biokozmetikum

Gyógynövényekből bio- és natúrkozmetikumok

A legtöbb ember hajlandó azért többet áldozni, hogy egészséges termékeket vásároljon, nincs ez másként a bio- és natúrkozmetikumok esetében sem. A kertünkben nevelt gyógynövények erejét már évszázadokkal, sőt évezredekkel ezelőtt is ismerték az emberek és gyógyításukhoz alkalmazták is őket. Tudatosan alkalmazva őket, mi is megismerhetjük gyógyhatásaikat!

Gyógynövények a kertben – termeszd őket bio-módon!

Nagyon sokan vagyunk úgy a kerttel kapcsolatban, hogy – ha megoldható másképp – nem szeretünk vegyi anyagokat, permetszereket alkalmazni benne, ám ez a tudatosságunk mégsem olyan erős, hogy kizárjunk mindenféle kemikáliát a kertből (persze tisztelet a kivételnek). Így ha komolyabb probléma adódik, például elszaporodnak a gyomok egy nehezen hozzáférhető helyen, már nyúlunk is a gyomirtóért, vagy a cseresznye kukacosságának elkerülésére is használunk vegyszereket. Tudatosságunkat és elveinket a kertünkben alkalmazott vegyszerek terén azonban csak saját magunk fejleszthetjük! Némi utánaolvasással, tanulással megtanulhatjuk, hogy hogyan működik egy biokert a gyakorlatban, és a tudásunk gyakorlatba való átültetésével előbb-utóbb az eleinte nehezen alkalmazott praktikák bejáratottakká válnak, és már gondolkodás nélkül ezeket tudjuk alkalmazni.

A legkevésbé indokolt például a kertünkben termesztett gyógynövények vegyi úton történő védelme és ápolása, hiszen ezek a növények a természetben is megélnek, szükségtelen a védelem számukra. Növénytársításokkal vagy védőnövényekkel természetesen növelhetjük ellenállóképességüket, ám vegyi védelemre nincs szükségük. Hazánk szerepe különösen kiemelkedő a gyógynövénytermesztés szempontjából, hiszen idehaza több mint 300 féle gyógynövénnyel találkozhatunk, amivel világviszonylatban is élen járunk. Hogy ezen adottságainkat hogyan tudjuk kamatoztatni az természetesen egy más kérdés, de a lehetőségeink mindenképpen megvannak e téren.

Bio- és natúrkozmetikumok – házilag is előállíthatók?

biokozmetikumEgyre népszerűbbek a tudatos vásárlók körében a bio- és natúrtermékek, azon belül is a bio- és natúrkozmetikumok. Nem mindegy azonban, hogy valójában milyen alapanyagokat tartalmaznak-e készítmények, mint ahogy az sem, milyen magas hatóanyaggal rendelkeznek. A natúr előtag például csupán azt jelenti, hogy az adott termék tartalmaz növényi összetevőt is, de sem az nincs előírva, hogy milyen százalékban, sem az nem garantált, hogy ezek a növények nem voltak előzőleg vegyi anyaggal kezelve. A bio-minősítés ezzel szemben egy jóval szigorúbb szabályozást jelent: a növényi alapanyagok előállítása biogazdaságokban történt, tehát a termesztésük során nem alkalmaztak vegyi anyagokat, műtrágyát. Az így előállított kozmetikumokat sok esetben kézzel állítják elő, és előírás, hogy semmilyen szennyeződés nem kerülhet a kozmetikumba. Mivel e kozmetikumok tartósítószereket sem tartalmaznak, ezért sötét üvegben (fénytől védve) és csak rövid ideig tárolhatók. A biokozmetikum címen forgalmazott termékek ezen túl nem tartalmazhatnak szintetikusan előállított illatanyagot, festékanyagot, génmódosított vagy radioaktív sugárzással érintett összetevőket.

A legjobban természetesen akkor járunk, ha a saját használatra szánt kozmetikumainkat a saját magunk által termesztett gyógynövényekből állítjuk elő, mert ez biztosan ellenőrzött minőség lesz! Ma már számos tanfolyamon elsajátíthatjuk a krémek készítésének mikéntjét, ezen túl érdemes saját magunknak is kísérletezni. Az alapanyagok beszerzése jelentheti talán a legnagyobb problémát, ám ha ezek megvannak, onnan már egyszerű a folyamat, nem nehezebb, mint a legegyszerűbb sütemény elkészítése!

Total
0
Shares
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Előző cikk
gyerek és kert

Díszkert és gyerekbarát kert? - Összeegyeztethető a kettő?!

Következő cikk
burgonya

A burgonya termesztése

Kapcsolódó cikkek