A csüngő barkafűz (Salix caprea Kilmarnock) jellemzése, ültetése és gondozása

Egy kifejezetten a tavaszhoz, valamint a kereszténység egyik legnagyobb ünnepéhez köthető növény a barka. Közel kétezer éve ugyanis, amikor Jézus Krisztus bevonult Jeruzsálembe az emberek pálmaágakat lengettek, úgy várták és ünnepelték Megváltónkat. Hazánkban ezeket a pálmaágakat virágzó barka vesszővel helyettesítik, mellyel a hagyomány eredetét elfeledve, a barka a Húsvéti ünnepek szimbólumává vált.

A csüngő barkafűz (Salix caprea) jellemzése

A csüngő barkafűz, lombhullató fa vagy cserje, virágzó kültéri növény. Egyik legkedveltebb tavasz hírnök, mellyel gyakran találkozhatunk parkokban temetőkben, előkertekben egyaránt. Jól alkalmazkodik a városi környezethez is, hideg, árnyék és meleg tűrő, és jól viseli a levegő szennyezettségét is. Mivel fagytűrő, jól alkalmazkodik a hazai szélsőséges időjárási viszonyokhoz. Nevezik még szomorúfűznek is, valószínű lecsüngő ágainak köszönhetően. A csüngő barkafűz magassága másfél két méter. A lecsüngő ágakon kora tavasszal megjelenő virágok adják a növény díszítőértékét,  különlegesen szép látványt nyújtanak virágzáskor. Ezek az ágak alkalmasak csokorba kötve és koszorúként felhasználva is.

 

A csüngő barkafűz (Salix caprea) ültetése és gondozása

A csüngő barka fűz ültetéséhez bármilyen környezet megfelel, természetesen a jól előkészített, tápanyaggal jól ellátott talajba ültetve fejlődik legjobban. Sekélyen gyökerező vékony, hajlékony vesszőjű növény, melynek vesszője fonható. Lehetőség szerint a semleges kémhatású talaj a legmegfelelőbb számára. A növény ültetését áprilistól novemberig végezhetjük, az ültetési távolság egy-két méter, az ültető gödör mérete a nyolcvanszor- nyolcvanszor- nyolcvanas gödörméret. Vízigénye az átlagosnál magasabb, a szárazságot nehezen viseli, ezért legjobb, ha félárnyékos helyre telepítjük, de a fényigénye legyen biztosítva. Szükség esetén gondoskodjunk a növény öntözéséről. A többi fűznél a csüngő barka jobban tűri a szárazságot. Mivel kétlaki faj, célszerű a porzós növényt választani, mert azok szép, tömött gyapjas virágokat hoznak, mellyel a tavaszi asztalt is díszíthetjük. A csüngő barka korán tavasszal, márciusban virágzik. A virágokat a méhek nagyon kedvelik.

Gondozást nem sokat igényel, de mivel hajlamos az elburjánzásra, szükség szerint metszéssel ritkítani kell. A fa formáját is ritkítással és metszéssel alakíthatjuk ki. Ezt lehetőleg csak az elvirágzás után végezzük, akkor látjuk, hogy melyek azok a hajtások, amire nincsen szükség a faforma kialakításához. A korona kialakításakor ügyeljünk arra, hogy ne túl ritka, de szellős legyen a koronája. Ha cserjeként és nem faként akarjuk tartani, akkor kora tavasszal a talajfelszínéig öt-hatévente, vágjuk vissza. A csüngő barkát nevelhetjük nyírt sövényként is. Dézsában is tartható, kiváló szoliter növény, teraszon vagy ház mellé ültetve is szépen mutat.

A csüngő barkafűz (Salix caprea) betegségei,szaporítása

Általában a növényben tehetnek kárt az erős fagyok, még akkor is, ha fagytűrő növény. Megtámadhatják egyes gombabetegségek, mint a lisztharmat vagy levélrozsda.  A hernyók, pajzstetvek és levéltetvek is károsíthatják időnként a növényt.

Szaporítását gyökérsarjról tudjuk, arról jól szaporítható, dugványról azonban nem tudjuk szaporítani a növényt.

