Mit nyújthat egy kert, mint élettér?

Akinek kertje van, annak nem csak táplálékforrás vagy pihenőhely, hanem a természet közepén valódi életörömöt is kaphat. Egy túlhajszolt nap után pihenést jelenthet a családdal, barátokkal a természetet testközelben átélni, egészséges friss zöldségeket, gyümölcsöket szüretelni. A kert olyan hely, ahol elengedhetjük, és jól érezhetjük magunkat, egyaránt alkalmasak visszavonulásra vagy társas összejövetelekre, pihenésre. Hála’ manapság a kertek ismét a reneszánszukat élik.

Hétvégeken vagy szabadság ideje alatt együtt lehetünk a családdal, mindemellett egészséges zöldségeket, gyümölcsöket termeszhetünk és fogyaszthatunk benne. Milyen sok örömet kapunk, amikor a gyerekeink vagy unokáink megpillantanak egy szép piros epret, vagy mosolygó cseresznyét és saját maguk szakítják le, és fogyasztják el ott a kertben.

A kert az egyre gyorsabb élettempójú világunkban a lassítás helyszíne, hiszen itt semmi nem akadályoz abban bennünket, hogy ötleteinket kibontakoztassuk. Lehetőset ad tevékenységre a szabadban, itt kézzelfoghatóvá válnak az élmények, mivel sétálhatunk mezítláb a fűben, kézzel megfoghatjuk a földet, levezethetjük az összegyűlt stresszt, megtisztíthatjuk lelkünket.

Harmónia a kertben

Reggel, amikor kimegyünk a kertbe, nézzük a napfelkeltét, élvezzük az első napsugarak melegét, hallgatjuk a közelben lévő madarak énekét, miközben a saját kertünkben termesztett citromfű vagy borsmenta teát elfogyasztjuk. Érezzük a földből és növényeinkből áradó erőt: a békét és nyugalmat. Több értelmet ad életünknek minden napszakban, együtt lenni a természettel, puszta kézzel érinteni a meleg kerti földet, vetni, földet művelni, növényeket gondozni. Az érett zöldségeket, gyümölcsöket leszedni, a termést elrakni, befőzni, tartósítani. A kert gazdagít testben és lélekben egyaránt.

Törekedjünk a fenntartható, természetes kertészkedésre!

A természetességnek bármilyen kertben helye van, a természetes kertek fenntartható, sokszínű és élményekben gazdag világot hoznak létre. Ha változatos és sokféle életteret alakítunk ki fákkal, bokrokkal, hazai gyümölcsfák ültetésével, egyben gazdag állatvilágot is teremtünk. A természetes kertészkedés nem jelent egyet a kert gondozatlanságával, egyik fontos hajtóereje a körforgásos gazdálkodás, mint például a tápanyag és vízkörforgás. A természetes kertekben a termések betakarítása után a visszamaradt növényi részek helyben maradnak, ott komposztálódnak, javítva ezzel a talaj minőségét és tápanyagként a növények rendelkezésére állnak.

Rengeteg kerti munka feleslegessé válik, türelemmel és jó megfigyelő képességgel. A kertben mindennek meg van a maga értelme, a kertben nincs jó és rossz. Egy-egy betegség (pl. lisztharmat) kialakulása, jelezheti például azt, hogy rosszul választottuk meg a termőhelyhez az ültetett növényt. A természet egyszerű: az összes körforgás (csírázás, növekedés, virágzás, terméshozás, elmúlás) az ember beavatkozása nélkül történik. Nem nehéz nagyobb teret adni a természetnek a kertünkben. A változatos kultúra vadnövényekkel történő kialakításával le tudunk mondani a szintetikus növényvédő szerek alkalmazásáról is. A természetes kertekben, természetes módszerekkel folyik a gazdálkodás, komposzttal, vegyes kultúrával, mulccsal, vetésforgóval. A középpontban a fajok sokfélesége áll. Legyen türelmünk, adjunk időt magunknak, és kis figyeléssel megláthatjuk, hogy mennyi mindent kínál nekünk a természet. Még egy kicsiny parányi kert is sok örömet, harmóniát kikapcsolódást és töltődést jelenthet a léleknek. Érintsük meg a természetet!

Total
0
Shares
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Előző cikk

A szívvirág (Dicentra) jellemzése, ültetése és gondozása

Következő cikk

A mulccsal történő talajápolásról és a zöldtrágyázásról

Kapcsolódó cikkek