kínai selyemmirtusz

A kínai selyemmirtusz jellemzői, igényei, gondozása, szaporítása, kártevői és betegségei

Ha nyár végén, ősz elején a mediterrán vidékeken járunk, feltűnik egy, a virágait bőségesen ontó, csodálatos színekben pompázó cserjeféle: a kínai selyemmirtusz. Mivel hazánk klímája is változóban van, egyre több kertben tűnik fel idehaza is ez a gyönyörű, az őszi kertekbe még több színt hozó, könnyen gondozható növény.

A kínai selyemmirtusz jellemzői

A kínai selyemmirtusz vagy kínai selyemvirágfa (Lagerstroemia indica), ahogy a nevében is megtalálható, Ázsiában őshonos, onnan terjedt el világszerte. Népszerűségét gyönyörű, színes virágainak és érdekes, sima kérgének is köszönheti. Lombhullató cserjeféle, a kisebb növekedésű cserjék közé tartozik. A kertekben egész évben nagy díszítőértékkel bír, hiszen virágai mellett levélzete, sima kérge (mely világos, sárgásbarna, évente lehámlik) is látványos. Nyártól egészen őszig (legalább 100 napon át!) virágzik, virágai változatos színűek lehetnek: fehérek, rózsaszínek, ciklámenek, lilák. Bugás virágzattal rendelkezik, krepp-papírra emlékeztető virágokkal. Levélzete ősszel csodás bordó színekben pompázik.

kínai selyemmirtusz

Ültetik cserjeként, de kisebb faként is, magassága fél métertől akár 8 méteres magasságig is terjedhet. Hazánkban maximális magassága 1-2 méter. A melegebb éghajlatú vidékeken terjedt el leginkább, ahol bokorcsoportokat képeznek belőlük, alájuk pedig talajtakaró növényeket ültetnek. A mediterrán vidékek mellett igen elterjedt az Egyesült Államok déli részein is, ahol a Dél Virágának is nevezik.

Jól mutat szoliter növényként, de ültethető bokorcsoportokba is. A kisebb kertekbe is bátran telepíthető kompakt formája miatt.

A kínai selyemmirtusz igényei és gondozása

A kínai selyemmirtusz igen fényigényes növény (nem véletlenül a Mediterráneumban terjedt el a leginkább), ezért mindenképpen napos helyre ültessük. Ha félárnyékos helyre ültetjük, akkor virágzása messze elmarad az optimálistól. Melegkedvelő növény.

Jó szárazságtűrő növény, ezért öntözni a már kifejlett növényt nem szükséges, emellett a városi környezetet is kiválóan tolerálja, ezért a városi parkokban is népszerű lehet. Ugyanakkor a frissen elültetett, fiatal növényeket szükséges öntözni, hogy gyökérzete képes legyen megindulni, és erős gyökérzetet fejleszthessen. Az első hetekben öntözzük naponta, majd 2-3 hét után elegendő ritkábban öntözni. Az első egy-két évben öntözzük rendszeresen, később ez elhagyható. Az idősebb növényeket elég csak a nagyon száraz, nyári periódusokban öntözni. A vízhiányt a levelei kókadásával jelzi, a túlzott vízhiány a bimbók eldobásával is járhat.

Talajban nem válogat, azonban legszebben a savanyú, laza szerkezetű, jó vízáteresztő képességű talajokban fejlődik.

kínai selyemmirtusz

Hazánkban nem fagytűrő, bár az utóbbi évek enyhe telei miatt sokan ültetik, és szépen át is telel, ám ha hidegebb napok jönnek, akkor a téli fagyvédelméről gondoskodnunk szükséges. Éppen a fagyok miatti veszélyek elkerülése érdekében érdemes dézsába ültetni, hiszen így könnyebben gondoskodhatunk róla a hideg téli napokon. A déli országrészekben, melegebb, védett helyeken ugyanakkor bátrabban ültetehető szabad földbe is. Ugyanakkor vannak a télnek jobban ellenálló fajtái is, keressük ezeket a télálló változatokat a kertészetekben, ha szabadföldbe szeretnénk ültetni. Takarjuk a töveit télen (fakéreg, gallyak, szalma, levelek). Ha dézsában neveljük, akkor teleltetése sötét helyiségben, 4-8 C fokos hőmérsékleten ideális. Télen ne öntözzük, vagy csak nagyon minimálisan. Ha a legnagyobb gondosság ellenére is károsították a fagyok, akkor metsszük vissza erőteljesen, és ne aggódjunk, mert tőről még ki fog hajtani.

Gondozása a fentiek miatt igen egyszerű, könnyen nevelhető, nem igényel különösebb szaktudást. Ha jó helyet választunk számára (sok napfény érje), nem lesz vele gondunk és sokáig gyönyörködhetünk szépségében. Ültethető az év bármely szakaszában, de a legjobb, ha ősszel a nyugalmi időszakában ültetjük.

Néhány selyemmirtusz fajta igényli a támasztékot, ha ilyet ültetünk, ne felejtsünk el megfelelő támasztékról is gondoskodni számára.

Évente egyszer, tavasszal gondoskodjunk a tápanyag-utánpótlásról, a legjobb, ha ezt szerves trágyával, vagy érett komposzttal, házilag készített lombtrágyával tesszük.

Nem elhanyagolható gondozási teendő a selyemmirtuszok metszése, hiszen a virágokat mindig az új, éves hajtásokon hozza a növény. A metszés módja attól függ, hogy cserje alakú vagy kis fa alakú a növényünk. Ha fa formára szeretnénk metszeni, akkor minden évszakban el kell távolítanunk a törzsén hozott hajtásokat. Cserje formájú selyemmirtusznál ez a fajta metszés nincs. A fiatalabb növényeket a tél folyamán, tél végén metsszük, ekkor egyszerűbb a forma kialakítása. Távolítsuk el a magházakat, a befelé növő szárakat és a törzs alsó részéből kiinduló vékony ágakat. Távolítsuk el a szárak hegyét is, valamint a sérült vagy elhalt ágakat. Nyáron folyamatosan távolítsuk el az elnyílt virágokat, hogy a növény újakat fejleszthessen. A selyemmirtuszokat nem szabad erősen visszametszeni.

A kínai selyemmirtusz szaporítása

A kínai selyemmirtuszt szaporíthatjuk magról és félfás dugványról (augusztusban és szeptemberben) egyaránt.

A kínai selyemmirtusz kártevői és betegségei

A selyemmirtuszokat károsíthatja a lisztharmat és a kormos penészgomba, melyek gombás megbetegedések, és főleg a félárnyékba vagy árnyékba ültetett növényeket támadja. Ültessük a növényt teljes napfényre vagy választhatunk ezekre a gombafajokra rezisztens növényeket is. Ha mégis megjelenik, a kormos penészgombát szappanos vagy mosószeres lemosással távolíthatjuk el a növényről.

Időnként megtámadhatják a levéltetvek.

Total
3
Shares
1 hozzászólás
  1. Kedves Anna !
    Tavaly vett 2db mírtusz gyönyörűen virágzott és még mindig virágzik. Olyannyira megnőtttek az oldalhajtásai hogy ha jövőre virágzanak leérnek a földre amit nem akarok. (A
    hajtások félig frissek és félig fásak ) Mennyit kellene most levágnom és hogy kell dugványozni a lakásban ahol van 1 10foks szobám is.
    Ne értek hozzá! A magok amik még fent vannak azokat esetleg lehet-e vetni és mikor? Köszönöm a segítséget!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Előző cikk

Milyen növények ültethetők a diófa alá?

Következő cikk
magfogás

Magfogás

Kapcsolódó cikkek