virágok az erkélyen
Tetszett a cikk?

A mai feszített tempójú, munkacentrikus világban egyre többen szeretnének kikapcsolódásként saját birodalmukba visszahúzódni. Otthoni környezetünk a minket körbevevő világ azon színtere, melyet önállóan alakíthatunk ki és jól érezhetjük magunkat benne. Szerencsére már napjainkban – a legkisebb virágüzletektől a legnagyobb bevásárlóközpontokig – rengeteg virágot kaphatunk, lakásunk klimatikus viszonyaitól függetlenül a legkülönbözőbb darabok közül válogathatunk. Részint ezzel magyarázható, hogy városi közegben is egyre több olyan virágos erkéllyel találkozunk, ahol a balkonládákban és erkélyeken már nem kizárólag a jól megszokott muskátli és petúnia kap helyet. Az urbanizált közeg embere is felismerte: a növények nemcsak hangulatot teremtenek, idilli helyet nyújtanak a kikapcsolódáshoz, az erkélyen való ücsörgéshez, de megszépítik a tájképet és kellemessé varázsolják a lakáson kívül eső szűkebb környezetünket is.

Kis helyen sok szépség…

 Az ingatlanértékesítők tapasztalatai szerint a városi lakások megválasztásánál különösen fontos szerep jut az erkélyeknek és balkonoknak. Nem véletlen, hogy például egy balkonnal vagy erkéllyel rendelkező győri eladó lakás – ahol az életminőség javításához az ott kialakítható apró tér döntően hozzájárulhat – nagyságrendekkel nagyobb összegekért értékesíthető. Az erkélyeken megvalósítható kis zöld oázisok kialakításának lehetősége nem csak a lakástulajdonosoknak, de az igényesebb albérlőknek is fontosak lehetnek a kikapcsolódáshoz, a kívánt minőségi tér kialakításához.

Az erkélyen tartható növények gondozásáról általában…

Még a legparányibb erkélyre is lehet olyan növényt találni, amely jól érzi magát. Ráadásul a dézsás és egyéb erkélynövények gondozása egyáltalán nem nehéz. Mivel a legkülönbözőbb kialakítású edényekben fejlődnek – és a növények nem tudják a mélyebb talajrétegekbe leereszteni gyökereiket – ezért rendszeres locsolást igényelnek. Ugyanez áll természetesen a tápanyagellátásra is. Szerencsére mára már készen kapható műtrágyák gondoskodnak arról, hogy ne hibázzunk el semmit. A megfelelő elhelyezés az erkélyen éppoly fontos, mint a kertben. A fény- és levegőviszonyokat, valamint a hőmérsékletet mindig körültekintően figyelembe kell venni, a teleltetést időben meg kell tervezni.

balcony

Dézsába és balkonládába ültethető növények a lakás erkélyén…

Dézsába és balkonládába többnyire olyan növényfajok- és fajták kerülnek, amelyekre a nyár folyamán folyamatos növekedés és virágzás jellemző. A klasszikus dézsás növények a világ melegebb tájairól származnak, ezért télen nálunk sem maradhatnak kint a szabadban. Fagymentes közegben – sötétben és világosban egyaránt – a lombhullatók könnyen áttelelnek, ám a leveleiket megőrző fajok mindenképpen világos helyet igényelnek. Az erkélynövények egy részét – mint például a kékes tölcsérvirágokat hozó észak afrikai szulát, a hegyi csucsort –hosszan lecsüngő hajtásaik alkalmassá teszik ámpolnanövényként való beültetésre is, azaz kifejezetten jól mutatnak egy önállóan csüngő cserépben. A kúszónövények kiválasztásakor már legalább három szempontot – magasság, kúszási típus, fény- és meleg igény – kell figyelembe vennünk. Utóbbiaktól függ, hogy a növény déli, keleti, nyugati vagy északi fekvésű erkélyekre alkalmas leginkább. Mind az egynyári futónövények (szagosbükköny, tűzbab, serleglonc, hajnalka, sarkantyúka…) mind a fás szárú kúszónövények (lilaakác, borostyán, iszalag, japánhortenzia, kúszórózsák…) esetében szinte kimeríthetetlen variációk közül válogathatunk.

Amennyiben egyáltalán nincs kertünk, akkor sem kell kihagynunk teljesen életünkből a friss, saját termesztésű növényeket. Akár dézsában, akár balkonládában is megtermelhetjük erkélyünkön a szükséges mennyiségű fűszernövényt és zöldséget is.

Válasz