Home Díszkert A csüngő barkafűz (Salix caprea Kilmarnock) jellemzése, ültetése és gondozása

Tetszett a cikk?

Egy kifejezetten a tavaszhoz, valamint a kereszténység egyik legnagyobb ünnepéhez köthető növény a barka. Közel kétezer éve ugyanis, amikor Jézus Krisztus bevonult Jeruzsálembe az emberek pálmaágakat lengettek, úgy várták és ünnepelték Megváltónkat. Hazánkban ezeket a pálmaágakat virágzó barka vesszővel helyettesítik, mellyel a hagyomány eredetét elfeledve, a barka a Húsvéti ünnepek szimbólumává vált.

A csüngő barkafűz (Salix caprea) jellemzése

A csüngő barkafűz, lombhullató fa vagy cserje, virágzó kültéri növény. Egyik legkedveltebb tavasz hírnök, mellyel gyakran találkozhatunk parkokban temetőkben, előkertekben egyaránt. Jól alkalmazkodik a városi környezethez is, hideg, árnyék és meleg tűrő, és jól viseli a levegő szennyezettségét is. Mivel fagytűrő, jól alkalmazkodik a hazai szélsőséges időjárási viszonyokhoz. Nevezik még szomorúfűznek is, valószínű lecsüngő ágainak köszönhetően. A csüngő barkafűz magassága másfél két méter. A lecsüngő ágakon kora tavasszal megjelenő virágok adják a növény díszítőértékét,  különlegesen szép látványt nyújtanak virágzáskor. Ezek az ágak alkalmasak csokorba kötve és koszorúként felhasználva is.

 

A csüngő barkafűz (Salix caprea) ültetése és gondozása

A csüngő barka fűz ültetéséhez bármilyen környezet megfelel, természetesen a jól előkészített, tápanyaggal jól ellátott talajba ültetve fejlődik legjobban. Sekélyen gyökerező vékony, hajlékony vesszőjű növény, melynek vesszője fonható. Lehetőség szerint a semleges kémhatású talaj a legmegfelelőbb számára. A növény ültetését áprilistól novemberig végezhetjük, az ültetési távolság egy-két méter, az ültető gödör mérete a nyolcvanszor- nyolcvanszor- nyolcvanas gödörméret. Vízigénye az átlagosnál magasabb, a szárazságot nehezen viseli, ezért legjobb, ha félárnyékos helyre telepítjük, de a fényigénye legyen biztosítva. Szükség esetén gondoskodjunk a növény öntözéséről. A többi fűznél a csüngő barka jobban tűri a szárazságot. Mivel kétlaki faj, célszerű a porzós növényt választani, mert azok szép, tömött gyapjas virágokat hoznak, mellyel a tavaszi asztalt is díszíthetjük. A csüngő barka korán tavasszal, márciusban virágzik. A virágokat a méhek nagyon kedvelik.

Gondozást nem sokat igényel, de mivel hajlamos az elburjánzásra, szükség szerint metszéssel ritkítani kell. A fa formáját is ritkítással és metszéssel alakíthatjuk ki. Ezt lehetőleg csak az elvirágzás után végezzük, akkor látjuk, hogy melyek azok a hajtások, amire nincsen szükség a faforma kialakításához. A korona kialakításakor ügyeljünk arra, hogy ne túl ritka, de szellős legyen a koronája. Ha cserjeként és nem faként akarjuk tartani, akkor kora tavasszal a talajfelszínéig öt-hatévente, vágjuk vissza. A csüngő barkát nevelhetjük nyírt sövényként is. Dézsában is tartható, kiváló szoliter növény, teraszon vagy ház mellé ültetve is szépen mutat.

A csüngő barkafűz (Salix caprea) betegségei,szaporítása

Általában a növényben tehetnek kárt az erős fagyok, még akkor is, ha fagytűrő növény. Megtámadhatják egyes gombabetegségek, mint a lisztharmat vagy levélrozsda.  A hernyók, pajzstetvek és levéltetvek is károsíthatják időnként a növényt.

Szaporítását gyökérsarjról tudjuk, arról jól szaporítható, dugványról azonban nem tudjuk szaporítani a növényt.

4 replies to this post
  • Kedves Szlávik Imréné!
   Igen, de óvatosan, hogy a gyökerei minél kevésbé sérüljenek, és minél nagyobb földlabdával, ha lehet.
   Üdvözlettel: Anna

 1. Kedves Szakember!A Csüngő barkafűznek melyik növény a szára,illetőleg a koronája?Válaszát előre is köszönöm.

 2. Tisztelt Szakember Az lenne a kérdésem,hogy a csüngő barkafámon a levelek elkezdtek rozsdásodni.Mit tehetnék vele.Válaszát előre is köszönöm.

  Hriczuné

Válasz

HÍRES KERTEK

csodas_kertem

Nemrégiben indult sorozatunkban olyan kerteket mutatunk be Olvasóinknak, amelyek tulajdonosai nem feltétlenül kertészek, ám kertjüket, telküket szívvel-lélekkel építik, szépítik, melynek eredménye igen...