bogyósok

Miért érdemes otthon termeszteni bogyósokat?

A legtöbb bogyós gyümölcsű növény éveken át ellát és megörvendeztet minket gyümölcseivel. Alaposan fontoljuk meg vásárlás előtt, hogyan illeszkedik a növény kertünkbe, milyen a termőhely igénye és természetesen azt is, hogy milyen gyümölcsöt és mennyit szüretelhetünk róla.

A bogyósok a napos helyet keresik

bogyósokA bogyós gyümölcsűek éveken át bőséges termést hoznak, természetesen van néhány kivétel. Ennek legfontosabb feltétele a megfelelő termőhely kiválasztása. A bogyós gyümölcsűeknek sok napfényre van szükségük, a talaj feleljen meg az igényeiknek, valamint biztosítanunk kell a jellegzetes növekedésüknek megfelelő feltételeket.
Amennyiben ezek megvannak, vegyszeres védekezésre nem is biztos, hogy szükségük van. A legtöbb bogyós egyaránt jól fejlődik melegebb és hűvösebb körülmények között is.
A szeder és a kivi tekinthetők kivételnek, amelyek csak hosszan tartó, meleg nyáron érnek be teljesen. Az áfonya viszont-ezekkel ellentétben- inkább párásabb, hűvösebb környezetet kedveli. Ám minden bogyós szereti a meleget és a napot, csak így lesz gyümölcsünk elég édes, és így alakul ki zamatuk.
A meleg és a napfény nagyon fontos. Félárnyékos helyre ültethető a málna. A déli napot nem kedvelő köszméte kivételével minden bogyóst olyan helyre ültessünk, ami kifejezetten meleg és napos. Ha például szamócaágyást akarunk telepíteni a konyhakertünkbe, akkor ügyeljünk arra, hogy magas haszonnövények, mint a paradicsom vagy karós bab, ne vessen árnyékot.

A támrendszerre futtatott növényeket lehetőleg nyugati vagy déli fekvésű fal elé telepítsük, hűvös helyen csak a déli fal alkalmas erre. Szabadon álló sövényként elsősorban szedret, málnát vagy ribiszkét neveljük.
A szél általában nem árt a bogyós gyümölcsűeknek, ahol hűvös is van, ott elhúzódik a termésérés. A szél kiszárítja a talajt, ez jelentősen hátráltathatja – főleg a szamócánál – a fejlődést.
Nedvességre minden bogyós gyümölcsnek szüksége van. Hosszabb szárazságban a bogyók kicsik maradnak, sőt el is száradhatnak.

Fontos a humuszos talaj

bogyósokA legjobb termésünk akkor lesz, ha a növények laza, jó vízáteresztő, tápanyagban gazdag talajban élnek. Nehéz tömörödött talajban a gyökerek nem tudnak megfelelően terjeszkedni, a homoktalajból viszont a tápanyagok mosódnak ki túl gyorsan.
Mielőtt a növényeket elültetjük, a talajt alaposan készítsük elő. A nehéz talajt lazítsuk, lehetőleg egy évvel már korábban.
Mielőtt bogyós gyümölcsűeket telepítenénk, mindenképpen vegyünk talajmintát és végeztessünk talajvizsgálatot. Csak így tudhatjuk meg, milyen a talaj összetétele.

Bogyós gyümölcsűek a kertben

Konyhakertbe telepítjük általában a bogyós gyümölcsű növényeket. A szamóca itt sorokba ültetve, ágyásokban növekszik, úgy mint általában az áfonya is. A ribiszkét, a köszmétét, a jostát sövényként a kerítéshez vagy díszkert széléhez ültethetjük, de egyesével is állhatnak. A komposzt mellé ültetett bodzabokor beárnyékolja azt és jótékony hatással van annak érésére.

A díszkertbe tetszetősen beilleszthetőek a bogyós gyümölcsű növények, főképpen azok, amelyek kitűnnek gyönyörű virágaikkal vagy szép lombjukkal.

A bogyós gyümölcsök haszna

bogyósokA saját termesztésű bogyós gyümölcs olcsóbb, a legtöbb növény több éven át terem, a növény ára már a második évben megtérül.
A bogyósok frissen szedve a legízletesebbek, ugyanis nem nagyon bírják a hosszú tárolást, szállítást. Puha lédús a húsuk, ezért nagyon sérülékenyek.
A saját termesztésű bogyókat azonnal fogyaszthatjuk, azonnal feldolgozhatjuk. Az üzletekben sokszor olyan bogyós gyümölcsöt kapunk, amit félig éretten szedtek le, vagy olyat, ami már napok óta az üzletben áll.
A saját termesztésű bogyós gyümölcsnek jobb az íze, hiszen egyrészt teljesen érett állapotban szedjük le, másrészt nincs műtrágyával fellazítva.
Számos bogyós termésű növény a kert dísze szép virágaival vagy színes, őszi lombjával.

Total
0
Shares
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Előző cikk
bogyósok

Édes gyümölcsök - saját kertünkből!

Következő cikk
virágláda beültetése

Virágládák beültetése évszakról-évszakra

Kapcsolódó cikkek