fekete berkenye

Fekete gyümölcsű berkenye (Aronia melanocarpa) környezeti feltételei, szaporítása, telepítése, metszése

A fekete gyümölcsű berkenye a legigényesebb növények közé tartozik., melynek termesztésére minden olyan talaj alkalmas, amely enyhén savanyú. Talajtípusra és mechanikai összetételre nem érzékeny, általában jól termeszthető a klasszikus málna-talajokon. A berkenye jól felújul és nagyfokú tősérülés esetén is újra hajt.

A fekete gyümölcsű berkenye szaporítása

berkenyeA fekete gyümölcsű berkenye jól gyökeresedik, ezért szaporításban több gyökereztetési eljárás is sikeres. Leggyakoribb szaporítási módja a feltöltéses bujtás. Gyökeres bujtás szedhető az ősz, illetve tél folyamán. Fás dugványozása megegyezik a ribiszkéével. Félfás dugványai is jól erednek üvegházban, párafüggöny alatt.

A berkenye vízigényes növény, termesztéséhez a levegő páratartalma mellett,  a talaj megfelelő nedvességtartalma is szükséges. Ha egyeletlen az évi csapadék megoszlás, szükséges az öntözése is. A gyökérzet sekély elhelyezkedése miatt vigyázni kell, nehogy a talaj gyorsan kiszáradjon.

A fekete gyümölcsű berkenye telepítése

A berkenye telepítése tekintetében a talaj ültetés előtti tápanyagfeltöltése, a terület előkészítése megegyezik a fekete ribiszkéével.

Hazai viszonyaink között három és fél méter sortávolság mellett, két méter tőtávolság javasolt, és nem szabad mélyebbre ültetni annál, mint amilyen mélyen a faiskolában volt, mert túlzott gyökérsarj képződés indulhat meg. Az ültetés technikája is olyan,  mint a ribiszkéé. A fiatal bokor az ötödik évben tölti be az egész tenyésztésének területét.

Tápanyag utánpótlás, öntözés

Tápanyag-utánpótlást talaj, illetve lombelemzés alapján kell elvégezni. Az egészséges fejlődés és a nagy termés érdekében a berkenyét öntözni kell. A növény fejlődésének két vízigényes szakasza van, az első május végén, kötődés után, a második július elején, a termésfejlődés és zsendülés idején. Ekkor alkalmanként legalább harminc milliméter csapadéknak megfelelő vizet juttassunk ki a területre.

A tenyészidőben az ültetvény igyekezzünk gyommentesen tartani, a gyökérzet sekély elhelyezkedése miatt a sorközöket géppel, a sorokat kézi kapával végezzük.

A fekete gyümölcsű berkenye metszése

A növény bokra hajlamos a besűrűsödésre, mely metszés nélkül a hatodik-hetedik évben következik be. Évenkénti metszést igényel, mert a ritkább és erős metszésre erős gyökérsarj képződéssel reagál. A termés hetven százaléka a három-öt éves ágakon képződik. A hét-nyolc éves ágakat célszerű leváltani, de ez fajtától és termőhelyi adottságoktól is függhet.

Házi kertekben saját törzsön, illetve más törzsképző fajra oltva koronás faként is nevelhető, ami elérheti a három méter magasságot is. Koronaalakítása és metszése megegyezik más törzses gyümölcsökével.

A feketegyümölcsű berkenyének egyelőre sem kórokozóját, sem kártevőjét nem ismerjük, egyedül az esős időben gondot okozó termésének szürkepenészes rothadása jelenthet veszély számára.

A fekete gyümölcsű berkenye betakarítása

Magyarországon a berkenye gyümölcse száraz időszakban érik be, ernyőjén a bogyók többé-kevésbé egy időben érnek, ezért a termés egy menetben betakarítható. Érési ideje július elején kezdődik,  és vége körül fejeződik be.

A termés kifejlődéséhez és beéréséhez kilencvenhárom nap szükséges, a nagy termés hátráltathatja a következő évi érést.

Azonnali felhasználásra ernyője nélkül, tárolásra, és hűtőipari feldolgozásra ernyőjével együtt szüreteljük.

Total
3
Shares
5 hozzászólás
 1. Kertemben az első éves fekete berkenye hajtásait is károsította a körte hajtáshervasztó darázs, és természetesen levéltetű is megfertőzte.

 2. Első éves fekete berkenye bokraimon a hajtásokat teljesen azonos módon fertőzte a körte hajtáshervasztó darázs, és természetesen levéltetvek is megjelentek rajta.

 3. Lassan növő bokor, de igénytelen és eléggé szárazságtűrő, ráadásul tűri a tömör,letaposott talajt is. Enyhe locsolás mellett a tavalyi nagyon száraz, forró nyáron sem voltak gondjai. A gyökere elraktározza a vizet. A második ősz után már kezd egyre több termés lenni rajta, bár sokat nem nőtt, inkább terebélyesedett, de ez a metszésemnek is köszönhető. Gyümölcse az egyik legmagasabb antioxidáns tartalmú a világon. Megtámadja a levéltetű, de kárt nem okoz benne. Mindenképpen érdemes vele foglalkozni.

  1. Kedves Gábor! Én2 éve ültettem de virág még nincs rajta.Tudsz segíteni nekem, hogy mi a teendő a továbbiakban hogyan kezeljem?Válaszodat előre is köszönöm: Gombai László

 4. Nagyon igénytelen növény,érdemes vele foglalkozni!
  A májusi és júniusi öntözést,de a kánikulában,szárazság idején is locsolom a tövét, meghálálja.
  Ivó levet és lekvárt készítünk belőle,páratlan a jótékony hatása!
  A lemetszett oldal ágait és a tőben növőket is dugványoztam így szaporítottam kb.40-60 darabot 100%-os sikerrel,megeredéssel!
  Érdekesség,hogy a februárban lemetszett ágak is virágoznak a dugványozásomban.
  Bükkösd,2020.04.19.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Előző cikk
február a kertben

Kerti teendőink februárban

Következő cikk
berkenye

A fekete gyümölcsű berkenye (Aronia melanocarpa) bemutatása

Kapcsolódó cikkek