datolyapálma

A datolyapálma (Phoenix) gondozása, teleltetése, kártevői, magról nevelése és a datolya felhasználása

Leggyakrabban télen találkozhatunk az aszalt datolyával, mely megosztja az embereket. Sokan kedvelik, ám sokan vannak, akik ízlésével nem találkozik ez a mediterrán vidékeken termő növény. A növénybarátok pedig fogyasztás után azonnal a magok csíráztatásához látnak, hogy saját maguk által nevelt datolyapálmában gyönyörködhessenek pár év múlva.

A datolyapálma magról történő szaporítása

datolyapálmaAhogy a cikkünk elején említettük a datolyapálmát jó eséllyel szaporíthatjuk magról. Magot pedig könnyen nyerhetünk az elfogyasztott aszalt datolyákból. Mivel a magok külső héja rendkívül kemény, ezért a nedvesség nehezen jut át rajta, ennek köszönhetően a datolyamagok igen nehezen csíráznak ki, legyünk tehát türelmesek! A datolyából kinyert magokat mossuk le, és ültessük laza, jó víztartó képességekkel rendelkező földkeverékbe. Mielőtt elültetjük, érdemes azonban egy éjszakára vízbe áztatni őket, hiszen így meggyorsíthatjuk a csírázás folyamatát. Egy cserépbe célszerű egy magot ültetni, hiszen a fiatal növények gyökere igen sérülékeny. Éppen emiatt ne ültessük át a kikelt növénykét az első évben, várjuk meg, amíg kinövi a cserepét.

A földet tartsuk folyamatosan nedvesen, és a cserepet helyezzük meleg, párás környezetbe.

A datolyapálma gondozása

A magból kikelt növénykék egy éves korukra érik el azt az állapotot, amikor már a kifejlett datolyapálmákra kezdenek hasonlítani. Átültetése csak a második évben esedékes, nagyobb cserépbe, szintén laza, jó vízelvezető képességű talajba. A gyors növekedéshez rendszeres öntözésre, melegre és párásításra van szüksége, ezért folyamatosan gondoskodjunk erről. Időnként célszerű tápoldatozni is az egyenletesebb fejlődés érdekében.

Nyáron tegyük ki a cserepét a szabadba, de nem fagytűrő növény, ezért télen teleltetése szükséges. Pár év alatt terjedelmes növénnyé válik, emiatt teleltetése, mozgatása nehézkessé válik, sokan ekkor válnak meg tőle (ajándékozzuk el például olyan intézménynek, ahol tágas terek vannak).

A datolyapálma teleltetése

A datolyapálma nem tűri a fagyokat, teleltetését célszerű egy világos, 12-15 C fokos helyiségben végezni. Télen a növény kevesebb vizet igényel, de ekkor is öntözzük rendszeresen, kb. kéthetente. Télen se hagyjuk el a párásítást, hetente permetezzük a leveleket!

A datolyapálma kártevői és betegségei

datolyapálmaA datolyapálmát leggyakrabban a kiszáradás viseli meg, ezt száradó, sárga levelekkel jelzi. Ez nem csak a helytelen öntözésre utalhat, hanem oka lehet a túl száraz levegő vagy a kevés fény is.

Kártevői is leginkább akkor támadják meg, ha túl száraz a levegő. Ellensége a takácsatka és a pajzstetű, ezek ellen a levelek rendszeres lemosásával védekezhetünk.

Káros hatással lehet a fejlődésére, ha túl hideg a talaj, és télen nem szabad túlöntözni, mert erre rosszul reagál (levelek barnulása, nem megfelelő növekedés).

A datolya felhasználása

Eredeti élőhelyén, az arab országokban a datolya nagy megbecsülésnek örvend, hiszen ott gyakorlatilag minden részét hasznosítják. Készítenek belőle háztartási cikkeket, takarmányt és nem utolsó sorban táplálékként is hasznosítják a termését.

Nem árt tudni, hogy a növény olyan hatóanyagokat tartalmaz, mely jótékony hatású a szervezetre, például csökkenti a koleszterinszintet, ezáltal jótékony hatással van a szív működésére. További pozitív hatásairól ebben a cikkben olvashatsz az EgészségMagazin.com oldalán.

Total
5
Shares
2 hozzászólás
  1. kb.70 cm magas a magról ültetett datolyám,de nem akar terebélyesedni,csak egyenes hosszúleveleket hoz,mi lehet az oka

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Előző cikk
january in the garden

Januári teendők kertünkben

Következő cikk
berlandiera

Különleges gyógynövények és felhasználásuk

Kapcsolódó cikkek