szobai futóka

A szobai futóka (Epipremnum aureum) jellemzői, gondozása, szaporítása és betegségei

A legtöbb háztartásban megtalálható a szobai futókai valamely változata, mely egyszerűségével, szerény igényeivel évtizedek óta hálás lakótársa az embereknek.

A szobai futóka jellemzői

szobai futókaA szobai futóka a kontyvirágfélék családjába tartozó kúszó szobanövény. Levelei szív alakúak, bőrszerűek, változattól függően sötétzöldek vagy márványos sárga-zöldek. Délkelet-Ázsiából származik, léggyökeres liánnövény, mely a falon futtatva, kaspóból lógatva vagy moharúdra futtatva érvényesül leginkább.

A szobai futóka gondozása

A szobai futóka fényigényes növény, ezért cserepét úgy állítsuk, hogy egész nap érje a fény, de ne közvetlenül, vagyis óvjuk a tűző naptól. Ha nem éri elég fény a leveleit, akkor levelei bezöldülnek, és nem lesznek tarkák.

Nyáron a 18-20 C fokos hőmérsékletben, télen 12-14 C fokon érzi legjobban magát, a téli hónapokban csak ritkán öntözzük. Nyáron meghálálja, ha vízpermettel párásítunk körülötte.

Átültetése évente, tavasszal esedékes, ültessük a növényt laza, jó vízáteresztő képességű talajba, általános virágföldbe. Tavasztól őszig hetente egyszer tápoldatozzuk, télen elegendő havonta egyszer.szobai futóka

A szobai futóka szaporítása

Legegyszerűbben hajtásdugványról szaporíthatjuk, vagyis törjük/vágjuk le egy hajtásvégét, állítsuk vízbe, és néhány hét múlva, amikor a gyökerei már jól látszanak, ültessük el tápanyagban gazdag virágföldbe. Melegkedvelő növény, mérsékelt öntözést és időnkénti tápoldatozást kíván.

A szobai futóka betegségei, kártevői

Télen nem igényel sok vizet, a túlöntözésre levélhullással válaszol. Ugyanígy a huzat is árt neki, melynek következtében szintén lehullanak a levelei. Ha a leveleit közvetlen napsütés éri, levelei elsárgulnak majd lehullanak.

Tudnunk kell ugyanakkor, hogy a szobai futóka leveleinek sárgulása és lehullása egy természetes folyamat, az elöregedett levelektől megválik a növény, nem kell emiatt aggódnunk. Ha egy szár már nagyon felkopaszodott, akkor a felkopaszodott szárakat nyugodtan daraboljuk fel, és gyökereztessük ki.

A szobai futókát leggyakrabban a levéltetvek, pajzstetvek és a takácsatkák támadják meg.

JÓ TUDNI! A szobai futóka az egyik legkönnyebben nevelhető szobanövény, és remek légtisztító, viszont mérgező növény!

szobai futóka

A szobai futóka fajtái

A szobai futókának számos változata ismert, melyek a leginkább a levelek alakjában és mintázatában térnek el egymástól.

’Marble Queen’: sima, viaszos levelek, fehér alapon zöld és szürkészöld foltokkal

’Jade Pothos’: zöld, minta nélküli levelek

’Golden Pothos’: zöld, viaszos levelek, márványmintás sárga és krémfehér foltokkal

’Neon’: kisméretű, sárgászöld levelek, minta nélkül

’Tricolor’: zöld levelek, melyek sárga, krémszínű és halványzöld mintákkal rendelkeznek.

Total
8
Shares
1 hozzászólás
  1. Szia Anna az lenne a kérdésem hogy a szobai futoka alsó levelei szép zöldek feljebb már öt levél sargul és némelyik foltos is mi lehet az oka

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Előző cikk
vízipálma

A vízipálma (Cyperus alternifolius) jellemzői, gondozása, szaporítása és betegségei

Következő cikk
jukka

A jukka, pálmaliliom (Yucca) jellemzői, gondozása, szaporítása, betegségei

Kapcsolódó cikkek