palántázás

A palántanevelés és palántázás tudnivalói

palántanevelésA mezőgazdasággal foglalkozó emberek és a kertészek legfőbb vágya, hogy befektetett munkájuk eredményes és hasznos legyen, annak ellenére, hogy ki vannak szolgáltatva az időjárás mindennapi szeszélyeinek.
Így van ez a palántanevelésnél is, ha minél hamarabb akarunk kertünkben palántát ültetni, időben el kell kezdeni a magvetést. Régebben a palántanevelést otthon végezték, ma már a piac kínálta lehetőséget is ki lehet használni, főleg időhiány esetében.
Korai palánta vetés céljából már februárban kezdjük el az előkészületeket, fóliasátor, üvegház előkészítése. Ha csak kis mennyiségben akarunk pár szál palántát nevelni, elég ha egy pár tejfölös dobozba készítjük el a vetéshez a földet, ezzel elkerüljük az anyagi ráfordítást. Lényeg, hogy mikorra a magot a földbe rakjuk a föld hőmérséklete megfelelő legyen. A palántanevelés időtartama hattól-nyolc hétig tart.

Korai palántavetés esetében ajánlatos a tápkockás módszert alkalmazni, amikor a magot földkockába rakjuk. Ezt a módszert, főleg a dinnye, az uborka igényli, és mivel ezeket a palántákat még kiültetés előtt át kell ültetni, nem sérül a növény, sokkal erősebb lesz. Ezt az átültetést még március közepéig el kell végezni, így erős, töves, edzett lesz a palántánk.

Mire van szükség palántaneveléshez?

palántanevelésÜltetéshez humuszban gazdag földre van szükség, ha van otthon kertünk, megteszi az a föld is, amit a kertünkből beviszünk, de szükség esetén az egyszerű virág föld is megfelel.

Hőmérséklet igény esetében lényeges, hogy a fokozatosság elvét kövessük, a szobai hőmérsékletnél magasabb, körülbelül huszonhat fok körüli hőmérséklet felel meg számukra. Ha nem melegágyban vagy fólia alatt neveljük, tegyük az ablakba, ahol a fűtőtest és az üvegen átjövő nap melege segít a melegen tartásban.

Szellőztetés igény: mivel a palántáknak speciális a páratartalom igénye, szükséges a megfelelő szellőztetés, mellyel a pára és szén-dioxid mennyiséget szabályozhatjuk.

Fényigény: mint minden növénynél, a palánta nevelésnél is a jó fény biztosítása, edzettebb, erősebb, zöldebb palántákat eredményez, így kiültetésnél kevésbé viseli meg a változás a növényeket. Ha kevés a fény, főleg tél végén, pót-világítással segíthetünk.

A palánta kiültetése

palántanevelésKiültetésnél is legyünk körültekintőek, itt is tartsuk be a fokozatosság elvét. Mielőtt végleges helyére ültetnénk, szoktassuk növényeinket a változáshoz.
Akár fólia alatt neveljük, akár lakásunkban, a korai erős napsugár, a szél megviseli palántáinkat, ezért ha van lehetőségünk a délelőtti óráktól, az esti órákig naponta szoktassuk a változáshoz. Így megóvjuk őket a napégéstől.
Végleges helyre ültetés előtt, előző napon locsoljuk be növényeinket, hogy megszívják magukat a csapadékkal. Ha lehetőségünk van, válasszunk borús, csapadékos napot ennek a munkának az elvégzéséhez, de ha erre nincs módunk, a kiültetést a délutáni, esti órákban végezzük, így másnap reggel szépen álló növények várnak bennünket.
Váratlan hidegebb esték, éjszakák esetében, még a kiültetett palántáink is védelemre szorulnak, a védekezést megoldhatjuk takarófóliával, üvegbúrával.

Szabadföldi palánta nevelés

Erre a módszerre, főleg április második felében, jó esetben a fagyok elmúltával kerítsünk sort. A szabadföldi palánta nevelésre leginkább a káposztafélék alkalmasak.

Total
1
Shares
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Előző cikk
virágláda beültetése

Virágládák beültetése évszakról-évszakra

Következő cikk
vakondtúrás

Váratlan vendégek a kertben, avagy hogyan védekezzünk a vakondok ellen?

Kapcsolódó cikkek