kertészkedés ruha

Milyen ruhában kertészkedjünk?

Minden kezdő kertész dilemmája, hogy milyen ruhában kertészkedjen. Ebben próbálunk egy kis iránymutatás adni.

Legyen kényelmes a ruházat!

Az egyik legfontosabb, hogy kényelmes ruhában kertészkedjünk. Ha a kertben dolgozunk, akkor kapálhatunk, áshatunk, de lehet, hogy térdelünk, vagy éppen guggolunk valamelyik ágyás előtt. Ehhez szükséges, hogy olyan ruhát viseljünk, ami képes alkalmazkodni, ehhez a sokszínű mozgáshoz. Tehát olyan ruhát válasszunk, ami kényelmes, és jól mozog rajtunk, nem feszül.

Kell-e kalap?

Aki nem hord rendszeresen kalapot az idegenkedhet ennek viseletétől, pedig erősen ajánlott. A kerti munka a szabadban történik, és ha sokat kertészkedünk testünk a kelleténél lényegesen több UV sugárzással találkozhat.  A napból érkező ibolyántúli sugarak, pedig közismerten növelik a bőrdaganatok kockázatát. Éppen ezért ajánlott a kertészkalap viselete, különösen a déli órák környékén. Ezzel nem csak bőrünket, de szemünk épségét is védjük.

A hölgyek esetében a kendő is jó szolgálatot tehet. Ez nem a nap elleni védelmet biztosítja, hanem megakadályozhatja, hogy hajunk állandóan az arcunkba hulljon.

Kesztyű

A kesztyű több szempontból is hasznos. Ha irodai munkát végzünk, akkor egy kiadós gazolás után nehéz lesz beállítani munkahelyünkre. Kezünk szörnyű állapotban lesz, és némely növények nedve nem mosható le egyszerűen.

farmer kertészeknek

Ilyen esetben célszerű kesztyűt viselni.

Ha olyan munkát végzünk, mint a kapálás, ásás, tehát, ami kezünket erősen igénybe veszi viselhetünk könnyű bőrkesztyűt. Ez védi bőrünket és így nem keletkeznek rajta bőrkeményedések.

Ha gyomlálásról van szó, akkor elegendő lehet egy szövetkesztyű viselete is.

Réteges öltözködés

Aki rendszeresen kertészkedik, tudja milyen hektikusan tud néha az időjárás viselkedni. Egy tavaszi napon, teljesen más a hőérzet, ha feltámad, és ha eláll a szél, vagy ha kisüt a nap, vagy éppen felhők takarják el. Ha nem akarunk megfázni, ilyenkor jól jöhet a réteges öltözködés, amivel igazodhatunk az időjárás szeszélyeihez.

Sok zseb

A kertészkedés gyakran szerszámigényes. Kellhet kötöző madzag, olló, kis kapa, mérőszalag és így tovább. Éppen ezért lehetnek hasznosak a sok és nagy zsebes ruhadarabok. Jó példa erre a horgászok által is viselt sok zsebes mellény, de a hölgyeknek egy nagy zsebes kötényszerű ruha is elegendő lehet. A lényeg, hogy legyen hova rakni, az apró, de szükséges kertészeti dolgokat.

Nadrág

A nadrág esetén sokféle döntést hozhatunk. Van aki a strapabíró női farmernadrágra esküszik. Ez jó döntés lehet, de legyen kényelmes.

A túrázók által használ lecipzározható nadrág is praktikus lehet, hiszen így tudunk alkalmazkodni a hőmérséklethez, és az aktivitásunkhoz. Ha túl meleg van, egyszerűen a hosszúnadrágból rövidnadrágot csinálhatunk, anélkül, hogy végig kellene trappolni a házon.

Van aki, az overálokra esküszik. Ezek gyakran strapabírok, és sok nagy zsebbel rendelkeznek, de a pánt néha rendkívül idegesítő lehet.

Cipő

A cipő kérdése nem egyszerű. Igazodni kell a hőmérséklethez, a talajtípushoz, az időjáráshoz, és a tevékenységünkhöz is. Egy kötött talajon gyakran kötelező a gumicsizma, míg egy homokos talajon erre ritkán van szükség. Az ásás strapabíró bakancsot követel, míg ha csak kiszaladunk a kertbe, egy gyorsan lemosható műanyag papucs is elegendő lehet.

Ha sok babrás munkánk van, akkor a kényelem lehet a fő szempont. A cipő talpa rugalmasan hajoljon, akár térdelünk, akár guggolunk. Általános tanács itt nem adható, legyünk tudatosak, mert egy rossz cipő egész kertészkedésünket kínzássá alakíthatja.

Valami kimaradt? írd meg a hozzászólásban, mi a te tipped a kertészkedők számára!

Total
0
Shares
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Előző cikk
búzavirág

Tea- és konyhakerti növények gondozása, felhasználása

Következő cikk

Téli játékok a kertben

Kapcsolódó cikkek