vízipálma

A vízipálma (Cyperus alternifolius) jellemzői, gondozása, szaporítása és betegségei

vízipálmaA vízipálma egyszerűségével hódítja meg a szobanövény kedvelők szívét, főleg azokét, akik szeretik túlgondoskodni a növényeiket. A vízipálmát ugyanis nem lehet túlöntözni, azt sem bánja, ha folyamatosan a vízben áll a gyökere!

A vízipálma jellemzői

A vízipálma (Cyperus alternifolius) eredetileg mocsári növény, a palkafélék családjába tartozik, Madagaszkár szigetéről származik. Hosszú, vékony szárain keskeny levelei körben helyezkednek el. Ritkán hoz virágot is, ezek barnák és a levélrózsa közepén helyezkednek el. A szára könnyen eltörik, leginkább szobanövényként tartjuk, de nyáron kiültethető a kerti tóba is. Legjobban más növényekkel együtt érvényesül. Alkalmas akváriumok díszítésére is.

vízipálma

A vízipálma gondozása

vízipálmaA vízipálma nem igényel különösebb törődést, kevés figyelemmel is beéri. A szobanövényként tartott növény 50-100 cm-es magasságig nő meg. Föld nélkül is megél, ha gyökerét vízben tartjuk, így alkalmas vízkultúrás (aquapóniás) nevelésre is.

Gyökerét állandóan tartsuk nedvesen, az sem baj, ha folyamatosan a vízben állnak a gyökerek. Cserepét helyezzük napos, félárnyékos helyre, ám óvjuk leveleit a tűző naptól! A szobahőmérséklet megfelelő a számára, télen is tartsuk 10 C fok feletti hőmérsékleten. Száraz levegőjű szobában rendszeresen párásítsunk körülötte!

Átültetni nem szükséges minden évben, inkább kétévente, ha a cserepét kinőtte. B típusú virágföld megfelelő a számára. Tavasztól őszig rendszeresen, hetente egyszer tápoldatozzuk.

 

A vízipálma szaporítása

A vízipálma szaporítására két módszer terjedt el: egyik a tőosztás, vagyis átültetéskor válasszuk kétfelé a tövét, és ültessük azokat külön cserépbe.

vízipálmaA másik módszer a szárról való szaporítás. Ebben az esetben vágjunk le egy egészséges szárat a levelekkel együtt, a leveleket vágjuk vissza a felére, majd levelekkel lefelé helyezzük el egy pohár vízben. Igen hamar, mindössze egy héten belül gyökeret ereszt, ám várjuk meg, amíg két-három kis levelet is hoz, és csak ekkor ültessük el földbe.

 

 

A vízipálma betegségei, kártevői

vízipálmaBetegségei nem ismertek. A levelek barnulását a szárazság okozhatja, ilyenkor locsoljuk meg bőségesen és ügyeljünk rá, hogy folyamatosan nedves legyen a földje.

Ritkán pajzstetvek és levéltetvek megtámadhatják, kedvelik a pókatkák, melyek jelenlétére a levelek között lévő pókhálószerű képződményből jöhetünk rá.

A hideg vizet nem kedveli, gyökerének pusztulásához vezet, ezért öntözzük langyos, szobahőmérsékletű vízzel.

Total
9
Shares
5 hozzászólás
 1. Átültetni nem szükséges minden évben, inkább kétévente, ha a cserepét kinőte. Ez nem igaz, majd nem hogy 2-havonta át kell ültetni, és 3-méteresre meg nő. 20-éve tartok vízipálmát, már nem tudom melyik évben, de december közepén jött a fagy, akkor 3-méter 50-cm volt a magassága, cseréppel együtt.

 2. Ha áprilisban ki teszek a szabadba cserepestöl egy szárról való szaporítást ami kb 20-cm magas cseréppel együtt az szeptembere 160-cm magas lesz. Most ilyen magas nekem. Azt figyeltem meg keleti oldalon gyorsabban nő, tavaly, tavaly előtt ott volt, 2-m volt szeptemberre. Szeptemberig 2x lett átültetve, mindig 4xnagyobb cserépbe.

  1. Kedves Kalocsai Róbert, Nagyon régóta szerettem volna vízipálmát, szeptemberben végre sikerült szereznem egy nagyon szép példányt, most november elején szinte az összes levele elszáradt, vannak új hajtásai, de azok is inkább vékonykák és elég világos zöldek. Lakásban tartom, jelenleg 22-23 fok van nap közben éjszaka 20-21. Az alátétben mindig van víz, igaz nem pont az ablak mellett van, de a jelenlegi fényviszonyokhoz képes világos helyen. Ön szerint mi lehet a probléma? Mióta nálam van fokozatosan száradtak el a levelei, és tegnap is egy új hajtás, aminek még az ernyője sem nyílt ki szó szerint a kezemben maradt, mintha kirohadt volna, ami számomra furcsa mivel mindenhol azt olvasom, hogy nem lehet túlöntözni, és hogy alapvetően mocsári növény. Nagyon szeretném megmenteni, mert nekem nagyon a szívemhez nőt és nagyon régóta szerettem volna egyet. Kérem írja meg, hogy mi lehet a baj, és esetleg hogy tudnám újra életre kelteni a növényt. Válaszát előre is nagyon köszönöm.
   Anna

   1. Kedves Bezzeg Anna,
    Nem tudom hogy kapott e választ, de javaslom egy vödörbe, vagy egy kaspóba ami mélyebb mint a cserép, betenni a növényt cserepestől. A víz nem árt neki, mindíg álljon rajta. Amikor bekerül a lakásba a napról elsárgulnak a kifejlett levélhajtások. Ugyanez fog történni, amikor tavasszal kikerül. Mindkét esetben pár hét alatt az új levelek gyönyörűek lesznek. Amúgy gondolom, nov.9.-e óta rendbejött 🙂 A kerti tóba rakom ki és egész nyáron virágzik.

 3. Üdvözlöm! Úgy gondolja mint az orchideàt?1 szàl van a cserèpbe az sem megy semmire sem!! Köszönöm válaszát!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Előző cikk
zefírvirág

A Zefírvirág (Zephyranthes carinata) jellemzői, gondozása, szaporítása, teleltetése és betegségei

Következő cikk
szobai futóka

A szobai futóka (Epipremnum aureum) jellemzői, gondozása, szaporítása és betegségei

Kapcsolódó cikkek