birs

A birstermesztés jelentősége, betakarítása és tárolása

Hazánkban még napjainkban is elsősorban a kiskertek növényei közé tartozik a birs . Az üzemi birsültetvények területe nem jelentős, a birsültetvények nagy része főleg az Alföldön található. Becslések szerint a birstermésünk kis volumenű. Hazánkban a birsnek nincs kialakult termesztési körzete, házi kerti termesztésével azonban az ország minden részében foglalkoznak. Újra felfedezett gyümölcsfaj lett, az intenzív üzemi birstermesztés most van kialakulóban.

A gyümölcsfeldolgozó iparban a birs alapanyagként egyre keresettebb, változatosabbá teheti és bővítheti a rostos gyümölcslé kínálatot és fogyasztást. Késői érése és tárolhatósága lehetővé teszi a konzervüzemekben a feldolgozási szezon megnyújtását és a kapacitások jobb kihasználását.
Termelési költsége kisebb, mint a körtéé és az almáé. A birset csaknem minden mérsékelt éghajlati övezetben termesztik a Föld északi és déli féltekéjén.

Vitamintartalma nagyobb, mint az alma-körte gyümölcsöké. A pektineknek, amelyekben a birs különösen gazdag, nagyon fontos szerepet tulajdonítanak a test radioaktív elemektől és egyéb káros anyagoktól való méregtelenítésben, mivel a radioaktív elemeket a pektinek megkötik és a szervezetből való kijuttatásukat elősegítik.
A birsnek kiválóak a felhasználási sajátosságai, kiváló konzervipari nyersanyag, ezért különös figyelmet érdemel. Nagyon változatos formában dolgozzák fel.

A szedés ideje és módja

birsalmaA birs virágzása és érése között az eltelt idő négy-öt hónap. Szedési érettsége fajtától, termőhelytől és évjárattól függően szeptember vége és október vége között van.
A birs szedésre akkor érett, ha a fajtára jellemző gyümölcsnagyság, íz-és illatanyagok kialakulnak. A gyümölcsök héja sárga, csupán néhány kései érésű birsfajta gyümölcshéja marad a fogyasztási érettség eléréséig zöld. Mikorra eljön a szedés ideje, a sűrű, nemezes szőrzet kezd lekopni a gyümölcsökről. A fagyok beállta előtt a szedést mindenképpen fejezzük be, mivel a birs mínusz két fokon már megfagy.
A szüret időpontja hatással van a gyümölcsök minőségére és tárolhatóságára, különösen a gyorsan foltosodó birsfajták esetében. A kedvező szedési időpontban szüretelt gyümölcsök decemberig tárolhatók anélkül, hogy minőségük romlana. A későn leszedett, sárga húsú birsgyümölcsök már nem tárolhatóak sokáig.
A birs kemény húsa ellenére nyomódásra érzékeny gyümölcs, amit szüretkor, szállításkor és a betakarítás folyamán vegyünk figyelembe.

A birs gyümölcs az almához és a körtéhez hasonlóan szedhető. A szedési érettség időszakában a szélre nagyon érzékeny és könnyen lehull a fáról. A hullott gyümölcsöt a felszedés után azonnal fel kell dolgozni, mivel a sérülések következtében bekövetkező rothadás jelentős veszteséget okozhat.

A birs szállítása és tárolása

birs2A szállításkor keletkező dörzsölésre, nyomódásra a gyümölcs héja érzékeny, gyorsan megbarnul. Az érett, többnyire sárga fedőszínű, viaszos héjú gyümölcs több héten keresztül tárolható anélkül, hogy megfonnyadna. A gyümölcsök a szedés után tíz nappal kezdenek el illatozni. Mivel a birs illatát az alma és a körte is átveszi, érdemes külön helyiségben tárolni.
A birset a gyakorlatban nem tárolják hosszú ideig, hanem azonnal feldolgozzák. A tárolhatóság időtartama nem csak a tárolás módjától, hanem a fajtasajátosságoktól is függ. Tárolhatjuk a birs gyümölcsöt ládában, polcokon, polietilén csomagolásban is.

Tárolási betegségek

A gyümölcs húsa hosszú tárolás után taplósodik, melyre minden fajta hajlamos. Késői szüret esetén gyakori lehet a húsbarnulás, mely alkalmatlanná teszi a gyümölcsöt minden további felhasználásra.

Total
17
Shares
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Előző cikk
körteszüret

A körte betakarítása és tárolása

Következő cikk
szüret

A szőlő termésének betakarítása, feldolgozása

Kapcsolódó cikkek