A kökörcsin (Pulsatilla) jellemzése, nevelése és gondozása

Amikor már elkezd fogyni az ereje a télnek, egyre többet süt a Nap, hosszabbak lesznek a nappalok, és a tavasz a kertek alatt járkál, előbújnak a tavasz első virágai. Egyik ilyen kora tavaszi elegáns virág a kökörcsin is, a tavaszi virágok egyik legszebb virága. Nagyon sok népi elnevezését ismerjük: lókökörcsin, kikirics, kükörics, tikdöglesztő, kokasharang, varjúkikerics. Minden névből arra következtethetünk, hogy már a magyar nép régről ismeri, régtől fogva jól ismert virág volt.

A kökörcsinek a boglárkafélék családjába tartozik, Magyarországon öt kökörcsinfajta fordul elő, és mind az öt fajta a védett növények közé tartozik. A hazánkban lévő fajok a lila mindenféle árnyalatában pompáznak, de más országokban előfordul a fehér és a sárga virágú kökörcsin is. A kökörcsinek mérgező növények, valamikor régen használták gyógynövényként külső használatra, napjainkban már nem gyűjtik. A kökörcsinek igénytelensége, valamint a virág szépsége indokolja kiskerti felhasználását. A kökörcsin fajokat általában nem támadják betegségek, kórokozók.

A leánykökörcsin (Pulsatilla grandis) jellemzése

2011-ben a leánykökörcsin az év vadvirága volt. A virág szépen illik sziklakertbe ültetve, a nemzetség fajai  Észak-Amerika és Eurázsia hidegebb éghajlatú vidékein fordulnak elő. A virágok a talaj közelében nyílnak, majd egyre jobban növekednek. Virágzáskor nincsenek új levelei, csak az előző évi szárazlevelek vannak meg, a korai fagyoktól a sűrű szőrzet védi. A liláskék virágok díszét a nagy lepellevelek adják. Bóbitában állnak látványos termései, ami éréskor megbarnul és lehullik.

A tátogató kökörcsin (Pulsatilla patens ) jellemzése

Hazánk egyik leginkább veszélyeztetett növénye a tátogató kökörcsin, mivel a kipusztulás szélén áll. Élőhelye a nyírbátori homokbuckák területe, melynek látványa páratlan. Sötét ibolyás kék virágai jó időben teljesen szétnyitják lepleiket,tátognak. Innen ered a neve: tátogó. Fokozottan védett fajok között tartják számon a növényt.

Hogyan neveljünk kertünkben kökörcsint?

A közönséges vagy európai kökörcsin (Pulsatilla vulgaris) hibridjei gyakori ékessége a virágoskerteknek. Az európai kökörcsin levelei már a virágzás kezdetén megjelennek, melyek páfrányszerűen szeldelt szőrös levelek. Lila csészevirágait március-április hónapban láthatjuk. Bokros növekedésű magas, felálló szárú évelő. Köves, laza, lehetőleg meszes talajba ültessük, a mérsékelten száraz talajt kedveli, de a sós talajokon is jól fejlődik. Kiváló növénye lehet a sziklakertünknek, de a napos hely fontos a növény számára. Több évig nem szükséges átültetni, kényes a mozgatásra, átültetésre. A kökörcsin a virágzás után is feltűnően szép növény.

A kökörcsin szaporítása

A kökörcsint szaporíthatjuk magvetéssel és gyökérdugványozással. A termésérés után a magokat célszerű azonnal elvetnünk, négy-öt magot tegyünk egy cserépbe. A csírázáshoz körülbelül egy hónapra van szükség, tizenöt fokos hőmérsékleten. Gondoskodjunk, hogy a föld ne száradjon ki alatta. A kis növények végleges helyükre történő kiültetését nyár végén végezhetjük el. Kiültetés után a kis növények megerősödnek és tavasszal megújulnak. Szaporíthatjuk még a kökörcsint gyökérdugványozással is, ezzel a módszerrel hamarabb kapunk virágzó növényt.

 

Total
10
Shares
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Előző cikk
vadszolo

A közönséges vadszőlő (Parthenocissus inserta) jellemzése, ültetése, gondozása és szaporítása

Következő cikk
kókuszpálma

A kókuszpálma (Cocus nucifera) jellemzése és gondozása

Kapcsolódó cikkek