szüret

A szőlő termésének betakarítása, feldolgozása

A kisebb szőlőbirtokokon a hagyományos termesztésben a termésbetakarítás helyett szüretről beszélünk. A szüret azonban többet jelent az egyszerű munkánál, mivel egy vidám, ünnepi hangulatú esemény, mely szorosan kapcsolódik a rokonok, barátok találkozásához, mulatságokhoz, ünnepi felvonulásokhoz, a hagyományos népszokásokhoz.

Érzelmi töltéstől mentesen utalhatunk a termésbetakarítás elnevezés használatával az árutermelő szőlőtermesztés e nagy jelentőségű technológiai műveletére. A termésbetakarítás számos részfeladatra osztható, úgymint a termésbecslésre, a munkavégzés idejének, illetve az egyes fajták sorrendjének meghatározására, a kézi és gépi eszközök, a munkaerő biztosítására, a szüreti adminisztráció előkészítésére, a szedési és feldolgozó kapacitás összehangolására, a termés leszedésére, összegyűjtésére, valamint a feldolgozás helyére történő szállításra.

A szőlő érettségének megállapítása

szüretMielőtt elkezdenénk szüretelni, érdemes termésbecslést és próbaszüretet végeznünk. Ennek alapján elkészíthetjük a szüreti tervet, melyet úgy állítsunk össze, hogy számoljunk az előre nem látható akadályokkal, melyek lehetnek az időjárási, technikai és munkaügyi problémák.

Termésbecslés és érettség megállapítása azért fontos előkészítő művelet, mert ennek ismeretében tervezzük meg a kézi, illetve a gépi szüret lebonyolítását. A korai szüret nagyon sokszor minőségrontó hatású, mivel a túl korán szedett szőlő cukortartalma alacsony lesz.

A szüret időpontjának megválasztásakor figyelembe kell venni a növényvédelmi várakozás idejét is. Ez nem csak az étkezési szőlőknél, hanem a borszőlők esetében is nagyon fontos tényező. A szüretrothadás elleni készítmények gátolhatják a must erjedését.

Az étkezési szőlő esetében a termés beltartalmi értékei mellett törekedjünk a fürtök tetszetős megjelenésére is. Fontos, hogy a szőlőfürtök az érettség benyomását keltsék, a bogyók jól színesedettek és kellően duzzadtak legyenek. Csemegeszőlőnél nem feltétlenül a magas cukortartalom, hanem a zamatok kellő intenzitásának kialakulása a cél.

A termés őrzése a szüretig. A szüret előtt fokozott figyelmet kell fordítani a termés őrzésére, a vagyonvédelmi feladatok hatékony ellátására, a seregélyek elleni védekezésre is.
A legmegbízhatóbb, bár kétségkívül legdrágább és legnagyobb munkaerőt igényel a madár háló kihelyezése.

A szőlőbetakarítás módjai

Kézi szedés és puttonyozás kisebb szőlőterületeken még ma is alkalmazott szüretelési módszer. A szüretelők a szőlőt éles késsel vagy szüretelő ollóval szedik és vödörbe rakják és a termést puttonyokba gyűjtve hordják a présházakba vagy egy járművön elhelyezett gyűjtőtartályba. A puttony régebben puha fából, ma már napjainkban műanyagból készült edény, melyet a puttonyosok hevederek segítségével hordanak a vállukon. Ez a munkafolyamat nagyon nehéz és munkaigényes folyamat.

A kézi szedés és műanyagládás szállítás a vödrös szedés módszerénél hatékonyabb, mivel a ládák használata leegyszerűsíti a munkavégzést.

A szőlő gépi szüretelése

A gépi szüret előnyei: a termés rövid idő alatt takarítható be a munkaszervezés sokkal egyszerűbb, költsége a kézi szüretnél lényegesen kevesebb, bármilyen napszakban lehet végezni.

A gépi szüret hátrányai: az önjáró gépeknek magas a beszerzési ára, esetenként nagy lehet a
termésveszteség, kis szőlőterület esetén a szüretelő gép nem használható ki gazdaságosan, valamint a szüretelő gép nem alkalmazható a túlérett, aszúsodó szemek betakarítására.

Total
0
Shares
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Előző cikk
birs

A birstermesztés jelentősége, betakarítása és tárolása

Következő cikk
pázsit szellőztetése

A pázsit vagy gyep szellőztetése, gondozása

Kapcsolódó cikkek