gardening calendar

Szobanövényápolási munkanaptár (júliustól decemberig)

Egy szorgalmas szobakertész számára a munka az év második felében sem ér véget. Nem árt azt tudnunk, hogy mi mindent kell tennünk a növényeinkkel a júliustól decemberig terjedő időszakban.
Nem árt készítenünk egy munkanaptárt, mely figyelmezett bennünket a mindennapi teendőkre, hiszen a szobanövények az év második felében is igénylik a folyamatos és odaadó gondoskodást.

calendar2

Július

Még a szobanövényeink számára is a legszebb évszak a nyár, mert ekkor növekednek és virágoznak, azonban az erős napsütés ellen védekeznünk kell.
A forró déli napsütésben a szobaablakban álló növények számára a tizenegy és délután három óra közötti időszakban árnyékról kell gondoskodnunk: az ablakredőnyt le kell ereszteni, vagy be kell húzni a függönyt, de lehet egyszerűen egy újságot tenni az ablaküveg és a növény közé.

A növények ilyenkor sok vizet párologtatnak a leveleiken keresztül, ezért permetezzük őket gyakrabban vízzel, vagy pótoljuk az elpárolgott nedvességet. Mindenekelőtt az erkélyen elhelyezett növényeket kell bőségesen öntözni, a nagyon meleg napokon akár naponta kétszer is. Ügyeljünk arra, hogy az öntözés ne a déli órákban történjen. Mindig állott és szoba-hőmérsékletű legyen a víz , amit használunk. Továbbra is trágyázzuk mind az ablakpárkányon, mind a balkonon álló növényeket. Nyolc-tíz naponként az öntözővízhez hozzá tehetünk egy adag folyékony trágyát. Nyaralás idejére gondoskodjunk valakiről, aki gondozza és öntözi növényeinket.

Augusztus

calendar4A karácsonyi kaktusz pihenő ideje ennek a hónapnak az elején kezdődik, ezért ekkor már kevesebbet öntözzük, de vigyázzunk, hogy a föld ki ne száradjon. A ciklámen és a tündérkonty viszont éppen augusztusban fejezi be pihenőidejét. A hónap közepe és vége között friss és tápanyagban gazdag földbe kell a növényeket átültetni.
Természetesen továbbra is rendszeresen kell öntözni és trágyázni őket. A balkonon nevelt növényekről mindig le kell vágni a hervadt részeket, hogy ne magok, hanem új virágok fejlődjenek. Az erkélyen nevelt paradicsomnak augusztusban le kell a főhajtás csúcsait vágni. A muskátliról a hónap végén sok dugványt vághatunk a következő nyárra. A dugványozás előtt hagyjuk a növénykéket néhány órán át száradni.

Szeptember

Ilyenkor már a nappalok egyre rövidebbek lesznek, a növényeinken fel kell készülni a téli nyugalomra. Kevesebb vizet vesznek magukhoz, ezért ritkábban locsoljunk. Szeptembertől már egyáltalán nem kell trágyáznunk, és mielőtt az első fagyok jelentkeznek az érzékeny növényeket (mint például a margaréta fácska), vigyük be a házba. A kiültetett szobai növényeket szeptemberben újra ültessük cserépbe, de még rövid ideig hagyjuk kint. A nagy cserepes növényeket ősszel még érdemes egy kis földréteggel ellátni, de nem kell teljesen átültetni.

Szeptemberben szedjük fel a virághagymákat, hogy tavasszal a szobában és a balkonládában is szép hagymás növényeket nevelhessünk.

calendar3

Október

A szobakertészek számára ekkor kezdődik a legnehezebb időszak: meg kell találnunk a megfelelő teleltetési helyet. Mivel legtöbb növény nem viseli a száraz, fűtött levegőjű helyiséget, ezért hűvös, de világos helyre kell tenni őket. A melegre igen érzékeny növények számára megfelelő szükségszállás lehet egy hűvös hálószoba vagy egy világos, de huzatmentes lépcsőház.
A hónap elején ismét bekerülnek a házba a nagy cserepes növények és az évelő balkonvirágok is. Ha a leanderünkön még bimbók találhatók azt hagyjuk rajta, mivel majd a következő évben kinyílnak.
A begóniagumókat ki kell venni a ládából, amint a növény zöldje elhervadt, néhány napig hagyjuk száradni, majd tegyük tőzegbe vagy fűrészporba. Hetente egyszer ellenőrizzük, hogy nem támadták e meg kártevők.

November

Egész novemberben, de decemberben is legfontosabb teendőnk a locsolás. Trágyázni csak azokat a növényeket kell, amelyek télen virágoznak. A többi, mivel a nyugalmi időszakát tölti, csak igen kevés vizet igényel. A kamélia és a karácsonyi kaktusz ebben a hónapban már dagadó bimbókat hoz, ez azt jelenti, hogy a cserepet nem szabad megfordítani, mert a bimbók lehullanak.

December

A december a szobakertészek számára viszonylag nyugalmas hónap. A szobában figyeljünk a a kártevők jelenlétének első jeleire, mindenek előtt a levélfoltokra.
Ha időben észrevesszük őket, elég lehet egy alapos zuhanyozás a kádban. Figyeljünk arra, hogy a növényeink ne kerüljenek túl közel a hideg ablakhoz: mert megfagyhatnak.

Total
0
Shares
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Előző cikk
északi fekvésű ablak növényei

Északra néző ablakok növényei

Következő cikk
faültetés

Gondoljunk a jövőre, ősszel ültessünk fát!

Kapcsolódó cikkek