Total
13
Shares
10 hozzászólás
  1. Kedves Szlávik Imréné!
   Igen, de óvatosan, hogy a gyökerei minél kevésbé sérüljenek, és minél nagyobb földlabdával, ha lehet.
   Üdvözlettel: Anna

 1. Kedves Szakember!A Csüngő barkafűznek melyik növény a szára,illetőleg a koronája?Válaszát előre is köszönöm.

 2. Tisztelt Szakember Az lenne a kérdésem,hogy a csüngő barkafámon a levelek elkezdtek rozsdásodni.Mit tehetnék vele.Válaszát előre is köszönöm.

  Hriczuné

 3. Kedves Szakember!
  Mekkora lehet a gyökérzete a csüngő barkának. Magassága amit vásároltunk 2 m. A kiszemelt hely, ahová kerülne, pont a földben 1,2 m mélyen lévő villanyvezeték fölé kerülne. Szabad-e ide ültetni, vagy célszerűbb más helyet keresni? Üdvüzlettel: Papp László

  1. Kedves László!
   Nem gondolom, hogy bármely gyökérzet kárt tenne a villanyvezetékben, de erről inkább egy villanyszerelő szakembert kellene megkérdeznie.
   Üdvözlettel:
   Anna

 4. Kedves Anna!

  Februárban vásároltam 3 csüngő barkát, ebből kettő kb. 80 centis, az egyik 150 körüli.
  Mikor megvásároltam, szép zöld levei voltak, élettel telt növények voltak. Itthon elkezdett kivirágzani, szép volt egy ideig, majd lehullajtotta az összes virágját, aztán elszáradt az összes levele, és azóta egyetlen egy levelet sem hozott. Teljesen csontszáraz mindhárom fa, kőkeményre szilárdultak az ágai, és a törzse mindháromnak elkezdett zöldülni. Mit tudna javasolni?

  Az első 2 hónapban lakásban tartottam őket, közvetlen napfénytől védve, és heti egyszer locsoltam őket bőségesen. Mióta elszáradtak, kitettem mindhármat az erkélyre, ahol közvetlen napfény szintén nem éri, de friss levegőn van. Már heti kétszer locsolom, és egyszer kapott tápoldatot is, de a helyzet változatlan. Ha nem javul (ha nem tudom megmenteni), kénytelen leszek kidobni őket. De nagyon szeretném megmenteni őket, és hogy ismét szép zöld leveleket hozzon.

  Köszönöm, ha válaszol.

  Üdv
  Krisztián

 5. Kedves Anna!
  Szeretnék kérni egy kis segítséget. Van otthon egy csüngő barkám, tavasszal ültettem, ahogy kell rendesen, de az utóbbi hetekben nagyméretű leveleket hozott és evvel időarányosan az egész levélzet elkezdett besárgulni. Nagyon csúnya lett szegény fa.
  Tápozni,permetezni időközönként,öntözni naponta szoktam mértékkel.(a többi fának a kertben bajt nem látok)
  Önt szerint mi lehet a probléma?
  Várom megtisztelő válaszát.
  Köszönettel Gehér Nándor

 6. Tisztelt Anna!
  Ez év tavaszán ajándékként kaptam egy cca. 1,5 m magasságú “Barakafúűz” fácskát. Elültetve, és folyamatos öntözés mellett gyönyörűen beállt, és most már földig érő ágakat nevelt. Tekintettel arra, hogy hobby kertészkedő vagyok, nem értek a fák szakszerű gondozásához. Az interneten nem találtam a kérdésemnek megfelelő cikket arról, hogy a tavaszi metszésen kívül mikor, és mekkora hosszúságú ágakat kell, illetve lehet visszavágni a földig érő ágakból ahhoz, hogy azok tavaszra új hajtást neveljenek, hogy azokon a húsvét barkák megjelenjenek.
  Lehet e most nyáron a zöldmetszést elvégezni, és elérem e az előzőkben felvetetett kérdésemre a kívánt eredményt?
  Megtisztelő válaszát várva
  Üdvözlettel Géza

 7. Jo napot nekem van 2 db csüngő barka .elég kicsik olyan 80 cm magas .érdeklődnék hogy azt halotam hogy ezek nem nőnek nagyobra .

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Előző cikk

Érd el a lehető legtermészetesebb kertet!

Következő cikk

Az aranyvessző (Solidago) jellemzése, ültetése és gondozása

Kapcsolódó cikkek