színes levelek

Színes levelű szobanövények: gyönyörködjünk bennük egész évben!

Most, amikor már az ősz a kertek alatt jár és kopogtat az ablakunkon, gyakran kimegyünk a természetbe, és gyerekeinkkel, unokáinkkal színes leveleket gyűjtünk.
Versenyzünk kié a legszebb, kié a legszínesebb, ki tud többet begyűjteni. Aztán hazamegyünk, és az ősz színes varázsába öltöztetjük és díszítjük lakásunkat.

Azonban, amikor színes levelekről beszélünk, nem csak a fák őszi lombkoronájára kell gondolnunk, hanem azokra a szobanövényekre, amelyek izgalmas mintájú leveleikkel bármelyik virággal felvehetik a versenyt.
Bár a botanikusok a levéldísznövények közé sorolják őket, de a növények bizonyára tiltakoznának ez ellen, ha beszélni tudnának. Talán igazuk is lenne. A színes levelű növények esetében zöld színről aligha beszélhetünk. Éppen ellenkezőleg: némelyikük úgy néz ki, mintha beleesett volna egy festékes dobozba, hiszen a szivárvány minden színében pompázik. Ilyen például a kroton és a Caladium.

croton2
Megint másoknak olyan finom ecsetvonások láthatóak a levelein, mintha festő festette volna azokat. Ezek közé tartoznak a maranta növények. Viszonylag gyakran találkozhatunk vékony csíkozással mint például a zöldikén, a zebrapletykán, néhány sárkányfa fajtán és a Neoregelián. Viszont olyan csinos pöttyöket, mint amilyenekkel a rózsaszínes zöld Hypoestes büszkélkedhet, már ritkábban láthatunk.

Olyan szépek, mint a virágok

szines

A mintás növények a virágzó szobanövényekkel is felveszik a versenyt, még ha egészen közelről is kell megnéznünk őket ahhoz, hogy szép mintázatuk láthatóvá váljon. A virágos növényekkel ellentétben van egy nagy előnyük. A virágok csak bizonyos időszakokban jelennek meg, és pár hétnél tovább nem tartanak, ám a színes dísznövények egész évben dekoratív színfoltot biztosítanak lakásunk szegleteiben. Ez alól csak néhány kivétel van: mint például a Caladium, amely késő ősszel lehullajtja leveleit és kevésbé dekoratív gumóként vészeli át a téli hónapokat.

 

Legszebbek a fiatal növények

Ne hallgassuk el azonban ezeknek a növényeknek a hátrányát sem. A színes levelű növények között vannak olyan is, amelyek koruk előrehaladásával meglehetősen sokat veszítenek szépségükből. Ide sorolhatjuk például a virágcsalánt és az iresinét is. Ezt a két fajta növényt azonban, könnyen szaporíthatjuk dugványról.

Mitől színesek a levelek?

színes levelekÉrdekes a magyarázat, hiszen az, amit ezekben a növényekben olyan szépnek találunk tulajdonképpen az esetek többségében fejlődési rendellenesség.
Ez különösen a fehér és a sárga mintás növények esetében van így. Ezekben az esetekben a klorofill hiányáról van szó, vagyis a levelekben nincsenek zöld színtestek.
A szoba komlónál például vírusbetegség okozza az elszíneződést. Ezeknél a növényeknél a dugványról szaporított új növények színesek, de ha magról szaporítjuk őket, az új (egészséges) növények, egyszínű zöldek lesznek. Ugyanakkor az is megtörténhet, hogy a növény elveszti mintáját vagy színét, ha túl sötét helyre kerül. Ilyenkor ugyanis a növényeknek több klorofillt, azaz zöld levélfelületet kell termelniük, hogy a kevés fényből a lehető legtöbbet fel tudják dolgozni.
Érdemes megfontolni , hogy virágaink közül csak két-három legyen színes levelű, mert különben elveszítik különleges hatásukat.

Total
0
Shares
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Előző cikk
flower in vase

Ötletek és fogások szobakertészek számára

Következő cikk
mini trópusi üvegház

Növény- és virágrendezés - mini trópusi üvegház, avagy florárium

Kapcsolódó cikkek