kerti tó téliesítése

A kerti tó téliesítése

A kerti tó kapcsán a tél közeledtével nagyon fontos feladat, hogy kertünk egyik szépségét és büszkeségét megfelelően felkészítsük a leghidegebb évszakra. Ez gyakrabban összetettebb feladat, mint gondolnánk, éppen ezért érdemes jó alaposan körüljárni a témát. Kezdjük az alapoktól!

A legfontosabb feladatok

Egy kerti tó téliesítése kapcsán a legfontosabb feladat, hogy a levelek lehullását követően – tehát kis túlzással a tavat hagyjuk a legvégére –, alaposan megtisztítjuk a vizet is a szennyeződésektől, a belehullott falevelektől és egyéb növényi hulladékoktól.

Ez azért fontos, mert ezek a szerves anyagok a vízben hamar bomlásnak indulhatnak, és ez kiölheti a tó élővilágát, a mérgező bomlástermékekről nem is beszélve. Az ilyen irányultságú tisztítás kapcsán soha ne csak a víz felszínére törekedjünk, hanem gondoskodjunk a mélyebb rétegekről is, így vannak erre a célra speciális hálók, de porszívószerű szerkezetek is, amelyek felszívják a szemét mellett az iszapot és az egyéb oda nem illő dolgokat is.

Érdemes a tél beállta előtt 2-3 évente legalább egyszer leereszteni a tó vizét is annak érdekében, hogy alaposan kiöljük belőle a moszatokat és az algákat, amelyek elszínezhetik a tavat, és ellehetetleníthetik az életet más élőlények számára. Ha a tavat leengedtük, hagyjuk néhány napig száradni, de ha halainkat tartósan át tudjuk helyezni, akkor akár tavaszig is szellőztethetjük, akár a köveket is kipakolhatjuk, és a tófóliát is cserélhetjük – pláne ha esetleg korábban szivárgást vagy sérülést tapasztaltunk.

Amennyiben a tisztítási folyamat megtörtént, de akár még előtte is gondoskodhatunk arról, hogy azokat a halakat, amelyek nem bírják a nagy hideget kimenekítsük a tóból egy belső akváriumba. Ezt általánosságban akkor fontos meglépni, ha a levegő hőmérséklete már tartósan 10 Celsius fok alá süllyedt. A legtöbb halfajta azért természetesen bírja a hideget, sőt mi több, képes élettevékenységeit lelassítani, így sokkal kevesebbet esznek és mozognak is.

Megijedni nem kell, ez náluk természetes folyamat. Ha túl hideg van, akkor érdemes fóliával befedni a tavat, de ha befagyott a felszíne, akkor ezzel nem kell törődni, mert az biztosítja odalent számukra az állandó hőmérsékletet. Ilyenkor figyeljünk ugyanakkor arra, hogy a tó jegét mindig betörjük, mert másként a halak nem jutnak hozzá megfelelő mennyiségű oxigénhez, és konkrétan megfulladnak a teljes tavi élővilággal együtt. Hasznos tanács, ha a tóban benne hagyunk egy folyamatos vízmozgást garantáló, vagy buborékokat kibocsájtó szivattyút, ami ellehetetleníti a felszín befagyását.

Gondoskodjunk a növényekről is

A kerti tó téliesítése során azonban nem csak annak esztétikai oldaláról, illetve állati élővilágáról kell gondoskodnunk, hanem bizony a vízinövényekről is. Ha felkészítjük a tavat a télre, akkor az első dolgunk az legyen, hogy a tó növényvilágának táplálását befejezzük, mert az ablakon kidobott pénz lesz, hiszen a tápanyagot a növények ilyenkor már nem hasznosítják fel. A tó partjára ültetett évelő növényekkel különösebb teendőink nem lesznek, ha nagyon elszaporodtak vagy megnőttek, esetleg vágást igényelnek, akkor végezzük el a fontos és kötelező metszést, de a növények kiásására vagy teleltetésére nem lesz szükségünk.

Érdemes ugyanakkor odafigyelnünk az egynyári növényekre is – ezek többsége a vízfelszínen lebeg vagy virágzó növény. Őket természetesen fontos kiemelni és melegebb helyre tenni annak függvényében, hogy miként szaporodnak, egyáltalán teleltethetők-e. Példának okáért a vízi jácint vagy a kagylóvirág kipusztul a nagy fagyban, de a békalencse is alaposan megritkul – ami gyakran nem is hátrány –, de akadnak olyan növények – mint a rucaöröm –, ami bár télen elpusztul és kifagy, tavasszal az elszórt spórái automatikusan újra kikelnek.

A vízi növényeket a legegyszerűbb módon egy vízzel teli kádban vagy dézsában, fagymentes, de ne túl árnyékos helyen tároljuk. A növények mellett érdemes gondoskodni továbbá a műszaki berendezések kiemeléséről is, a nem fagyálló szűrők, szivattyúk és egyebek ugyanis a fagy hatására teljesen használhatatlanná válnak, amivel akár több százezer forintos kárunk is lehet. Érdemes ezt megelőzni!

Total
0
Shares
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Előző cikk
Krizantém teleltetése

A krizantém teleltetése

Következő cikk
gyep téliesítése

A gyep téli felkészítése, ápolása és téliesítése

Kapcsolódó cikkek