február a kertben

Kerti teendőink februárban

Hazánkban évek óta arra panaszkodunk, hogy megváltozott az időjárás, hogy összeérik a tél a nyárral, hogy nincs  átmenet az évszakok között és hogy nincs tél. Az idei tél azonban megmutatta, hogy tud hó is, hideg is lenni, és tud hosszan is tartani. Ilyen hosszú és hideg januárt régen éltünk  meg, aminek volt sok rossz, és jó oldala is. Anyagi szempontból nem hiányzott a sok tüzelőre történt kiadás, hiszen már megszoktuk, hogy kevés fűtéssel  is megúszhatjuk. Más egyéb szempontból viszont nagyon sok jót tett a hideg tél, hiszen az évek óta elszaporodott kártevőket is megritkította  a természetben. Megismerkedhettek nemrég született unokáink a hóval, annak minden szépségével, örömével.

Na de lassan-lassan már észrevehető, hogy hosszabbak a nappalok, hamarabb virrad, és később sötétedik, ritkábban jönnek vendégségbe a cinegék és társaik, néphagyományi megfigyelés szerint Bálint napján párzanak a verebek, és Zsuzsanna napján megszólalnak a pacsirták is. Az idő kereke megállíthatatlanul forog és észrevehető, hogy már kertek alatt jár a tavasz.

hóvirágKertünkben látszanak a földből kikandikáló hóvirágok a tavasz első hírnökei, lassan a nárciszok, kikericsek, héricsek is nyitogatják szirmaikat.

Teendőink a kertekben

Időszerű lesz nekünk kertészeknek szétnézni kertjeinkben és számot vetni a kora tavaszi teendőkkel. Megkezdhetjük lassan a fák törzsének tisztogatását, a megbetegedett ágak, gallyak eltávolítását és megsemmisítését (beteg növényt ne tegyük a komposztba). Ne feledkezzünk meg a bogyós növények (ribiszke, egres stb.) tisztításáról, ritkításáról sem. Metszés után fagyok elmúltával a lemosó permetezést is el kell végeznünk.

Nézzük meg a kertben azt is, hogy az évelő növényeinket, mennyire viselte meg a tél, ha szükséges azok karbantartását is végezzük el, dugjuk vissza az esetlegesen földből kijött hagymákat.

Gondoljuk végig és tervezzük meg, hogy mit hova szeretnénk ültetni, ehhez készítsük el az ültetési terveket, figyelve a vetésforgóra, nehogy a későbbiekre nézve magunknak bosszúságot növényeinknek kárt okozzunk.

február3

Szedjük elő a tavalyról megmaradt vetőmagokat, hagymákat nézzük és válogassuk át. miközben azt is megtudjuk, melyek azok,  amelyeknek pótlásáról gondoskodnunk szükséges. A vetőburgonya csíráztatását is lassan el lehet kezdenünk,  miközben átválogatjuk és az esetlegesen megromlott gumókat eltávolítjuk.

A paprika és paradicsom palánták elkészítéséhez is el lehet kezdeni az előkészületeket, lassan azok ültetésére is sort kell kerítenünk.

Total
0
Shares
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Előző cikk
batáta

Az édesburgonya (batáta) ültetése, termesztése, gondozása és szaporítása

Következő cikk
fekete berkenye

Fekete gyümölcsű berkenye (Aronia melanocarpa) környezeti feltételei, szaporítása, telepítése, metszése

Kapcsolódó cikkek