january in the garden

Januári teendők kertünkben

január a kertbenIgaz, hogy január közepén még javában tombol a tél, a napokban mérjük a leghidegebb fokokat, de a jó kertész ilyenkor sem tétlenkedhet. Télen is akad tennivaló, amire tavasztól őszig nincs időnk: kijavítani, megjavítani, pótolni és még sorolhatnánk.
Ilyenkor év elején kell felkészülnünk ugyanis a tavasz érkezésére, mert mihelyt kinyílik az idő máris nagy lendülettel indulunk neki a kertművelésnek.

Kertünkben ellenőrizzük a vízcsapokat, jól téliesítettük-e, nehogy szétfagyjanak és tavasszal, amikor kienged a fagy, meglepetés érjen bennünket, hogy szétfagyott a vízcsapunk.
A nagyra nőtt lombos fákról, a tujáinkról, fenyőinkről rázzuk le a rárakodott havat, hiszen könnyen szétszakíthatja, vagy letörheti a hó súlya az ágakat. Sokat segíthetünk, ha átkötjük és közelebb húzzuk a törzshöz az ágakat, vigyázva, hogy a madárfészkek ne sérüljenek.

Fontos téli teendőnk az is, hogy ellenőrizzük és átválogassuk az elrakott virághagymákat (a kardvirág, a dália, a gumós és hagymagumókat), szedjük ki a rosszakat és távolítsuk el közülük.

Tárolók ellenőrzése

január a kertbenNe feledkezzünk meg arról a helyiségről sem, ahol a gyümölcsöket tároljuk, hiszen azok között is lehetnek romlottak, fontos eltávolítani és megállítani a többi gyümölcs romlását. Szellőztessük át a pincénket, cseréljük ki a levegőt az ott tárolt termékek számára.

Tanácsok, ötletek

Lassan kirakhatjuk az ablak közelébe a cserepes metélőhagymánkat és elkezdhetjük az öntözését, hogy friss zöldhagyma-levéllel gazdagíthassuk étrendünket.

A karácsonyfánkat, ha lebontottuk és nincs rá szükség, semmiképpen se dobjuk ki vagy tüzeljük fel, mert jó lesz a növényeknek takarónak.

Megkezdhetjük a rózsák kiválasztását is , amelyeket kertünkbe akarunk telepíteni, mert ha fagypont fölé kerül az idő elkezdhetjük az ültetésüket.

Ha nem fázunk nagyon, menjünk ki a kertbe és szedjük össze a csigákat, hogy ne tudjanak tavasszal tovább szaporodni.

január a kertben

Az elhalt fák kivágására is kiváló lehetőség van ilyenkor januárban, amikor nincs más teendőnk.

Megjavíthatjuk az esetlegesen elromlott permetezőnket, szerszámainkat, nyelet cserélhetünk az eltörtek helyett, elvégezhetjük a szerszámok élezését is.

Ha palántát akarunk nevelni, előszedhetjük az elrakott rekeszeket, poharakat ellenőrizzük, hogy sérülésmentesek legyenek, mire szükség lesz rájuk.

Ha mindenre gondoltunk és már nem találunk kint a kertben, a kert körül teendőket, olvasgassunk katalógusokat, kertészeti könyveket, hiszen ha megkezdődnek a metszések, a tavaszi munkák, olvasgatásra nem lesz időnk.

Total
0
Shares
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Előző cikk
madáretetés télen

Terítsünk asztalt kertünkben a madaraknak!

Következő cikk
datolyapálma

A datolyapálma (Phoenix) gondozása, teleltetése, kártevői, magról nevelése és a datolya felhasználása

Kapcsolódó cikkek