erdei kutyatej

A kutyatejfélék jellemzői, gondozása, szaporítása és kártevői

A kutyatejfélék nemzetségébe igen sok, közel 2000 faj tartozik, melyek közül jó néhányat meghonosítottunk már dísznövényként vagy szobanövényként is. Érdemes egy kicsit közelebbről is megismerni ezt a változatos, ugyanakkor nagyon hálás növényeket.

A kutyatejfélék jellemzői

A kutyatejfélék (Euphorbiaceae) nemzetsége a zárvatermőktörzsébe tartozó növénycsalád. Ez a növénycsalád talán a legnagyobb a növényvilágban, ugyanis mintegy 300 nemzetség több mint 5000 faja tartozik ide. A nemzetségnek nevet adó kutyatej (Euphoribia) fajták közé is több mint 2000 faj tartozik. Népi elnevezései között találjuk az ebtej, farkasfű, farkastej vagy tejesfű elnevezéseket is.

A nemzetség igen változatos a növények kinézetét, küllemét tekintve, hiszen tartoznak e családba lágyszárú növények, változatos fásszárúak, de még liánok is. A közös jellemzőjük, hogy egyivarú virágokkal rendelkeznek, melyek túlnyomórészt beporzással szaporodnak. Ugyancsak közös jellemző szinte minden ide tartozó növényre, hogy szöveteikben gyakran halmozódik fel egy fehér tejnedv, mely többnyire mérgező. Háromrekeszű toktermést hoznak.

Léteznek olyan alcsaládjai, melyekre nem jellemző a tejnedv, ezeket nem rovarok, hanem a szél porozza be.

A nemzetség tagjai túlnyomórészt a mérsékelt és a trópusi területeken terjedtek el, legjellemzőbben Afrikában és Dél-Amerikában.

A nagy változatosság a nemzetségben több területen is megnyilvánul, így találunk közöttük a már említett növényfajtákon kívül fontos gyógynövényeket és haszonnövényeket, és évelő fajtáik mellett számos egyéves növény is ide tartozik.

A kutyatejfélék gondozása

Ahogy fent is említettük a kutyatejfélék nemzetségébe számos faj tartozik, a fásszárú növényektől a lágyszárúakig, az évelőktől az egynyáriakig. Ebbe a nemzetségbe tartozik például a mikulásvirág vagy a jégvirág is, melyekről már részletesen írtunk a linkelt cikkeinkben. Éppen emiatt a változatosság miatt a gondozásuk, igényeik sem egységesek, fajtánként különböző lehet. Így cikkünkben most csak néhány fajta gondozását mutatjuk be.

euphorbia milii
  • A pompás kutyatej (Euphorbia milii) gondozása: A pompás kutyatej vagy töviskorona kutyatej Madagaszkár szigetéről származik. Szobanövény, mely sok törődést nem igényel, könnyen nevelhető. Kedveli a napos, világos helyeket, nyáron szereti a meleget és télen is 15-18 C fokos hőmérsékletet igényel. Nyáron kitehetjük a szabadba, elsősorban esőtől védett helyre állítsuk. Mérsékelt öntözést igényel, tavasszal és nyáron is, télen pedig csak igen ritkán nedvesítsük a földjét. Ha szükséges, tavasszal ültessük át, földjét keverjük negyedrész kaktuszfölddel. Tavasszal vissza lehet metszeni, így bokrosabb növekedésre ösztönözhetjük. Dugványozással szaporíthatjuk, a levágott dugványt a kaktuszokhoz hasonlóan hagyjuk egy napot száradni, mielőtt elültetjük. Szintén rendelkezik tejnedvvel, mely mérgező és irritációt is okozhat, ezért a vele való foglalatoskodáskor mindenképpen viseljünk kesztyűt!
euphorbia trigonia
  • A háromélű kutyatej (Euphorbia trigona) gondozása:  Ez a kutyatej-féle Közép- és Dél-Afrikában honos, pozsgás növény. Érdekességét az adja, hogy hajtásai keresztmetszetének alakja háromszög. Oszlopos növekedésű, legfeljebb 2 méter magasra nő. Szobanövényként is tartható, de tarthatjuk tavasztól őszig a szabadban is, ám teleltetni szükséges, mivel fagyérzékeny. Télen elegendő számára 10-12 C fokos hőmérséklet. Tejnedve szintén irritálja a bőrt, ezért mindig legyünk körültekintőek, ha ezzel a növénnyel van dolgunk. Válasszunk számára tápanyagban gazdag, jó vízelvezetésű talajt, és állítsuk világos, meleg helyre a cserepét. Télen csak ritkán öntözzük. Szintén dugványozással tudjuk szaporítani.
  • Töviságú kutyatej (Euphorbia viguieri) gondozása:e növény Madagaszkárról származik, pozsgás növény. Levelei oválisak, melyek tüskés hajtások végén nőnek. Piros, hosszú szárú virágokat hoz. Kevés törődéssel is beéri, nem igényes, így is szépen nő és virágzik. Napos, világos helyen érzi magát a legjobban, laza, jó vízáteresztő képességű talajban, mérsékelten öntözzük.
  • Az erdei kutyatej (Euphorbia amygdaloides) gondozása: És végül, de nem utolsósorban érdemes még egy szót szólni egy dísznövényként, a kertben tartható változatáról a kutyatejeknek, ez az erdei kutyatej.  Hazánk erdeiben is előforduló évelő növény, mely közepesre növő méretével, hosszúkás leveleivel, ernyős virágzatával bármelyik kertnek méltó dísze lesz. Érdekessége, hogy virágai is zöldessárgák, hasonlóan a leveleihez. A növény tejnedve szintén irritáló hatású, legyünk vele körültekintőek! Az erdei kutyatej árnyékos, félárnyékos helyen érzi magát a legjobban, bár elviseli a napos, világosabb helyeket is. Ez utóbbi helyeken azonban rendszeresen öntöznünk kell, hogy biztosítsuk számára a kellő vízmennyiséget. Legegyszerűbben tőosztással szaporítható.

Total
1
Shares
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Előző cikk
banánfa

A banán jellemzői, gondozása, teleltetése, szaporítása és kártevői

Következő cikk
ültetés

Minden az ültetésről – egy helyen

Kapcsolódó cikkek