vízipálma

A vízipálma (Cyperus alternifolius) jellemzői, gondozása, szaporítása és betegségei

vízipálmaA vízipálma egyszerűségével hódítja meg a szobanövény kedvelők szívét, főleg azokét, akik szeretik túlgondoskodni a növényeiket. A vízipálmát ugyanis nem lehet túlöntözni, azt sem bánja, ha folyamatosan a vízben áll a gyökere!

A vízipálma jellemzői

A vízipálma (Cyperus alternifolius) eredetileg mocsári növény, a palkafélék családjába tartozik, Madagaszkár szigetéről származik. Hosszú, vékony szárain keskeny levelei körben helyezkednek el. Ritkán hoz virágot is, ezek barnák és a levélrózsa közepén helyezkednek el. A szára könnyen eltörik, leginkább szobanövényként tartjuk, de nyáron kiültethető a kerti tóba is. Legjobban más növényekkel együtt érvényesül. Alkalmas akváriumok díszítésére is.

vízipálma

A vízipálma gondozása

vízipálmaA vízipálma nem igényel különösebb törődést, kevés figyelemmel is beéri. A szobanövényként tartott növény 50-100 cm-es magasságig nő meg. Föld nélkül is megél, ha gyökerét vízben tartjuk, így alkalmas vízkultúrás (aquapóniás) nevelésre is.

Gyökerét állandóan tartsuk nedvesen, az sem baj, ha folyamatosan a vízben állnak a gyökerek. Cserepét helyezzük napos, félárnyékos helyre, ám óvjuk leveleit a tűző naptól! A szobahőmérséklet megfelelő a számára, télen is tartsuk 10 C fok feletti hőmérsékleten. Száraz levegőjű szobában rendszeresen párásítsunk körülötte!

Átültetni nem szükséges minden évben, inkább kétévente, ha a cserepét kinőtte. B típusú virágföld megfelelő a számára. Tavasztól őszig rendszeresen, hetente egyszer tápoldatozzuk.

 

A vízipálma szaporítása

A vízipálma szaporítására két módszer terjedt el: egyik a tőosztás, vagyis átültetéskor válasszuk kétfelé a tövét, és ültessük azokat külön cserépbe.

vízipálmaA másik módszer a szárról való szaporítás. Ebben az esetben vágjunk le egy egészséges szárat a levelekkel együtt, a leveleket vágjuk vissza a felére, majd levelekkel lefelé helyezzük el egy pohár vízben. Igen hamar, mindössze egy héten belül gyökeret ereszt, ám várjuk meg, amíg két-három kis levelet is hoz, és csak ekkor ültessük el földbe.

 

 

A vízipálma betegségei, kártevői

vízipálmaBetegségei nem ismertek. A levelek barnulását a szárazság okozhatja, ilyenkor locsoljuk meg bőségesen és ügyeljünk rá, hogy folyamatosan nedves legyen a földje.

Ritkán pajzstetvek és levéltetvek megtámadhatják, kedvelik a pókatkák, melyek jelenlétére a levelek között lévő pókhálószerű képződményből jöhetünk rá.

A hideg vizet nem kedveli, gyökerének pusztulásához vezet, ezért öntözzük langyos, szobahőmérsékletű vízzel.

Total
12
Shares
2 hozzászólás
  1. Átültetni nem szükséges minden évben, inkább kétévente, ha a cserepét kinőte. Ez nem igaz, majd nem hogy 2-havonta át kell ültetni, és 3-méteresre meg nő. 20-éve tartok vízipálmát, már nem tudom melyik évben, de december közepén jött a fagy, akkor 3-méter 50-cm volt a magassága, cseréppel együtt.

  2. Ha áprilisban ki teszek a szabadba cserepestöl egy szárról való szaporítást ami kb 20-cm magas cseréppel együtt az szeptembere 160-cm magas lesz. Most ilyen magas nekem. Azt figyeltem meg keleti oldalon gyorsabban nő, tavaly, tavaly előtt ott volt, 2-m volt szeptemberre. Szeptemberig 2x lett átültetve, mindig 4xnagyobb cserépbe.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Előző cikk
zefírvirág

A Zefírvirág (Zephyranthes carinata) jellemzői, gondozása, szaporítása, teleltetése és betegségei

Következő cikk
szobai futóka

A szobai futóka (Epipremnum aureum) jellemzői, gondozása, szaporítása és betegségei

Kapcsolódó cikkek