virágláda beültetése

Virágládák beültetése évszakról-évszakra

virágládaAmikor elérkezik a tavasz, már alig várjuk, hogy kinyíljon az idő, és kimenjünk a kertünkbe kertészkedni. De nem csak a kertünk rendbetétele, a virágágyások beültetése jelent örömet számunkra, hanem az ablakpárkányokra, erkélyre, teraszokra elhelyezett virágládák, balkonok, dézsák beültetése is örömteli kihívást jelent számunkra.

A virágládákat minden évszakban beültethetjük más-más növényekkel, így egyben alkalmazkodunk az időjárás kihívásaihoz, és sokkal szebbé, változatosabbá tehetjük környezetünket.

 

Milyen előkészületei vannak a virágládák beültetésének?

Először is mérjük fel a „terepet” nézzük meg, hogy mennyi ablakpárkány, mennyi hely áll rendelkezésünkre az erkély-, a teraszkorlátokon és szerezzük be a virágládákat. A már meglévőeket mossuk át tisztára, nehogy valamilyen betegséget átvigyünk új növényeinkre, az újak beszerzésénél pedig válasszunk praktikusan, helyhez megfelelően. Ügyeljünk a biztonságra, a nehezebb agyagból készült virágládákat olyan helyre tegyük, ahol, nem okoznak balesetet, ha véletlenül leesnek.
A műanyagládák esetében legyen minél vékonyabb a fala a ládáknak, legyen a felesleges vízelvezetés megoldva, vagyis legyenek lyukak az alján.
Ha már meg vannak a megfelelő virágládáink, fontos feladat a megfelelő talaj biztosítása, a jó virágföld kiválasztása.
Virágföld kiválasztásához tudnunk kell, hogy milyen növény akarunk beültetni ládáinkba és ahhoz megfelelően válasszunk. Ma már minden növényhez kapható megfelelő virágföld, használati utasítással ellátva.

Tavaszi virágláda beültetése

Már korán tavasszal kirakhatjuk a gyönyörűen beültetett árvácskával lévő ládáinkat, melyeket ha ősszel ültettünk be és sikerült alkalmas helyen átteleltetni, akkor is szépek lehetnek, de ültethetünk kora tavasszal is. Az árvácskának minden színárnyalata szemet és szívet gyönyörködtető.
Tavasszal a begóniák, a fuksziák beültetésének is itt van az ideje, tegyük minél dúsabbá, színesebbé ládáinkat.

Virágláda beültetése nyáron

Virágok ültetése szempontjából a nyár a leggazdagabb, ekkor az évelő, kúszó, csüngő, egynyári virágok mind-mind alkalmasak az ültetésre.
Teleültethetjük az egyszerű „paraszt” muskátlival, egyszínű pirossal, egyszínű fehérrel, piros fehérrel, rózsaszínűvel, de ültethetjük vegyesen, igényeinktől, ötleteinktől függően, hiszen mindegyik szépen alkalmazkodik a környezethez.
Ha nemes muskátlit ültetünk, azt is variálhatjuk, hiszen nagyon sok szép nemesített muskátlit kínálnak a virágok piacán. A csüngő, futómuskátli az erkélyen, a korlátokon mutat legjobban.
Beültethetjük virágládáinkat egynyári virágokkal, melyeket úgy helyezzünk el, hogy a csüngő növények kerüljenek előre, és az álló, magasabb növényeket ültessünk mögéjük, így nem takarják el egymást.
Készíthetünk petúniából színes virágkavalkádot, melyeket minden színből egy ládába ültetünk, de ha ládánként egy színből ültetjük be és váltakozva rakjuk ki a ládákat úgy is szép és ötletes. Ezekben a ládákban lehet tiszta fehér, tiszta piros, vagy tiszta lila, melyeknek minden árnyalatát megtaláljuk, de ültethetjük úgy is, hogy egy fehér egy lila…saját ötlettől függően.

Az őszi virágládák növényei

Ősszel, amikor már lentebb jár a nap és nem tűz annyira melegen, növényeink más színben pompáznak, más gondozást igényelnek.
A petúniák megszolgálták a gondoskodást, lejárt az idejük, itt az ideje, hogy virágládáinkat őszi növényekkel frissítsük.
Erre az időszakra nagyon alkalmasak a pozsgások, akár úgyis, hogy csak pozsgásokkal ültetjük teli a ládákat, de ültethetünk közéjük törpe krizantémot, egy színben és vegyesen is.
Készíthetünk speciális őszi virágládát, amikor zöld évelőt ültetünk, (ilyen lehet például a borostyán) és így díszítjük a már beérett dísztökökkel. Nagyon hangulatos lesz a környezetünk.

Fontos, hogy minden évszakban gondoskodjunk növényeink megfelelő öntözéséről, ápolásáról, és ők kérés nélkül is gondoskodnak környezetünk szépségéről.

Total
0
Shares
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Előző cikk
bogyósok

Miért érdemes otthon termeszteni bogyósokat?

Következő cikk
palántázás

A palántanevelés és palántázás tudnivalói

Kapcsolódó cikkek