banánfa

A banán jellemzői, gondozása, teleltetése, szaporítása és kártevői

Idén a Balaton mellett jártunkban szemet szúrt, hogy egyre több kertben lehet a trópusokon őshonos banáncserjével találkozni. Ugyan a banánfa megél nálunk is, sőt még termését is szüretelhetjük, ám teleltetéséről nem árt gondoskodnunk, mivel fagyérzékeny növény.

A banánfa jellemzői

banán

A banánfa vagy banáncserje (Musa paradisiaca) a trópusokon honos növény, melyet elsősorban nem díszítőértékéért, hanem a nálunk is közismert terméséért, a banánért termesztenek. Lágyszárú növény, de méretét tekintve sokszor eléri a famagasságot, de valójában nem fa. Idehaza elsősorban kinézete, díszítőértéke miatt vonzó növény sokak számára, hiszen jól mutat a modernebb kertekben, medencék mellé ültetve. Különlegességét hatalmas, akár két méteresre megnövő levelei adják, a hazai éghajlati viszonyok mellett csupán ritkán látni rajta virágot vagy termést. Fagyérzékenysége miatt télen télikertben, üvegházban vagy más fűtetlen, de nem fagyos helyen szükséges tartani, hogy túlélje a hidegebb évszakot (a banán teleltetéséről részletesen szólunk alább).

Ma már számtalan fajtája létezik, hazai kertészetekben is sokféle kapható, méretekben is válogathatunk kedvünkre, hiszen vannak törpe, közepes, vagy óriási méretű banánfajták. Szerencsére ma már léteznek télálló fajtái is, érdemes ezeket keresni, mert e fajták nálunk is átvészelik a telet, bár a keményebb telek ezekben is kárt tehetnek. Emellett vannak díszváltozatok, és ehető banánfajták is.

A banán gondozása

banán

Igen gyorsan növő növény, főleg meleg és nedves helyeken, ahol nagy a páratartalom, amit igen kedvel. Az ideális átlaghőmérséklet számukra 26-27 C fok. Emiatt a gyors fejlődés miatt, fontos számára a folyamatos tápanyag-utánpótlás.

Ültetéskor keverjünk a földjébe érett szerves trágyát, komposztot, hogy így biztosítsuk a tápanyagellátását a növénynek. A banánt nevelhetjük cserépben, de nyárra ki is ültethetjük, ám így a teleltetés miatti mozgatása nehézkesebbé válik. Ha cserépben neveljük, akkor évente szükséges átültetnünk egy-két mérettel nagyobb cserépbe. Amikor már kifejlett növényünk van, és a cserép növelése nem lehetséges, akkor a tápanyag-utánpótlást a felső réteg talajcseréjével, illetve műtrágyázással tudjuk megoldani.

Nyáron tehát kitehetjük a szabadba, ki is ültethetjük, olyan helyet válasszunk számára, mely széltől védett és nem perzseli meg a tűző nap a leveleit. Inkább válasszunk félárnyékos helyeket az elhelyezésére.

A banán vízigényét tekintve eltérő a nyári és téli vízigénye. Nyáron rendszeres öntözést kíván, hetente vagy a szárazabb időszakokban még gyakrabban, ősztől azonban fokozatosan csökkentenünk kell az adagolt vízmennyiséget, csak akkor öntözzük, ha a földje teljesen száraz, ez fűtetlen helyiségben nagyjából havonta egyszer esedékes. Télen is, és nyáron is meghálálja, ha rendszeresen vízpermettel párásítunk körülötte.

Egyes banánfajták magassága elérheti a 4-5 métert is.

banán

A télálló banánfajtákat késő ősszel vágjuk vissza mintegy 60 cm magasságban, vagy ha ezt nem szeretnénk megtenni, akkor kötözzük össze a lombját és tövét vastagon takarjuk mulccsal vagy szalmával, lehullott lombbal. Március-április körül újra ki fog hajtani a növény, ha túlélte a telet, ilyenkor a cserepes példányokat érdemes átültetni, majd öntözését fokozatosan sűrűbbre állítani.

A banán teleltetése

Ahogy már fent említettük, hazánkban csak teleltetéssel lehet banánt tartani, még a télálló fajták is kifagyhatnak egy-egy keményebb télen. Persze minden bizonnyal vannak olyan déli területek az országban, ahol áttelel, de a legtöbb területen nem. Tehát teleltetni szükséges. Erre kiválóan megfelel egy télikert, vagy fűtetlen veranda (a hőmérsékletet tekintve 15-18 C fok), ám a fűtött lakás nem megfelelő hely a számára. Fontos szempont, hogy a téli teleltetőhely világos is legyen.

Télen ne tápoldatozzuk!

A banánfa szaporítása

Szaporítása viszonylag egyszerű, ugyanis rengeteg sarjnövényt, hajtást nevel maga mellett, ezeket válasszuk le, ha már elég nagyok, és ültessük el cserépbe.

Érdekesség, hogy a banán saját maga gondoskodik az utánpótlásáról. Ezt muszáj is megtennie, hiszen amint beérleli a termését, és azt leszüretelik, a növény elpusztul.

banánlevél

A banán kártevői és betegségei

Ősszel fontos, hogy csökkentsük a növény számára adagolt vízmennyiséget, mert a túl sok víz gyökérrothadást okozhat, ami a növény pusztulásához vezet.

Leggyakoribb kártevői a levéltetvek, pajzstetvek, takácsatkák, ezeket érdemes rögtön „kezelésbe vennünk”, mert a banán nagyon érzékeny a kártételükre.

Minden a banánfa teleltetéséről

Total
5
Shares
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Előző cikk
veronikacserje

A veronikacserjék jellemzői, gondozásuk, szaporításuk, fajtáik és kártevőik

Következő cikk
erdei kutyatej

A kutyatejfélék jellemzői, gondozása, szaporítása és kártevői

Kapcsolódó cikkek